I början av april inledde Intel en utredning om stabilitetsproblem med bolagets processorer ur Raptor Lake och Raptor Lake Refresh-familjerna. Det rörde sig främst om modellerna Core i9-13900K/S samt Core i9-14900K/S, där flertalet användare hade rapporterat in krascher vid spelande. Sedan dess har Intel skyllt stabilitetsproblemen på att moderkortstillverkarna använder för aggressiva effektinställningar ur kartong, vilket då ska medföra att processorn arbetar utanför sin specifikation.

gigabyte-intel-baseline.jpg

Gigabytes BIOS-inställning för Intel Baseline.

Detta gav upphov till att flertalet moderkortstillverkare, däribland Asus och Gigabyte, införde en ny inställning i BIOS som kallas "Intel Baseline", vilket då ska ställa in effektvärden och andra parametrar i linje med Intels rekommendation. Inställningarna som appliceras är dock väldigt varierande mellan olika tillverkare, och då Intel inte har publicerat några offentliga riktlinjer är det svårt att veta vad som gäller som officiella inställningar för respektive processormodell.

Nu gör oberoende källor till Benchlab och Igors Lab gällande att Intel har skickat ut en rekommendation till sina moderkortspartners att de ska införa en ny global inställning i BIOS som kallas "Intel Default Settings", vilken då ska applicera korrekta värden enligt bolagets riktlinjer för processorerna. En del av rekommendationen är även att denna inställning ska vara applicerad som grundutförande när användaren startar systemet för första gången.

Tappar prestanda

Det anmärkningsvärda är att de maximala effektvärdena som specifieras enligt "Intel Default Settings" är 188 W, vilket är en bra bit under toppmodellerna Core i9-13900K och Core i9-14900K effekttak på 253 W. Vad detta innebär i praktiken är att processorerna kommer att tappa en del prestanda, och i synnerhet vid flertrådade laster – något som innebär att nivån kommer att ligga en bit under resultaten som tidigare publicerats i samband med olika hårdvarusajters recensioner.

Enligt uppgifterna vill Intel att moderkortstillverkarna ska släppa nya BIOS-versioner med "Intel Default Settings" som grundinställning innan den 31 maj år 2024. I samband med detta väntas bolaget även göra ett officiellt uttalande i frågan, vilket förhoppningsvis ger mer klarhet i exakt vilka parametrar och inställningar som ingår i Intels rekommendationer för Raptor Lake.