Inlägg

Inlägg som Trasselkalle har skrivit i forumet
Av Trasselkalle
Skrivet av budint:

Hej datakompisar.

I en gammal tråd skrevs det om hur folk tejpar sina chassin för bättre luftcirkulation. Vad gör man idag?

Hittade ett chassi som verkade vettig till mitt bygge: DeepCool Morpheus.

I de bifogade bilderna kan ni se hur fläktarna kommer att jobba i onödan. Håligheterna bredvid fläktarna kommer att göra att luften snurrar runt istället för att bygga upp luftcirkulation inne i chassit.

Det lutar åt att jag skaffar tejp på biltema eller liknande.

Andra smarta lösningar får ni gärna tipsa om!

Passar på att tycka till om chassit på samma gång:

En säljande punkt var den medföljande PCI-risern, Fast när jag insåg att den setupen med vertikal GPU-montering skulle blockera övriga kortplatser för PCI blir det en klassisk montering och en kabel som inte används,

CC-måtten för fläktmonteringen fram är felaktig. Det är en sorts monteringsräls som inte vill passa mot de 200mm Noctuafläktarna jag köpte till. De får plats men monteringsrälsens olika lägen matchar inte i mitt chassi.

Nu inser jag dessutom att jag behöver skaffa extra kablar till fläktarna samt eventuellt separat fläktstyrning. Tänkte bygga till 4 st 140mm.

Att utan problem kunna montera en 420-radiator i toppen var en skön känsla. Hade egentligen tänkt att hålla mig till luftkylt men insåg att du helt enkelt fick mer kylning för slantarna: en Arctic Liquid Freezer III 420 a 979kr.

Det blir nog bra till slut, men som sagt är jag nyfiken på era tankar på hur man täpper igen håligheter, kanske tom på snyggare sätt än att tejpa.

Tack för uppmärksamheten!<Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk>

Om du läser manualen så ser du att 200 mm inte ska monteras på yttersta hålen på någon av sidorna, utan ett hål in. Då passar dina 200 mm Noctua perfekt.

Av Trasselkalle
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Arion
Du hittar nog inte såå mycket iom att den släpptes igår i sverige, och ingen verkar ha fått den än. xtremesystems.org kan du dock hitta lite om den på, och andra mer "extrema" forum.

Jo jag håller med om detta - det finns inte nog faktisk erfaranhet om vad som går att pressa fram för att göra annat än att spekulera. Däremot verkar vi ha annan syn på potentialen för 6750 vs 6600. Vi får se vem som har rätt med tiden antar jag.

Det jag säger har sagts på ett bra sätt när Tomshardware kom fram till att dom föredrar att klocka en 4300 till än den 6300'a dom lyckades väldigt bra med (http://www.tomshardware.com/2007/01/11/core-2-duo-overtakes-c...):

Citat:

Despite all of this, the E6000 series is no longer our overclocking favorite, because a new model line is ready to launch soon: the E4000 series will come at similar clock speeds, but run at only FSB800 speed. Obviously, this makes these new processors much better overclocking candidates, as a Core 2 Duo E4300 at 1.8 GHz can reach even higher core clock speeds with less FSB stress.

Hur mycket eventuell ny teknologi är marknadsföringsmumbojumbo eller om det faktiskt har någon betydelse är lite upp till en själv att tro eller inte tro på nu. Jag tror på det jag vet och litar inte ett smack på att det ska vara något magiskt med de nya processorerna. Det vore kul att ha fel dock!

Av Trasselkalle
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Förstabossen
nu har nya priserna på datorbutiken.com kommit MEN ser lite konstigt ut med dom andra priserna .exempel e6420 2,13ghz pris 1690:- bredvid så står nya E6750 2,66ghz pris 1690:- så nu är frågan vilken ska ja köpa :-S

hehe vilken tror ni

jag ser faktist framemot en sänkning på E6420 med minst 300:- kr för att priserna skall se rätt ut

Hmm - jag är sugen på att hålla med om det som ngt udda, eftersom allt du gör med en E6420 är att ställa om FSBn från standard 266MHz till 333MHz (dvs som E6750 har) så får du en E6750. Att dom skulle ligga på samma pris gör ju det arbetet helt onödigt, även om det i praktiken är samma processor efter några få minuters jobb.

