Inlägg

Inlägg som Svj0hn har skrivit i forumet
Av Svj0hn
Skrivet av Swedishchef_90:

Reklamera kabeln till din ÅF, gissar att felet är från produktion, deras jobb att bevisa att du gjort fel.

Använd adaptern som följde med så länge 12vhpr - > 8pin

Tack för tipset. Kan försöka ta kontakt med dem, men finns å andra sidan lite märken på kabeln nu från mina försök att finurla in den i hålet igen, så skulle kunna vara ett problem ifall det ifrågasätts.

Av Svj0hn

PCIe 5-kabel skadad men fungerar - Hur säkert och var kan jag beställa ny?

Hej,

Bytte nyligen ut mitt gamla GTX 2060 Super mot ett 4070 Super. Mitt nätagg hade en medföljande kabel för pcie 5 upp till 600w (samma kontakt i båda ändar, av typen nedan).

https://media.discordapp.net/attachments/1167079461674549338/123...

Under installation märkte jag att en av de fyra tunnare kablarna som sitter på utsidan av kontakten (har fått för mig att de är indikatorpins av nåt slag och inte står för själva strömförsörjningen) hoppade lös från sin plats. Jag kunde få den på plats och valde att testa ändå under uppsikt och allt verkar fungera bra. Hade det varit en av de "riktiga" kontakterna hade jag nog inte chansat.

Vad tror ni, är detta lugnt? Vad händer om kontakt bryts på en av de 4 små t.ex.?

Oavsett så hade jag hellre haft en fräsch kabel där, men vid sökning på svenska butiker hittar jag bara adaptrar (sådan kontakt i ena änden men som splittar till två kontakter av gamla typen i andra änden). Jag skulle vilja hitta en som är lika i båda ändar. Inte ens nätaggtillverkaren (be quiet!) verkar ha såna i sortimentet.

Hur bör jag göra?

Av Svj0hn

Suttit med (mestadels) samma dator sen 2011. Uppgradera eller bygga ny?

Hej!

Som rubriken antyder har jag suttit och spelat på samma dator sen 2011 (bytte grafikkort efter ett drygt år dock, men annars samma).

Den fungerar fortfarande bra, men känns som att den börjar hamna "ur tiden" lite... Kör med ett dubbel-GPU-kort som i ren prestanda är liknande många nya (GTX 690), men då SLI-stödet för vissa titlar är knapert och många nyare titlar utnyttjar VRAM mer än tidigare så börjar det ändå kännas begränsande. Köpte SSD tidigt, vilket då gör att den känns liten då spelen ofta tar mycket plats idag (160 GB).

Processorn är en i5 2500k som jag klockade upp till 4.5 GHz efter ett drygt år och den har gått bra hela tiden (fått för mig att utvecklingen inte varit så dramatisk på den fronten senaste årtiondet...). Är det stor skillnad på nyare CPUer vad gäller spelprestanda? Ofta har ju GPU varit flaskhals där, men vissa typer av spel verkar det vara CPUn som flaskar (Fallout 4 t.ex.).

Anledningen att jag börjat fundera på nyinvesteringar är att det jag spelar nu, ex. Apex och Anno 1800 börjar vara på gränsen till att kunna flyta på bra och se bra ut, och jag funderar på att i samma vända ta steget upp till 120 eller 144 Hz.

Så frågorna jag har är: Löns det uppgradera en så gammal dator? Om jag bygger ny, hur stor investering kommer det vara för att det ska vara en märkbar uppgradering som håller ett antal år framöver? Har varit 'out of the loop' rätt länge nu, vad är det som är poppis/prisvärt/lyxigt just nu? Nåt annat som hänt senaste åren jag förmodligen skulle uppskatta?

Slösar inte pengar bara för att, men budget är inte ett problem så länge det känns som att jag får ut något av det.

Grova specs:
i5 2500k @4.5GHz
GTX 690
16GB RAM @1600MHz
160GB SSD (tidig modell), tror det är Intel 320-serien

Övriga mindre relevanta delar, typ 650W nätagg, NZXT H2-chassi, 2 TB lagrings-HDD, moderkort från ASUS (nåt "Military Grade" hypat kort med 5 års garanti som var hett på den tiden), stor luftkylare till CPUn.

Känns lite löst ställt, hade gärna haft någon mer specifik fråga, men tack på förhand för svar!

edit: Såg nu att jag har specs i signaturen sen en massa år tillbaka. Har bytt chassi och kringprylar sen dess, men själva prestandavarorna är desamma.

