Inlägg

Inlägg som Dolcegustoo har skrivit i forumet
Av Dolcegustoo
Skrivet av nu1mlock:

Det man gör är att stänga av WiFi på sin router och ställa in Mesh-systemet som accesspunkter. Alla Mesh-system och routrar från Asus kan det, likaså TP-Links Deco m.fl. Meshen kommer fungera precis som förväntat.

TS vill inte ha blanda WiFi från routern och mesh-systemet.

Det går också utmärkt att blanda trådad backhaul med trådlös, i alla fall med Asus produkter. Så det går superbra att låta två noder ha trådad backhaul medan den tredje kör trådlöst. Man kan välja exakt vilken nod man vill att den ska ansluta mot om man vill det.

Källa: Jag har Asus CD6 själv som accesspunkter med mesh. Jag har installerat CD6 hos morsan också och där har hon två noder med trådad backhaul samt en nod som kör trådlöst.

Kul att se dig här igen! Tack för hjälpen sist 🙏

Om du skulle dra en vild gissning här.. vart borde jag börja gräva? Känns som det kan vara tusen anledningar till strulet.

Av Dolcegustoo
Skrivet av Ethnic:

Godmorgon!

Jag bor också i radhus dock bara två våningar. Jag körde med zenwifi XD4. Även fast jag körde med ethernet backhaul på bägge noderna så fungerade det väldigt dåligt, mobilen + datorer tappade uppkopplig, även fast det stod att det vara anslutet etc. Det slutade med att jag la ner det helt och hållet. Blev en Dream Machine Pro Se och Unifi AP. Nu kör jag bara med en AP och det fungerar klockrent.

Jag vet inte hur många timmar jag spenderade på att försöka få meshen att fungera på ett bra sätt. Men det blev aldrig hundra tyvärr.
Kanske inte hjälper dig så mycket men det är min erfarenhet av zenwifi i alla fall.

Hoppas det löser sig!

/Daniel

Fyfan det är oroväckande isåfall 😳 fick känsla här att asus zenwifi var bra grejer. Hoppas det bara är AP mode som gör det struligt för mig

Av Dolcegustoo
Skrivet av mrqaffe:

Att en elektriker "klämt sönder sladdarna" är väldigt osannolikt, på bilden du postade ser det ut som du har 7 dubbeluttag och kabeln lär vara ok men kanske är det fel i vägguttaget och då kan man behöva koppla om det, att byta kabel lär inte behövas.
Det är ändå väldigt osannolikt att alla dina 14 kablar är dåliga jag tror inte på det.
Hur har du testat och kommit fram till att kablaget är dåligt och hur kom du att misstänka patchpanelen ?

Kan du posta bilder på kabelinkopplingen i patchpanelen ?

Har testat med olika, i vissa rum har jag fått det funka med ena uttaget och i vissa rum andra. Högst upp (där nod 3 är) verkar ena dött och andra får jag varning i asus app om låg hastighet på kabel. Så det är alltså inte alla som är dåliga, men har efter testande och uteslutningsmetod inte kommit på något annat tänkbart

Av Dolcegustoo

Tack hörni! Att jag landade i Bahnhof router + zenwifi i AP mode kom från en tråd här lite tidigare, då förstod jag det som att det inte skulle vara några problem med att köra asus i AP mode. Men nu när det strular känns det som första saken jag skulle vilja plocka bort för att få mer ”ren” setup.

Tack för tips på att kolla sladdarna. Har ju testat att koppla i saker och inte lyckats så känner mig 98% säker på att de klämt sönder sladdar här och där när de byggde huset.. det intressanta blir ju om man faktiskt kan åtgärda det sen, eller om man bara ska ge upp och skita i det. Har någon en känsla för hur stort projekt det är för ett proffs att byta ut sladd som löper genom alla våningar? Känns ju som att man ”bara” borde kunna dra igenom det i röret här…

Just nu lutar det kanske åt att gå tillbaka till hur jag hade det innan (men med nya mesh då). In med en nod i plåtskåpet, och kasta ut zyxel routern

Av Dolcegustoo

Bahnhof router + Zenwifi AP mode, något spökar

Halloj! Fick otroligt bra hjälp här sist med köpråd och landade i setupen jag har nu, men kämpar lite med att få till det. Installationen var psykbryt pga opålitlig patchpanel (tror jag) samt stök med Bahnhofs IP-adress men nu rullar det.

Setup
Bahnhof 1000/1000, från mediaomvandlare till deras Zyxel router som jag kör utan wifi aktiverat
Därifrån via patchpanel ut till Zenwifi XD5 (nod 1 och 2 som också är på våning 1 och 2). Nod 3 (på våning 3) körs just nu trådlöst.
(Bor alltså i radhus med 3 våningar).