Av Trasselkalle

Det låter vettigt, Bloodfeast.

Av Trasselkalle
Citat:

Ursprungligen inskrivet av nCredit04
öhh, men med 6750 kan man sannolikt höja FSBn mer än med en 6600, det kräver bara något snabbare minnen. Sannolikt går en 6750 att överklocka minst lika högt som en 6600. e6750 är det självklara valet, den använder ju dessutom en ny stepping vilket ska medföra att den är svalare än den e6600.

Varför är det sannolikt att man kan höja FSBn mer än med en 6600? "Bara" något snabbare minnen är lätt några tusen och är du villiga att lägga dom extra tusenlapparna så kanske det är värt det. Det har tidigare inte varit temperaturen som begränsat vid klockning, utan att man når max FSB för vad korten klarar av. Dom nya processorerna är bara närmare den gränsen default.

Av Trasselkalle
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ElWeed
Det är väl alltid härligt med nya prylar men det vore fint att veta skillnaden i prestanda mellan en E4300 klockad till 2,8GHz och en oklockad E6750?

I spel? Inte mycket, även om mer cache dock gör sitt till. På ren spekulation gissar jag att E4300@3GHz kompenserar nog med sin högre klockfrekvens för att man inte ska sakna 4MB cache'en, men som sagt - det är så mellan tummen och pekfingret att jag nästan gråter av att skriva det.

Av Trasselkalle

Tja... men å andra sidan är 6600 med samma FSB (minst) lika snabb som 6850, men kostar mindre... Det är ändå FSBn som ofta går i taket vad som max går att köra och där har ju' dom nya korten tyvärr högre startvärde. En E4300 eller 4400 med 4MB L2 cache - det vore något att klocka det (har bara 800 FSB till att börja med)!

Av Trasselkalle

Betänk att moderkortet ändå bara ska leva till dess att Intel släpper nästa generations kort som då kommer ha helt annan minneskontroller och då kräver att man byter kort. Min gissning är att behovet att gå från 4GB DDR3 till mer minne kommer vara i runda slängar tidigast när den generationen moderkort kommer vara det man ska ha, så problemet är i mina ögon inte relevant för just övergångsperioden.

Av Trasselkalle

Ska du klocka är det självklart att du ska ha en E6600.

E6750 - 4MB L2 Cache - 8x Multiplier

E6700 - 4MB L2 Cache - 10x Multiplier = snabbare
E6600 - 4MB L2 Cache - 9x Multiplier = snabbare

Det spelar ingen roll vad 6750 kommer med för hastighet. Du kommer vid samma FSB ha en snabbare prolle om du går på E6600 eller E6700.

6750 är billigare eftersom den är sämre i maxprestanda.

Av Trasselkalle
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MaLo
De flesta hybrider med DDR2/DDR3 stöd är inga överklockare förutom MSI P35 Platinum Combo.
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=336477

Jag verkligen älskar MSI:s loopade heatpips...:)

Asus P5KC har samma överklockningsmöjligheter som deras vanliga P5K och P5K Deluxe (som båda är bra) vad jag kan utläsa av deras spec http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&l2=11&l3=534&l4=0&mode...

Av Trasselkalle

Inga problem. Den primära skillnaden (utöver lite WLAN-godis och så) mellan den du länkade och Deluxe är att standard P5K har mindre lyxig kylning. Dock har den ett klart steg bättre kylning än P5N, så jag tycker den verkar som ett bra val. Den ska ha samma klockningsmöjligheter som Deluxe (om än med sämre kylning = inte samma maxkapacitet såklart). Till 3GHz åtminstone borde det räcka med att ställa om till högre FSB i BIOS för din E6300a, samt välja att köra minnena unlinked. Jag kan inte tänka mig att du skulle ens behöva någon annan kylning då.

Av Trasselkalle
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aeqvist
hmm okej såg ju rätt smaskigt ut alltså egentligen spelar jag inte så mycket nu men skulle man ha en vassare dator skulle man ju självklart spela mycket mer!

om jag ska säga lite mer vad jag är ute efter så är det en så prisvärd dator som möjligt! gärna klockvänlig så man inte står i samma träsk om ett halvår igen.

Sen vet jag inte om minnena behöver vara så bra?
Moderkortet vad ger jag upp om jag köper ett billigare?