Av Svj0hn
Skrivet av MBY:

Nej, förflyttningen av elektroner är extremt långsam (en myra springer fortare), men det spelar ingen roll, för det är ström/signalhastigheten du menar och den är väl grovt räknat 2/3 av c, dvs ljushastigheten i vakuum (ljushastigheten i mediat är alltså 2/3 av c, så signalutbredningen är 100% av ljushastigheten i mediet, eller 2/3 av c).

Ljuspulser lyder under samma lagar och om mediet är någorlunda normalt kan vi höfta med 2/3 av c även där. Vinsten är inte en ökning av signalhastigheten, utan en ökning av bandbredden då en optisk signal kan bära mer än en elektrisk. Det är här det där sällan använda begreppet "bitmeter" (vanligen petabitmeter) kommer in.

Bra inlägg. Ville bara förtydliga det du säger om hastigheten ljus färdas med i olika medium:

I vakuum rör sig som känt ljus i hastighet c (ca 300'000 km/s). När det istället rör sig genom ett transparent medium bromsas det med någon faktor 1/n. "n" kallas för materialets brytningsindex. Man kan grovt säga att vatten har n ~ 1.3 och glas har n ~ 1.5 (detta stämmer överens med påståendet att ljushastigheten i mediet är 2/3 av c).

Luft har ett brytningsindex väldigt nära 1 (ca 1.0003), vilket innebär att ljusets hastighet inte påverkas nämnvärt. Detta kan t.ex utnyttjas i så kallade "hollow core fibers", dvs ihålig fiber, där ljuset leds på insidan av fibern istället för inuti glaset. Detta är säkert inte applicerbart på så här små kretsar, och som du säger är det mängden data som kan skickas som gör optiskt mer intressant, snarare än signalhastigheten.

Av Svj0hn

Alltså, detta med Wi-Fi Sense... Låt mig försäkra mig att jag förstått det rätt:

Om jag stänger av det på mina datorer (vilket jag redan gjort), och en polare/mamma/Gabe kommer förbi och jag muntligt överlåter lösenordet till dom, så kommer dom dela ut mitt lösenord till alla sina kontakter (förutsatt att de använder Wi-Fi Sense)? Verkar ju helsjukt. Spontant skulle jag ju vilja att jag som "ägare" kunde välja (utan att behöva lägga till "_optout" på ssid - VARFÖR ska JAG behöva ändra namn på mitt nätverk för att dess lösenord inte ska delas hejvilt?

Och sen fattar jag inte riktigt... Säg att personer A, B och C har Wi-Fi Sense igång. A och B är vänner, B och se är vänner, A och C vet inte om varandra. Får C automatiskt A's lösenord för att B får det? Isf kommer ju så småningom alla att ha ALLAS lösenord...

Av Svj0hn
Skrivet av paak8078:

@Svj0hn:

Jag gillar Win10 skarpt.. Men dess platta design va ja dock inte så impad utav...

Kan absolut hålla med. Speciellt att många saker ska vara så sjukt vita... Personligen gillar jag att se skillnad på en menyrad och innehållet i ett fönster (tänker här då på Skype t.ex)

Av Svj0hn

Just kört in W10, måste säga att jag trivs mycket bättre med detta direkt än vad jag gjorde med W8.

Hur ser ni på användande av app vs hemsida för t.ex Facebook?

Och jag tror jag fått in rätt drivrutin (nvidia), kan jag kontrollera det på nåt smidigt sätt?

Av Svj0hn

Processorbranschen känns lite knepig när man själv sitter på en "gammal" i5 2500k och inte har känt nåt vidare behov av att uppgradera sig.

Av Svj0hn

Kan bara lägga min röst till den stora kören. Senaste par åren har jag ofta hamnat i perioder där jag är sjukt sugen på att dras in i nåt spel, men inget lyckas.

Jag tror det beror på överkonsumering, vilket gjort en lite less, samt att jag blivit sjukt petig med många saker... Flyter inte spelet bra med musrörelser, har mouse acceleration eller liknande brukar jag störa mig för mycket på det för att orka spela. När man var liten spelade sånt ingen roll alls.

Sen händer det ju fortfarande att man får suget... Senast har det varit Agrarian Skies (moddad minecraft challenge map), Payday 2, Arma 2: Wasteland, Diablo 3 i perioder och Hearthstone. Har jättesvårt att följa ett linjärt spel numera, har påbörjat (och gillat) Far Cry 3 flera gånger, men tappar intresset efter en kväll.

Av Svj0hn

Spel att lira i soffan med flickvännen

Tjena, har just börjat introducera flickvännen till "riktiga" spel (hon har spelat en massa Bubble Witch Saga och dyl. tidigare), och valet föll på en av mina favoriter genom tiderna, Zelda: Ocarina of Time, som vi hjälptes åt att ta oss igenom under ett par veckor. Hon tyckte i slutändan att det var väldigt kul, även om hon ofta inte vågade göra vissa saker eller blev frustrerad när hon inte klarade av saker, men jag är hoppfull!