Problem 1
Wifi fungerar väldigt svajigt. Framförallt på tredje våningen, där enheter ibland väljer nod 3 och ibland nod 2 på våningen under. Ibland verkar noderna själva tappa uppkoppling, och står och blinkar blått. Någon gång har jag fått starta om hela systemet för att den ska hitta, någon gång hittar den själv. Men märks framförallt i videomöten att det känns som den tappar lite då och då. Annars mäter den okej hastighet och responstid på bredbandskollen 500/300 ner/upp på wifi med 5ms känns ju ok när jag är en våning upp från noden. Men det är just att den tappar hela tiden.

Hade aldrig detta problem när jag körde google wifi mesh (alltså som router, ej AP mode).

Någon som har idé på vad man kan göra? Sliter mitt okunniga bittra hår

Jag ville gärna köra bahnhof router + zenwifi i AP mode för att kunna ha alla noder ute på våningarna (istället för att "offra" en och trycka in den i väggen inuti patchpanelskåpet), men just nu funderar jag på om det bara är att kasta AP mode-försöket i sopkorgen och köra asus zenwifi som router.

Tillägg: Har varit noga med att (vad jag googlat mig fram till) göra ordentlig fabriksåterställning på zenwifi, och via desktop konfigurerat den direkt in till AP mode och alltså inte bytt till AP mode från wifi mode.

Random: Tycker också asus app verkar otroligt dålig. Kan ta 5 min efter att jag dragit ur sladden på en nod innan appen registrerar att den är offline. Funderar på om det också har att göra med AP mode?

-------------------
Problem 2
Patchpanelen och trådarna som är dragna verkar väldigt opålitliga. Jag trodde först det bara var portar med jämna nummer som funkade för internet (och andra för typ ip-tv), men har sen insett att det är random vilken som funkar. På på ena får jag felmeddelande i asus app att hastigheten är låg, den andra verkar död. Verkar likt på de flesta uttag i huset.

Fråga här: Finns det något jag kan göra för att testa här? Och om det är fallet, hur jobbigt/dyrt är det för en tekniker att lösa?

Av Dolcegustoo

Varför försöker man ens - vill skjuta mig 🤯

Har hållit på ett par timmar nu. Kunde först inte komma åt inställningar på Bahnhof router, så bestämde mig för att testa att bara köra XD5 som vanlig router. Funkade att få igång, men inte att få till ethernet-backhaul tyvärr. Försökte både med mediaomvandlare > Patch1 > asus router 1 > p2 > patch12 > router 2

Samt
mediaomvandlare > Patch1 > asus router 1 > P2 > switch > p12/p14 > asus 2/asus 3.

Men inget funkade, de körde ändå bara 5ghz mellan sig.

Har nu fabriksåterställt asus och kopplat genom bahnhofs Zyxel router. Dvs mediaomvandlare > Zyxel > P2 > Asus1. De andra två är avstängd för nu. Kom in via kabel till asus och kunde ställa om till AP läge, sen hoppade den igång och jag kan nu se den i asus appen. Men kan inte komma in till inställningar igen via sladd, och även om Wi-Fi funkar så är det otroligt svajigt. Fattar. Inte. Vad. Problemet. Är.

Någon som har tips? Snart kommer något tas sönder..

Av Dolcegustoo

Nice, tack hörrni! Asus XD5 beställt från Elgiganten nu då.

Av Dolcegustoo
Skrivet av nu1mlock:

Jag har 2st gamla Asus Zen WiFi CD6 (WiFi 5) i mitt hus med en avlång våning på 120kvm. Det ger mig strax över 400Mbit/s med min iPhone 13 Mini som bäst och som sämst ca 200Mbit/s. Gipsväggar men mycket isolering.

Utöver det så täcks även hela garaget på nedre plan som också är 120kvm, men där är det under 50Mbit/s (vilket är mer än tillräckligt för både IoT-enheter och annat). Mycket betong.

Tyvärr har dessa utgått, men jag köpte ett 3-pack två år sedan för 990kr. Numera går det inte att hitta 3-pack så billigt, men min poäng är att man inte måste köpa noder för 4000kr eller mer för att det ska gå snabbt och ha bra täckning.

Signalstyrkan är dessutom reglerad och det går inte att bara "öka styrkan", så en dyrare enhet behöver verkligen inte ha bättre täckning.

Väldigt värdefullt med den kontexten, tack! Vårt hus är på 140kvm, tre våningar. Är väl gipsväggar här med, men känns rätt "gedigna" jämfört med vad jag haft tidigare boenden, golvvärme i golven mellan våningsplan osv. Jag tror nog största problemet just nu är att jag behöver offra och stoppa in en router i patchskåpet, och kanske att det är dags att uppgradera dem ändå (inköpta början 2019).

