Universitetskanslersämbetet, UKÄ, är den statliga tillsynsmyndigheten för högskolor och universitet som varje år släpper en rapport över antal disciplinärenden. I den senaste rapporten inkluderas för första gången kategorin ”Vilseledande med hjälp av AI-verktyg”, i vilken 27 av de totalt 34 tillfrågade lärosätena uppger att de haft fall att hantera.

Totalt rör det sig om 221 disciplinärenden där studenter blivit misstänkta för vilseledande med hjälp av AI-verktyg. Av dessa har 82 stängts av och 26 fått en varning. Allra flest antal anmälda ärenden har Göteborgs universitet och Linköpings universitet, med 19 fall var. Det lärosäte som beslutat att stänga av flest studenter är Uppsala universitet, där 12 studenter åkt dit för olika typer av fusk med hjälp av AI.

Rapporten nämner flera konkreta exempel på studenters användning av Chat GPT som väckt lärosätenas misstankar om fusk. Ett särskilt anmärkningsvärt exempel är studenten vars inlämningsuppgift inleddes med texten: ”Självklart kan jag hjälpa dig med att svara på dessa frågor som du kan skicka till din universitetslärare”.

Mängden fusk minskar

Farhågan att Chat GPT:s genomslag skulle leda till en kraftig ökning av fusk bland studenter på högskolor och universitet visar sig dock inte ha besannats, enligt rapporten. Faktum är att antalet studenter som blev föremål för en disciplinär åtgärd 2023 minskade med 14 procent från 2022 – från 2 671 till 2 306 studenter.

En möjlig förklaring till det minskade antalet anmälda ärenden är att flera av lärosätena tagit fram riktlinjer och guider för personal och studenter, med information om hur och när AI-verktyg får användas i studierna. Andra lärosäten uppger för UKÄ att de gått över till att ha fler salstentor och dragit in på antalet hemtentor för att minska fusk med AI-verktyg.