Fan vad dumt det känns att fråga, förut hade man ju stenkoll på all denna skit haha voltmoddade mitt prisvärda 6800LE och var toknöjd
skulle vara gött om ni hjälpte mig!

tack försvaret btw.

Ska du överklocka lite lagom så håll dig till de vanliga modellerna på moderkort - typ Asus P5K, P5N, eller Gigabytes motsvarande (tusenlappen). Dom är bra att överklocka, medan de än mer strippade moderkorten ofta är struliga att klocka. Ska du klocka MYCKET, så är det ett riktigt bra moderkort du ska ha, typ P5K Deluxe (eller P5N Deluxe). Jag gillar Asus eftersom dom är enkla att överklocka och kan köra med max 1-2 sämre fps med 667-minne som är klart bra i pris.

Om du multitaskar extremt mycket eller jobbar mycket med 3D eller så kan du överväga billigaste Quad'en som prolle. Du har dock idag inte ut något av den i spel (jämfört med pristillägget). Om du inte spelar så mycket kanske ett GTS 320 duger, för du kanske inte är lika petig på att ha allt godis påslaget medan du lirar i 1600x1200 eller högre då. GTS 320 är klart mest pris/prestanda i just nu, så för dig kanske det är värt att stiga upp lite i processor från den 4300-4400 som jag föreslog först om du ändå inte ska spela så himla mycket utan mest vill ha en bra allround som hänger med. Håll dig bara från att spela med alla options på, alternativt spela i mindre än 1600x1200 så går det precis hur bra som helst med GTS 320.

Av Trasselkalle

Beror på om du ska ha för nytta eller spel. För spel känns en E6750 som ngt du har mest nytta av om du kör ett 8800GTX som grafikkort också. Annars är det väldigt få spel som behöver riktigt så mycket processor just nu. Det är primärt just när du kör GTX'et som du kan få processorn som flaskhals.

För din budget verkar en E4300 eller E4400 för 1000 kr, minnen för 800kr (DDR667, tex Corsair ValueSelect), moderkort 1000 kr, samt resten till grafikkort (2900XT eller GTS 320/640 - beroende på vilken upplösning och vilka inställningar du vill köra på - dvs 2700-3700 kr) mer balanserat om du just ska spela spel primärt. Då landar du på 5500-6500 kr. 8800GTX ligger trots allt på nästan dubbla pengarna så då ryker din budget.

Av Trasselkalle

Personligen tycker jag P5N (eller P5K om du vill ha P35) är lättare att överklocka med. Läs på vilka BIOS du ska köra på om du överklockar dock - det kan spara en del strul.

Av Trasselkalle
Citat:

Ursprungligen inskrivet av x-per
Hur mycket är en 3 månader gammal E6600 värd nurå?

Mer än en E6750 om du överklockar den till samma FSB som 6750 redan går på, dvs det är fortfarande en bättre prolle.

Av Trasselkalle
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zeppan
Edit: PRISER är nu uppdaterade igen, Datorbutiken verkar ha lägst priser nu på hela linjen, iaf om man inte räknar med netgiganten som jag ännu inte hunnit lägga till

Gah - men E6600 passade dom på att höja

Iofs inte med mycket, men några generellt sett nya Intel-priser har dom inte just nu. Vad less jag blir.

Av Trasselkalle
Citat:

Ursprungligen inskrivet av JohnnyGreed
Någon som vet hur priserna eventuellt kommer att bli på de sk. Extremevarianterna??? De verkar ligga kvar runt åttatusenspänn...

Trodde att prissänkningen skulle "drabba" alla processorer...

Jo jag kom ihåg det så också, men inser att min post gick att tolka annorlunda. Det blev lite snett formulerat eftersom jag egentligen inte är intresserad av de nyare varianterna. Jag ska ha mig en E6600 så kan jag klocka upp den till 1333 för bättre prestanda än en E6750 tex.

Av Trasselkalle

Är detta verkligen efter den prissänkning som Intel deklarerade officiellt i fredags (20e juli)? Jag tycker det ser ut som samma priser som tidigare under förra veckan. Tex ska 4300 och 4400 ha samma pris (!) som jag förstått det. Alltså, jag menar - i samband med de nya prollarna skulle priserna på de existerande också gå ned och jag har inte sett det hända ännu.