Ni som gått yrkeshögskola - hur har det gått?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nenne nimbus:

Jag är ganska missnöjd. På en vanlig utbildning är du kunden, staten betalar skolan för din utbildning och därför är du till stor del deras inkomstkälla. Så fungerar inte YH. Där är företagen kunden. Statens pengar finns där, men företagens är mer påverkbara och kanske inte alltid bara går till organisationen...

YH är som Facebook. Du tror du får något gratis, men egentligen är du produkten som säljs. På FB är det dina användardata. På YH sänker de din självkänsla och ger dig en så skev bild av branschen som möjligt för att gynna dem som ska anställa dig.

Sedan ser jag ju bara en Yrkeshögskola inifrån och kan inte säga något om andra. Men när du väljer skola titta inte efter vem som bryr sig mest om eleverna, för det kan mycket väl vara falsk marknadsföring. Försök titta efter andra värden som utbildningskvalitet. Har de massor med personal för att ta hand om elever har de också massor med tid för manipulation och desinformation. Att behöva vända sig till skolan för hjälp p.g.a. av något är en riskfaktor. Känner du att du börjar må dåligt eller ifrågasätta dig själv eller din förmåga medan du går på YH eller känner dig tvungen att göra avkall på dina värderingar, så kan det vara fullt avsiktligt. Vänd dig inte till skolan med sådant, det ger dem bara otillbörlig makt över dig. Var beredd att smälla dörren och gå om du behöver det. Så läs något där kunskaperna har värde. De har du ju kvar även om du inte slutför utbildningen.

Var också medveten om att inom många branscher så betalar företagen rekryteringsbonusar till den som hjälper till att rekrytera någon. Så det vänliga tipset om en bra arbetsplats kanske bara handlar om att tipsarens respektive jobbar på det företaget och får en månadslön i bonus om du rekryteras. Detta är en stark drivkraft, räkna med att andra gör var som helst för att få din rekryteringbonus. Vad vet jag, kanske är får din lärare del av bonusen också om hen lyckas lura i dig att löneläget är lägre än det verkligen är?

YH skiter helt enkelt i dig, de vill bara göra företagen nöjda. Vill företagen ha någon att rövknulla så ser de det som sin uppgift att leverera det. Jobbmöjligheter och kunskaper är säkert jämförbart med andra utbildningar, men mer riktade till arbetsmarknaden just nu. Läser du på universitet kommer du kunna en massa som inte direkt är nödvändigt, men ofta kommer du istället ha en lite friare ställning och inte vara lika ägd av företaget du kommer till.

Jag är inte klar med min utbildning men hittils tycker jag utbildningsledaren varit bra och trevlig. Lön har han inte pratat om annat än att den är ”bra” och tipsat att vi ska prata med varandra i klassen om vad vi får erbjudet och använda det vid förhandlingar.

Sen är man ju inte bunden till ett företag som livegen för att man tar ett ställe som visar sig inte vara det bästa. Då får man väl kolla vilka som vill betala mer.

Jag går utbildning där det varit brist på folk i minst 20 år och inga tecken på att det skulle ändras kommande åren. Går man något som inte är lika brist på så kanske det är svårare.

YH ser till vad företagen vill ha och det är
Väl bra. Att de ger en de kunskaper som faktiskt efterfrågas i verkligheten.

Får se om jag ändrar inställning framöver men inte sett något av det du beskriver ännu i min utbildning.

Visa signatur

Asus B650 TUF, Ryzen 7600X, 32GB 6000mhz DDR5, Corsair RM1000X, Powercolor 6900XT Red Devil Ultimate, 360mm Corsair AIO, MSI Velox 100P Airflow. Kingston KC3000 M.2.

Permalänk
Medlem

Nu har jag inte gått en som kanske är relevant för Sweclockers, men jag har ändå gått en YH-utbildning.