Tyvärr är Majora's Mask nästan ospelbart på collectors edition-disken till GameCube då det laggar, kraschar och har sig, så jag tänkte ifall ni har några bra idéer på PC-spel som vi kan spela på liknande sätt? Har för tillfället en Xbox 360-kontroller, men kan tänka mig att införskaffa en till om det dyker upp några trevliga co-op-spel. Jag tänkte mig att detta skulle ske via Steams in-home streaming (har även fått för mig att det funkar med typ emulatorer och dyl, så kanske får spela Majora's mask till slut ändå) till en halvgammal laptop jag brukar ha vid TV:n för att streama hockey och se film etc.

Bra grejer är om spelet är:

¤ Ganska enkelt, hon är trots allt nybörjare (men jag kan spela de svårare bitarna om det är lite blandat, som Zelda).
¤ Lite lättsammare, tror inte hon skulle fastna för typ Assassin's Creed eller så.
¤ Kontroller-vänligt.
(¤ Får gärna vara ett spel som kan engagera en inbiten gamer som jag själv)

Hoppas ni har några lämpliga förslag på lager, PC-spel i första hand, ska experimentera lite med emulering och se om det funkar bra, isf kanske jag gör det också (då blir det Majora's Mask och Wind Waker på momangen).

Av Svj0hn

Chassifläktar börjat snurra ojämnt och låta konstigt - bara byta?

Hej,

Jag har haft nuvarande chassi (Fractal Design Arc) och dess medföljande fläktar ett par år nu, och nyligen har två av de tre 140mm-fläktarna som medföljde börjat bete sig lite skumt. Båda de horisontellt monterade fläktarna (en i botten, en i toppen) får ibland för sig att låta väldigt mycket (typ högt surrande, lite mjukare än om fläktbladen nuddar en sladd eller liknande) eller snurra med ojämna hastigheter (låter typ VRRM, VRRRM, VRRM... och ser om jag öppnar att hastigheten går upp och ner).

Har försökt rengöra dom så gått det går utan resultat. Det faktum att det bara är de horisontella fläktarna som börjat muppa får mig att tro att de "satt sig"... Bottenfläkten kan man känna det på, då den går att "lyfta" (genom att ta i bladen) till ett läge där den snurrar obehindrat ett tag. Om man får till ett bra läge så brukar de snurra på som vanligt tills datorn varit avslagen över natten, så problemen uppkommer nästan enbart vid uppstart.

... Min omedelbara reaktion är att bara beställa ett par nya 140mm-fläktar och slänga skiten, men tänkte kolla först om det är nåt enkelt man kan göra som återställer fläktarna till något mer stabilt tillstånd.

Om inte, vilka 140mm-fläktar tycker ni är mest prisvärda? Är inget jättevarmt system, så behöver inte vara några monsterfläktar - är snarare ute efter någon balans mellan luftflöde och ljudvolym.

Av Svj0hn
Skrivet av Alling:

Snarare lagom. 1920x1080 är inte högupplöst på den storleken.

Själv har jag aldrig upplevt att 1080p på min 23" stationära skärm varit en begränsande faktor. Upplösningen räcker till och blir över, det är annat som behöver göras bättre för att förbättra den visuella upplevelsen (i spel främst ljussättning, animationer och modelldetaljer).

Sitter man med 40" på en halvmeters håll kan jag förstå att 4K känns motiverat, men känns helt överflödigt på en 13"-skärm.

(Det sagt skulle jag inte för sakens skull säga nej till billiga, effektiva 4K-lösningar, tror bara inte att det är där fokus bör ligga)

Av Svj0hn

Jag tycker det låter som suspekt höga siffror med "allting på max" med den förra riggen, med tanke på hur CPU-tungt jag upplevt att det varit.

I övrig kommentar så har jag märkt stora skillnader mellan att ha det på SSD och inte, även om jag inte tror det är ditt problem.

Låter ju iofs rimligt att din nya skulle kunna dra mer ström, men då tycker jag inte det borde ligga på en jämn, låg nivå, utan snarare kajka ihop ibland.

Av Svj0hn

Som kontrast här (och för att lägga ytterligare en poäng i matematik-programmerings-parallellen) kan jag säga att jag alltid haft skitlätt för matte (läser nu sista året på Teknisk Fysik inriktning beräkningsteknik), och programmering har alltid kommit helt naturligt för mig. Jag brukar ofta komma med tankar när jag programmerar i stil med "borde det inte vara så att...", och de stämmer allt som oftast.

Det går säkert att lära sig programmering utan att förstå matematik, men det känns som att det skulle vara ett enormt handikapp.

