Nvidias nya Blackwell-arkitektur lanserades nyligen i AI-accelerationskort för servermarknaden, men senare i år väntas konsumentversionen också dyka upp. Nu ser det ut som att de flesta nya korten i Geforce RTX 50-serien inte kommer i år utan först under 2025.

Youtube-kontot Moore's Law is Dead påstår nämligen att RTX 5090 nu är det enda Blackwell-kortet för konsumenter Nvidia planerar att släppa under 2024.

Nvidia har även tidigare valt att inleda med toppmodellen när företaget lanserar en ny generation grafikkort. RTX 4090 kom till exempel i oktober 2022, följt av RTX 4080 i november 2022 och RTX 4070 Ti i januari 2023. Om det nya ryktet stämmer kan det antingen innebära att Nvidia vill sprida ut lanseringen mer än tidigare – exempelvis på grund av att det räknar med att GPU-kretsarna inte räcker till annars – eller att RTX 5090 kommer så nära årsskiftet att företaget helt enkelt inte hinner släppa några andra kort under 2024.

Med tanke på vilken kassako AI-kretsar har blivit för Nvidia kan orsaken helt enkelt vara att företaget vill mjölka dessa så mycket det går och inte vill offra någon produktionskapacitet hos TSMC för konsumentkretsar.