Hårddiskbur av spikband

Då mitt chassi (Corsair 200R. köpt begagnat billigt) saknade vettiga hårddiskburar fick jag fundera på någon egen konstruktion. Googlade fram att spikband kan användas för upphängning av hårddiskar så sagt och gjort. Skaffade en "Blindnitsats Rapid RP10" på Clas Ohlson.

http://www.clasohlson.com/se/Blindnitsats-Rapid-RP10/Pr409156...

Spikbandet hade jag liggandes hemma i garaget men det är samma typ som Biltemas "montageband" 19383. http://www.biltema.se/sv/Bygg/Monteringsdetaljer/Ovrigt/Monta...

Specifikationen verkar överensstämma med "Joma hålband" 20 mm brett, 1 mm tjockt och 10 m långt. http://www.joma.se/halband

Förutom blindnittången (eller popnittång som det också kan kallas) så använde jag endast en platt-tång, några gamla trasiga hårddiskar att mäta mot, skruvmejsel och hårddiskskruvar. För att kapa hålbandet så vek jag bara det många gånger vid ett av de större hålen där det är enklast att vika (inga problem att vika det med handkraft). Till slut går bandet av. Men det blir vassa kanter som man helst vill få undan så man inte skär sig när man hanterar hårddiskburen. Detta försökte jag minimera så gott jag kunde, exempelvis genom att vika bandens ändar där det var möjligt och att placera de kanter som ändå blir så oåtkomligt som möjligt.

Hårddiskburen på bilderna är avsedd för att ha hårddiskarna ståendes på högkant, alternativt liggandes. Diskarna hänger upphöjt från underlaget i båda fallen. Buren blir ordentligt stadig när hårddiskarna skruvats fast men är något ranglig utan diskar (men varför ha hårddiskburar utan diskar kan man ju undra).

Funderar lite på hur jag ska fästa den i chassit, vill kunna ta loss den vid diskbyte men blir troligen buntband alternativt skruvar. Går ju att nita fast men vill helst inte detta eftersom jag inte vill ha borrspånor i chassit om jag tar bort burarna. Fläkt kan man sätta fast på sidan av buren t.ex. med buntband och har även testat ställa buren på en 120 mm fläkt om man har bottenmonterad fläkt i chassit, det verkar kunna funka det också.

Känner mig ganska nöjd med denna relativt enkla konstruktion. Fyller sitt syfte, är skoj och billig att bygga. Kommer säkert vidareutveckla konstruktionen.

Notera att jag sätter varannan hårddisk upp-och-ner för att på så sätt få lagom mycket luft mellan dem. Om jag inte gör detta blir det ca 25 mm luft mellan diskarna men nu blir det ca 12 mm när jag gör på detta vis. Blir kompaktare så man får in fler diskar i samma utrymme.