Känns absolut enklast att bara köra ett lagom bra mesh-paket och köra bahnhof router utan wifi som ni råder, låter klokt.

Blir kanske TP-Link Deco X60 som verkar vara på kampanj, eller Asus ZenWiFi AX Mini XD5 som AkUs länkade. Eller kanske bara TP-Link Deco X20 för att hålla nere priset, om det ändå inte gör stor skillnad.

Såg i review att någon tyckte Asus konfiguration var ett helvete. Det orkar jag inte med.. Så kanske lutar mot TP-link. (Någon som har åsikter?)

Stort stort tack för hjälpen. Ni är grymma.

Av Dolcegustoo
Skrivet av Petterk:

Fastighetsägare gör många lustiga saker de tror förenklar, du kan givetvis ta ur och byta plats på patchkopplingen. Vill du inte diskutera vet jag inte varför du skriver att du aldrig har hört talas om fastighetsägare som gör så, förinkopplade antyder inte att du inte kan koppla annorlunda, följer dessutom upp det med att säga att det beror på hur han kopplar i patchpanelen.

Självklart kopplar jag om kablarna i patchpanelen

Mediaomvandlaren från Telia har varit låst som ni säger, men i vår lägenhet minns jag att det också explicit stod i instruktioner att bara ena uttagen var för internet. Så på patchpanel hade jag kanske 10 uttag, men bara 1,3,5,7,9 var för internet. Kopplade man fel så funkade det inte.

I huset nu provade jag att ”seriekoppla” men när det inte funkade har jag utgått från att det nog är samma idiotiska lösning här med. Hade kopplat enligt nedan (ungefär)

Medialmvandlare -> patchpanel uttag 3 -> vägguttag 3 -> Google router -> tillbaka genom vägguttag 4 -> patchpanel uttag 4 -> patchpanel uttag 7 -> vägguttag 7 -> Google AP.

Om ni hängde med. Och i detta fall drog jag slutsatsen att uttag 4 ej funkade och säkert var för tv bara.

Nåja - inte så viktigt i detta fall. Har just nu en Google router i skåpet -> switch -> ut till Google APs genom patchpanel. Nu tänker jag att jag kör enligt råden från tråden här. Med Bahnhof router utan wifi så borde jag kunna skippa switch och bara köra

Mediaomvandlare -> Bahnhof router -> patchpanel -> respektive meshnätverkspuck.

Av Dolcegustoo
Skrivet av mrqaffe:

Har du inte dubbeluttag i rummen om det är en nyare normalinstallation ? Har du det kan du placera routern var som helst och sedan dra tillbaka en lananslutning till patchskåpet och grena ut till alla övriga uttag via en switch.

Och allt man inte tvingas använda wifi till ska anslutas via kabel, då får de enheter man inte kan ansluta via kabel mindre trafik i etern att slåss med.

Har fått för mig att bara varannat uttag funkar för internet, och de andra låst för TV? Var så i en lägenhet för ett gäng år sen, och inte fått det att funka nu när jag provat som du beskriver.

Av Dolcegustoo
Skrivet av ingulf:

Innan köpsuget får överhand kan det vara bra att närma sig det egentliga problemet du har också. Är det objektivt dålig mottagning i vissa delar av huset? Mät upp med valfri app och telefon! Är överlämningarna i ditt mesh-system dåliga, går det konfa annorlunda?
Material i hus och väggar av värde att veta. Med ethernet draget i huset och uttag på flera ställen bör väl det mesta bandbreddsintensiva köras med kabel i den mån det går?

Vi har 3-vån radhus med trä-stomme. 1 Unifi AP LR välplacerad i mitten vid trappan ger full täckning i alla husets hörn.

Bara lite perspektiv, snabbt nytt mesh lär funka också. Försök klämma in en POE switch i skåpet bredvid/ovanpå routern med.

Jag tror jag förstår vad du menar - att man kanske kan flytta runt osv. Har fixat och hållt på lite, just nu har jag iallafall ethernet backhaul, men har istället fått "offra" en av puckarna genom att trycka in den i skåpet. Men tycker ändå att det är svajjigt när man bara sitter "runt hörnet" från en av dem och det ändå är dåligt. Vi bor inte i något betonghus utan säkert trästomme också, med tjocka gipsskivor osv. Så det borde inte vara så här svårt 😅

Av Dolcegustoo
Skrivet av nu1mlock:

Alla mesh-system kan konfigureras som accesspunkter med mesh-funktionalitet och användas tillsammans med valfri router.

Man kan dock inte blanda olika fabrikat av mesh-noder och tro att det ska fungera. Man kan alltså inte inkludera Bahnhofs router i mesh-nätverket, men det är ingen som vill. Du ska ju stänga av WiFi i Bahnhofs router.

