I början av veckan avtäckte HTC sitt uppgraderade VR-headset Vive Pro, vilket inte är tänkt som en ersättare för nuvarande Vive, utan snarare ett komplement menat för entusiaster och professionella användare med höga anspråk. SweClockers redaktion var givetvis ytterst nyfikna hur företaget förbättrat sin föregående produkt och begav sig därför med bestämda steg till HTC:s visningsrum på CES 2018.

Där paradnumret med Vive Pro är den högre upplösningen, är det lätt att glömma bort en annan viktig förbättring som märks direkt när headsetet tas på – komforten. Företaget har lagt mycket tid på att omdesigna fästanordningen, där både tjockare vaddering och bättre viktdistribution ger en betydligt bekvämare upplevelse än tidigare lösningar från företaget – inklusive Deluxe Audio Strap från förra året.

Där tilläggsfästet Deluxe Audio Strap införde inbyggda hörlurar till ursprungliga Vive, uppgraderas dessa nämnvärt till Vive Pro för att kunna erbjuda riktningsbaserat ljud. Hur bra detta fungerar i praktiken är tyvärr svårt att bedöma efter redaktionens begränsade testsession i en oerhört brusig miljö, och vi får helt enkelt återkomma i den frågan.

Sist men inte minst har vi det här med upplösningen, och här tar Vive Pro ett rejält steg upp genom att erbjuda 1 400 × 1 600 pixlar per öga, ställt mot ursprungliga Vives 1 080 × 1 200 pixlar per öga. Rent subjektivt gör detta en markant skillnad i skärpa, där exempelvis textpartier i spel är betydligt mer lättlästa. Därtill minskar den upplevda "skärmdörrs"-effekten ordentligt, något som annars var väldigt påtagligt hos föregående generations Vive.

Ett stort frågetecken består dock, och det är prislappen som ännu är okänd. Risken är att Vive Pro blir en ganska dyr historia, och även om den erbjuder trevliga förbättringar över Vive, så handlar det fortfarande om en inkrementell uppdatering som exempelvis fortfarande lider av ett något snävt synfält och föråldrad handkontrollsdesign.

► Läs alla artiklar från #CES-2018

HTC Vive Pro lanseras någon gång under det kommande året. Headsetet kommer både i paket med handkontroller och fyrar samt som en fristående enhet för den som vill uppgradera sitt nuvarande Vive-kit.