I mars upptäckte Windows Latest en ny typ av reklam från Microsoft, ett popupfönster med reklam för sökmotorn Bing och Bings AI-chattbot, som visas när användaren kör Google Chrome. Nu skriver sajten att Microsoft har rullat ut reklamen till många fler användare, på både Windows 10 och 11.

I reklamrutan skriver Microsoft att Bing ger gratis tillgång till GPT-4 för de som installerar Bings Chrome-tillägg och Bing-tjänsten, med knappar under för att avbryta eller omedelbart installera båda dessa. Om användaren väljer att installera visar Chrome sin vanliga varning när ett tillägg har ändrat standardsökmotor, med en genväg till att ändra tillbaka.

Microsoft har lagt till en extra popupruta även här, som varnar användaren att den kommer förlora tillgång till Bing AI med GPT-4 och DALL-E 3.

Den här ”funktionen” drivs av två programfiler kallade bcilauncher.exe och bingchatinstaller.exe som ligger i mappen C:\windows\temp\mubstemp. Den andra popupvarningen har enligt Windows Latest aktiverats via en uppdatering på Microsofts servrar, utan någon ytterligare installation på de drabbade datorerna.

– Det här är ett engångsmeddelande som ger folk möjligheten att ställa in Bing som standardsökmotor i Chrome. De som väljer [att göra så] får längre chatter i Copilot och tillgång till chatthistorik. Vi tror på valfrihet för användare så det finns ett alternativ för att avbryta, säger en talesperson för Microsoft till Windows Latest.