Edit: som @KAD skriver så kanske Google är dumma nog att ha satt jättedumma begränsningar, jag har för mig att jag har hört talas om det tidigare. Men Asus, Netgear, TP-Link etc. fungerar alla utmärkt precis så som du vill att det ska fungera.

Ok tack då är jag med! Känns som det är dags att lämna google-bubblan då iallafall.

Av Dolcegustoo
Skrivet av nu1mlock:

Som sagt... Du kan använda Bahnhofs router och använda valfritt mesh-system.

Vad du ska köpa beror helt och hållet på vad du vill ha. Vill du ha WiFi 7 för många tusen så kolla på dom modellerna som passar din budget. Tycker du att det duger med WiFi 5 för att du bara kör mobila enheter på WiFi och tycker att 400Mbit/s räcker så kan du ju få tre noder för under tusenlappen.

Eller något mittemellan. Men alla kommer fungera.

Hoppas du har rätt - känns absolut enklast att köra Bahnhof router + färdigt mesh. Men det som KAD beskriver är väl det som skulle oroa mig, att det skulle strula på nåt sätt om jag försöker slänga på ett färdigt mesh efter routern.

” Edit: De flestat "mesh"-systemen har den begränsningen. En enhet måste vara router och de fungerar bara tillsammans med det egna fabrikatet (rent tekniskt för att 4-adress, a.k.a WDS inte är standardiserat, i alla fall inte i en standard som slagit igenom än).”

Av Dolcegustoo

Ni är fantastiska. Stort tack hittills! Ville bara säga det.

Av Dolcegustoo
Skrivet av reverend benny:

Vill du göra det enkelt för dig så köp något färdigt prosumer meshkit där du kan köra kabel som backhaul.
Kolla Netgears meshprylar, kostar en del men lätta att konfigurera och funkar bra.

Typ sånt här paket då? Deco XE75 . Dum fråga kanske, men funkar det att först köra bahnhof router utan wifi -> dessa 3 som mesh wifi? Tror inte en av dessa får plats inne i patchskåpet, och vill helst inte "slösa" en av dem på att trycka in i väggen.

Av Dolcegustoo
Skrivet av nu1mlock:

Köp en router utan WiFi som t.ex. Edgerouter X eller någon Mikrotik att ha i skåpet. Sen köper du valfritt mesh-system eller accesspunkter och sätter ut där det behövs.

Du har ju förberett bra med uttag överallt, så det är ju bara att fylla på med noder/AP tills du är nöjd.

Tack för snabba svaret! edgerouter X var ju rätt rimlig i pris också, skönt. Tänkte först att jag kunde använda Bahnhofs egna router för denna funktion, men det kanske inte går?

Av Dolcegustoo

Köpråd kring nätverk i 3-våning radhus

Tja!

Har sökt och försökt hitta råd i trådar men blir inte klok. Vi bor i 3-våningsradhus hyfsat nytt men kanske högt och många tjocka väggar (KÄNNS som att väggarna blockar mycket iallafall)... Men också modernt med patchpanel och uttag i alla rum och våningar.

Har kört med google wifi 3st mesh puckar tills nu, första generationen inköpta 2019. Fixade ordentlig ethernet backhaul för några månader sen (har en google wifi puck intryckt i patchpanel-skåpet -> liten switch -> ut till de andra två google-puckarna) men tycker det är för dåligt ändå. Funderar på om det faktiskt är dags att uppgradera, snart får vi 1000/1000 med bahnhof så då vill jag fan inte kasta bort det på för dåligt wifi.

Men har svårt att tänka ut hur fan jag ska göra. Några tankar/förutsättningar:

  • Viktigt för mig att första punkten (Routern) får plats i patchpanel-skåpet. Som det sitter kan vi inte dra ut en sladd vid det och ha den stående utanför. Vilket tyvärr såklart är kass för täckningen från routern

  • Får med en router av Bahnhof (Zyxel ex3600-t0). Är väl halvdan som alla gissar jag, men ser slimmad ut så kanske får plats i patchpanel-skåpet, för att fördela ut via sladd till APs?

  • Gissar att bäst skulle vara 3 APs, en på varje våning. Eller skulle det räcka med två riktigt bra, på våning 1 och 3, och hoppas de också klarar mellanvåning?

  • De får gärna vara inte skitfula. Vi har google home-grejer, några högtalare, och hade väl egentligen inte varit fel att ha nyare version av google nest wifi. Trivdes egentligen med google wifi (enkelt med deras app), men osäker på om deras grejer egentligen är rätt om man vill ha bra täckning?

Skulle bli svinglad om någon hade tips och råd. Har försökt sätta mig in lite men inte grym på dessa saker.. Har t.ex. inte riktigt fattat skillnaden mellan mesh-nätverk (med ethernet) och router med accesspunkter. Stort tack på förhand 🙏

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}