Inlägg

Inlägg som Kibbo har skrivit i forumet
Av Kibbo
Skrivet av Bogs:

Uppdatering:

Jag har nu uppdaterat till den senaste bios-versionen och det verkar ha gjort susen! EXPO-profil alternativen har kommit fram.
Antar att eftersom moderkortet gjordes någon gång i 2023 (innan ram minnerna och CPU:n kom ut) och inte har uppdaterats så var det allt som krävdes för att den skulle kunna stödja ram och CPU.
Tack till alla som svarat och lärt mig en massor med saker som jag inte visste innan.
-Ni på SweClockers är grymma!

Trevligt att du verkar ha fått rätt på det. Det är irriterande när datorer inte vill fungera som de ska.

Av Kibbo
Skrivet av Bogs:

Jaa förlåt det flög bara över huvudet mitt, men det som jag behöver för att få detta att fungera är nya ram minnen, inte något annat som du kan se?

Ett kit som har en EXPO-profil och kolla så du inte sitter på en alltför gammal BIOS-version. Eftersom du har en processor i 8000-serien borde du se till att ha åtminstone version 2413 eftersom den fixar till en prestandabugg med 8000-serien.

Av Kibbo
Skrivet av Bogs:

Okej tack.
Är minneskontroller något som står i min CPU beskrivning? Kan man kolla vad processorn har för minneskontroll på deras hemsida?

Nej, som jag skrev i förra inlägget är det inget man kan kontrollera i förväg. Man får helt enkelt hoppas på att man inte drar någon av nitlotterna när det gäller kvaliteten på minneskontrollern.

Av Kibbo
Skrivet av Bogs:

CPU här är min CPU, står att den klarar av 2x2r 5200 som Max speed, det innebär det att mina 6000 ram-sticks inte kan användas eller att dem bara kan användas upp till 5200?

5200MHz är vad AMD garanterar kommer att fungera, allt över det är lotteri beroende på hur bra minneskontroller som sitter på processorn och detta är inget man kan se i förväg. Det ska däremot sägas att väldigt många processorer har en minneskontroller som utan problem klarar 6000MHz. Om du kollar på DDR5-kit på exempelvis Inet så har alla kit som har en EXPO-profil också "AMD EXPO" eller "EXPO" i namnet.

Av Kibbo
Skrivet av FatherOfThree:

(I QVL finns förvisso minnen med XMP mm,
men innebär det att profilerna stöds?, eller bara att minnenas basconfig fungerar.)

Att de är med i listan innebär för det mesta enbart att systemet kommer garanterat ta sig förbi POST med JEDEC-inställningar, allt annat är mer eller mindre beroende av att processorns minneskontroller klarar hantera de specs som marknadsförs för minnet.

Av Kibbo
Skrivet av Bogs:

Tack så mycket för svaret, allt blir lite mer logiskt nu😅
Förlåt ifall det är en dum fråga men är det någon skillnad på expo och xmp 3.0?
För som jag förstod så ska ddr5 ha xmp 3.0
Är det då moderkortet som även monster stödja eller processorn?

Det är flera saker som spelar in. AMD:s och Intels minneskontroller fungerar på lite olika sätt vilket får resultatet att vissa timings och andra inställningar är viktiga på AMD-system men inte lika viktiga på Intel-system och tvärtom. Där finns även timings som ignoreras totalt av respektive minneskontroller. En EXPO-profil är optimerad för AMD:s minneskontroller och en XMP-profil är optimerad för Intels.

När det gäller QVL så är det en bra fingervisning om vad som borde fungera. Det man ska tänka på är att om man köper ett minneskit som inte finns med på listan men som är väldigt snarlikt ett annat minneskit som finns med så är det nästan garanterat att det kommer att fungera. Gränsfall är när det rör sig om väldigt höga minnesfrekvenser då detta sätter stor press på att minneskontrollern måste vara av extremt bra kvalitet, så när man ser 7600MHz eller högre i QVL så säger det enbart att de testat med en jävligt högt binnad minneskontroller.

Så det viktiga är att minnet har en EXPO-profil, att din processor har en minneskontroller som inte är totalt skräp samt att minnet (eller ett liknande minneskit) finns med i QVL.

Av Kibbo

Bor i ett föredetta ComHem-DOCSIS-hus så jag är fast med Tele2 för tillfället. Betalar för 600/50Mbit men får 1200/100Mbit på grund av kundbonusar.

Av Kibbo

Vad jag kan se så stöder inte minnena EXPO utan bara XMP. Detta kit har ungefär samma pris men även stöd för EXPO fast det har inte RGB om det är viktigt.

Av Kibbo
Skrivet av LPG:

Då är det inte bara jag. Mitt 7900XT presterar närmast identiskt DX12 och Vulkan emellan när jag pressat kortet till max.

Min gissning (som kan vara käpprätt åt helvete fel) är att testet är känsligt för latenser vilket gör att chiplet-designen i RDNA3 får det lite svårt, vilket också skulle kunna förklara varför överklockning av VRAM verkar vara det som ger den största prestandaökningen i testet för dessa korten.

Av Kibbo
Skrivet av Tom76:

Varför? Nyfiken fråga.

Tester som 3DMark och Cinebench är inte särskilt bra för att testa hur systemet faktiskt kommer att prestera i spel eller andra scenarion. Vad det är bra till är att jämföra mot liknande hårdvara för att se så systemet presterar som förväntat och att eventuella tweaks medför prestandaökning eller åtminstone inte försämrar den märkbart, vilket exempelvis för mycket undervoltning kan göra.