Av Svj0hn
Skrivet av Rajat:

Jag läste ett test om det där för ett tag sedan (kommer inte ihåg var) och de testade en i5 mot en i7 i diverse spel med samma konfigurationer, i bästa fall var i7 1-2% "bättre", det låter ju värt 1000kr

Precis det jag menar... Om jag inte minns fel så var i5 bättre i ungefär lika många fall, vilket då tyder på att det finns väldigt lite att vinna på att investera en tusenlapp i en i7a (speciellt om man istället kan köpa ett biffigare grafikkort för den pengen).

Av Svj0hn

Anledningen till att CPU-marknaden har "stått still" senaste åren är inte för att folk inte köper nya saker, utan snarare att vi inte längre kan öka frekvensen i samma utsträckning som förut (googla "cpu power wall").

Det sker vissa förbättringar ändå (nya arkitekturer osv), men prestandaskillnaden mellan en i5 2500k och motsvarande toppmodell idag väldigt liten, speciellt jämfört med prestandaskillnader över ett motsvarande tidsspann för, säg, 10 år sen.

Anledningen till att folk rekommenderar i5or istället för i7or är att det är jäkligt svårt att skriva bra parallella implementationer av spel och annat, och att man därför tjänar väldigt lite (om något alls) på de extra (virtuella) kärnorna.

Av Svj0hn

Intressanta grejer som kommer upp... Jag ställer då den uppenbara (och kanske enfaldiga) frågan.

Hur mycket snabbare kommer 800-serien att vara jämfört med tidigare? Kommer vi få se ett singel-kort kring 5000 kr som spöar ett GTX 690? Kommer det att vara små prestandaökningar men tystare och mer energisnålt?

Jag vet att det mest troligt bara är spekulationer än så länge, men jag är nyfiken på vad som väntas, så spekulera på! Vad kommer vi få se?

Av Svj0hn

Som S3-användare kände jag lite när S4an kom att "Oj, redan? Är det nån större skillnad? Inte? Okej...".

Sen dyker femman upp helt under min radar (dålig marknadsföring?) och när jag väl kollar på den så ser jag inget som gör mig sugen på att pensionera min S3, varken pga design eller funktion.

Jag är absolut inte insatt i detaljskillnader mellan dessa telefoner, men från min synvinkel (och säkert många andra halvintresserade konsumenter) så har de inte lyckats få fram nån bra anledning att köpa den om man sitter på en S3 eller senare (eller motsvarande från konkurrenter)... Dålig marknadsföring alternativt ointressant produkt.

edit: Kollade på http://www.samsung.com/global/microsite/galaxys5/features.htm... för att se vad som var nytt... Det enda som tilltalade mig var damm- och vattentålighet samt kanske det djupare energisparläget (skulle isf behöva kolla upp om det faktiskt har nån märkbar effekt). Annars var det mest bara fotogrejer, vilket jag är totalt ointresserad av. Så jag vet inte... Ser typ likadan ut och gör (för mig) precis samma saker...

Av Svj0hn
Skrivet av Rajat:

Allt som händer har inte med prestanda att göra, prestanda är inget som de ens behöver satsa mer på, ser man det så så går utvecklingen helt rätt med den nya som blir strömsnålare, faller helt i linje med miljömedvetenheten utan att tumma på prestanda och kvalité som alla företag måste vara delaktiga i (och är)

Helt sant, du har rätt där... Och jag är fullt medveten om att klockfrekvenser inte kan tryckas upp så mycket högre med nuvarande material etc, men jag tänker ändå att "samma arbete med mindre energi" borde kunna vändas till "mer arbete för samma energi". Om inte annat så borde det rimligtvis kunna finnas härliga förbättringar i arkitekturen som gör att ett givet program går på ett minskat antal klockcykler (bättre branch prediction, bättre cachehantering etc)

Av Svj0hn
Skrivet av Zodiaz:

när jag spelar Bf4 ligger jag på 60 fps när jag kör i high, när jag kör ultra så ligger jag på 35-40 fps. Grafikkortet kör på 99% blir ca 70 grader varmt.
När jag spelar minecraft med lite fps mod boost så ligger jag på runt 700-1000 fps och även där jobbar gpu på 99%...

700-1000 fps låter som att du ska byta till "balanced" i inställningarna (eller vad de kallar det), så det cappas på typ 120. Blir bara onödigt varmt annars.

Men från dina BF4-siffror verkar det solklart att grafikkort kommer göra störst skillnad för dig på de högre inställningarna.

Vet dock inte om jag ska bli positivt överraskad över att en din CPU håller sig så bra eller om jag ska vara besviken på hur lite som hänt de senaste generationerna ^^