Gamla Google-konton riskerar att raderas om användare inte är aktiva nog. En ny policyändring har implementerats som ger Google rätt att radera konton där det inte skett någon aktivitet på 24 månader. Enligt tidigare regler kring inaktivitet raderade Google endast data från användare som inte varit aktiva på två år, men med nya reglerna släcks kontot helt.

För att undvika radering av sitt Google-konto behöver användare antingen läsa mail, se videor på Youtube, ladda ned applikationer via Play Store eller använda Googles sökmotor. Alternativt använda Googles inloggningssystem på tredjepartstjänster.

Större mängden Google-användare som gör detta regelbundet behöver inte oroa sig. Primärt handlar det om separata Google-konton som endast använts för att vidarebefordra mail eller har skapats för att för inloggning på annan tjänst som riskerar att försvinna.

Dröjer till december

Även om policyändringen skett nu kommer inte Google börja rensa bland sina konton än på ett tag. I december ska arbetet dra igång ordentligt och då kommer raderingen ske i vågor. Konton som är på väg att raderas ska få påminnelser via aviseringar samt mail som påminner användarna att vara lite mer aktiva för att undvika radering.

Hur många Google-konton har du?