Av Kibbo

Körde några rundor Vulkan också och en runda DX12 eftersom jag pressade gränsen lite extra. Vad som är väldigt intressant är att Vulkan presterar snäppet bättre när kortet körs i stock, men så fort det börjar tweakas blir övertaget mindre.

1: Enbart OCVBIOS - 7187 poäng

2: +15% PL - 7215 poäng

3: +15% PL +300MHz memclock - 7549 poäng

4: +15% PL +320MHz memclock - 7569 poäng

5: +15% PL +320MHz memclock 1,025V - 7739 poäng

6: +15% PL +320MHz memclock 1,020V - 7761 poäng

7: DX12 med samma inställningar som i #6 - 7682 poäng

Försökte köra +325MHz memclock och 1,015V men då blev testet instabilt och började krascha. Utan tweaks var det en skillnad på ungefär 200 poäng mellan DX12 och Vulkan, efter tweakande är skillnaden nere på under 100 poäng.

Första körningen i Vulkan.

Sista körningen i Vulkan.

DX12 med samma inställningar som sista körningen i Vulkan.

Dold text
Av Kibbo
Skrivet av LPG:

Mitt 7900 XT tjänar ingenting på att byta API. Undrar hur det kommer sig?
Både XT och XTX har i genomsnitt högre resultat med Vulkan om man kikar 3dmarks leaderboard.

Jag körde en snabbis och fick ungefär 200 poäng mer med Vulkan med mitt XTX jämfört med samma inställningar under DX12. Kolla så du inte har Radeon Chill eller något annat som begränsar fps påslaget.

Av Kibbo
Skrivet av Puttefnasket:

Bytte renderingsmotor från DX 12 till Vulkan.

Hade helt glömt att testet kan köras i Vulkan. Får prova det senare ikväll när det inte är så varmt.

Av Kibbo
Skrivet av erazerswe:

<Uppladdad bildlänk>
Pinsamt dåligt när man ser alla dessa 4090-bilder 😅

Äh varför jämföra med ett 4090? Det enda som i dagsläget kan tävla med ett 4090 är ett annat 4090. Se om du kan tweaka ditt kort för att slå resultatet som Sweclockers fick med sitt 3060 istället (2023 poäng). Kör hårt!

Av Kibbo
Skrivet av Ryzer:

Likt allt annat med andra ord. Inget konstigt egentligen, människan är girig och vill alltid ha mer.

Jag ville mest lyfta fram det eftersom en av de mest seglivade myterna på det här forumet verkar vara att grafikkort idag kostar lika mycket som förr men på grund av inflation, kronkurs osv. så ser det ut som högre priser. Men som visas i videon så har ju priserna gått upp stadigt sedan åtminstone 2010, så vi kan nog lugnt räkna med ännu dyrare kort denna generation.

Av Kibbo
Skrivet av krEJZi:

Man kan ju inte bara öka priset varje gång de kommer en ny generation. Om 5-10 år skulle ju kort kosta typ 100k. Vilket iofs inte är helt uteslutet med tanke på hur det sett ut.

Men min gissning är att de håller sig under 28k.

GN släppte en video nyligen där de diskuterar allt om grafikkort förutom prestandan och en av de detaljerna som kom fram var att både AMD och Nvidia har ökat sina priser för varje år som gått, även efter att de korrigerat priserna för inflation. Väldigt intressant faktiskt.

Av Kibbo
Skrivet av erazerswe:

Om jag nu bör få 5 M ppd så vet jag då inte vad jag gör fel (får runt hälften av det) Håller mitt kort på att ge upp?<Uppladdad bildlänk>

Det beror på vad du får för projekt. De som ligger i toppen när det gäller PPD cherrypickar work units rätt kraftigt just för att maxa PPD, men om man kör alla projekt som finns så kommer PPD att svaja fram och tillbaka rätt rejält.

Av Kibbo

Nu när det blivit lite drägligare temperaturer bestämde jag mig för att se vad mitt 7900 XTX kan åstadkomma i detta testet med OCVBIOS istället för default VBIOS.

1: Enbart OCVBIOS - 7015 poäng

2: +15% PL - 7122 poäng

3: +15% PL +250MHz memclock - 7396 poäng

4: +15% PL +250MHz memclock 1,05V - 7525 poäng

5: +15% PL +250MHz memclock 1,025V - 7583 poäng

6: +15% PL +300MHz memclock 1,025V - 7676 poäng

Skärmdump från första körningen.

Skärmdump från sista körningen.

Dold text

Det verkar som att 7900 XTX får mest prestandaökning i testet genom överklockning av VRAM.

Av Kibbo
Skrivet av Novdid:

Beror nog på att ni varit först med en hel del av korten kombinerat med en 12900KS. Det där baseras på relativ prestanda övriga med samma hårdvara. Hade en obskyr burk med en R9 390X kombinerat med en Ryzen 5 1600AF (kan inte funnits många sådana) som fick "legendary" varje gång den slog sig själv jämfört med föregående test!

Jag har också för mig att för att få "Legendary" ska man ligga bland de bästa 5-10% med liknande hårdvara, dvs. att ju mer udda kombination du kör desto enklare att få det. Lyckades med det i Time Spy, Time Spy Extreme och Port Royal för ett halvår sedan men har halkat ner till "Excellent" sedan dess.

Edit: Läste nog lite fel i ditt inlägg då du skrev exakt samma sak som jag gjorde.

Av Kibbo
Skrivet av JonasT:

Det roliga är att oavsett vilken poäng man får så erhåller man stämpeln "Legendary".

Nä det får man inte

Första körningen med allt på fabriksinställningar.

Efter lite tweakande.