Gick en som heter "Fastighetsingenjör" och den var på 2.5 år. De säger att det är heltidsstudier men det är snarare deltid. Är du normalbegåvad så lägger man knappt 2.5 dag i veckan på lektioner och att plugga. Rent tentamässigt så är hela fastighetsdelen av YH ett skämt. Det är tentor som tar knappt 20-30 minuter att skriva.

Problemet här är att skolorna tjänar pengar på antal elever och antal godkända elever. Dvs tryck in så många elever som möjligt för att maximera vinsten så mycket som det går.

Jag satt i "ledningsgruppen" för min skola som elevrepresentant, och där när vi skulle välja vilka som blev antagna, så var det till vissa kurser personer som hade 0 poäng av 100 "meritpoäng". Och på en skala på 0-100... Vilken skola som vill hålla en hög klass på utbildningen väljer att anta elever som har 0 av dessa 100?

Men med det sagt så är YH en bra väg för att få in en fot i arbetslivet. Jag sitter nu själv som chef på ett företag som tar emot praktikanter. Fördelen är att man kan ha en praktikant och "stöpa in den" i den formen som man vill på företaget, och förhoppningsvis ha en anställd efter 2.5 år som de facto har jobbat gratis.

Det är lättare att göra sig av med en praktikant än en anställd. Men det är mycket jobb att hitta rätt praktikant och att ta hand om praktikanten så att både företaget och praktikanten har utbyte av praktiken.

På min förra arbetsplats, när vi la ut annons så fick vi ofta en 1-200 ansökningar, vi valde kanske ut 20 och det brukade resultera i en 4-8 anställda efter fullgjord praktik.

Jag jobbar ni inom Fastighetsdrift, och till fastighetsskötare, fastighetstekniker så är det väldigt tacksamt att ta emot praktikanter från YH för att kunna forma in dem. Tyvärr är det även en bransch där det är lätt att byta jobb, så många hoppar runt för att maximera sina löner.

MÅnga elever tror att de som nyexade från skolan skall ha samma höga lön som någon som kan mer än dem och har jobbat i en 20 år i branschen. Så är det dessvärre inte.

Karriarsmässigt då?

Många som gick i min klass är vad jag vet fortfarande utan jobb, men de var talanglösa, att de ens kunde knyta sina skor är ett jävla under om jag skall vara ärlig.

Men det är av 40 personer 15 stycken som faktiskt jobbar med det som de har utbildat sig till. De som hade driv och go i skolan har nu bra jobb. Vet att många i klassen är missnöjda för att de inte fått jobb, men de är samma personer som inte sökte praktikplatser och tyckte att det var skolans uppgift att låna praktikplatser. De blev även sura när skolan ordnade en praktikplats "för det var inte en bra plats. "

Jag själv pluggade som sagt YH i 2.5 år.
Praktik 1 fick jag på ett företag som Fastighetsskötare, där hade jag även sommarjobb första sommaren.
Praktik 2 gjorde jag på samma företag men nu i rollen som Energispecialist och Teknisk Förvaltare.
Praktik 3 blev som Teknisk Förvaltare, där jag även fick betalt under min praktikperiod. Så med praktik och jobb var jag hos den arbetsgivaren 10 månader då jag bytte för att hoppa upp min lön. Gick från 34´ till 39´ vilket är en bra lön för en "Junior Teknisk Förvaltare".
Bytte dock till en arbetsgivare som vara katastrof, så efter 1 månad när det första företaget jag var på praktik hos ringde och undrade "var tog du vägen, skulle du inte göra karrirär här?" så bytte jag illa kvickt. Blev då driftledare med ett arbetsledande ansvar och en lön på 42´. Helt ok och såhär i efterhand var jag tydligen en av de högst betalda Driftledarna. Efter nästan exakt ett år blev jag headhuntad till mitt nuvarande jobb som Driftchef och en lön på 67´.

Visa signatur

In the real world, size matters. And the big guy always win.

Jag har en svart dator med skärm och tangentbord.