Inlägg

Inlägg som Fooesque har skrivit i forumet
Av Fooesque

Enligt HPs produktbeskrivning säljer de denna SKU med "optional discrete graphics" som drar upp till 200W. Dustin har t.ex. en SKU med RTX3070. Du behöver också kolla på innermått, strömmatning och kortplatser. Du kan garanterat få in _någon_ GPU, t.ex. ett single slot GTX 1050 men jag misstänker att du siktar högre

Byta PSU är ofta svårt på såna här burkar. Även om det skulle vara vanlig formfaktor så krävs oftast adapter för kablage.

Av Fooesque

699kr/mån till det lokala monopolet (Telia) för 500/500.

Av Fooesque

Familjeabonnemang sedan 4 år tillbaka.

Sa upp Spotify och "nöjde oss" med YT Music istället.
Med tanke på hur mycket barnen (och frugan) använder YT så är det värt varenda krona.

Av Fooesque

Kör 60/40 stationär (12C/24T) och laptop (12C/16T).

Av Fooesque

500/500 från fiber-monopolet Telia, kostar en njure i månaden.

Av Fooesque

Både och.

Drag och fläkt har fungerat fint hittills i sommar trots söderläge på hemmakontoret.
Jag hade semester de varmaste dagarna och nu är ju sommaren slut 🎉

Av Fooesque
Skrivet av Pelegrino:

Alltså tanken är väl inte att alltid vara programmerare för de flesta som läser civ.ing men man måste starta någonstans. Sällan går man rätt in på projektledning osv. Jag siktar själv på programmerare -> scrum master -> manager.

Så är det såklart, men just för utveckling tror jag inte civilingenjör nödvändigtvis ger mer ”bang for the buck" än högskoleingenjör med tanke på extra studietid. Jag har aldrig någonsin behövt visa upp examensbevis eller liknande (gammal D:are) utan det är prestationen som räknas.

Hoppas du hittar rätt väg för dig framåt. Jag fastnade själv i tekniken och har jobbat som lösningsarkitekt ett gäng år.
Glöm inte bort att tekniska specialistspår finns, att managera folk är mer ett straff än befordran för mig. Tjänar gott där också kan jag lova!

Av Fooesque
Skrivet av Pelegrino:

Baserat på vad man läser i denna tråden verkar det otvivelaktigen som att det är lättare att få första jobbet om man har en högskoleutbildning. Det innebär inte nödvändigtvis att ens kunskaper är större utan att företag kanske just föredrar högskoleutbildningar.

Jag tog min civilingenjörsexamen förra året och hade massvis med företag som kontaktade mig om intervjuer från från flera år innan jag var färdig och till den dagen jag var färdig. Valde den enda jag var intresserad av och fick jobbet. Skulle nog nästan våga påstå att har du en civilingenjörsexamen i datateknik idag så är det omöjligt att inte få ett jobb.

Inför första jobbet så är det guld med en civ.ing men frågan är om det är värt två år extra jämfört med högskoleingenjör eller systemvetare för just programmering/utveckling? Projektledare, arkitekt osv kan man nå här i Sverige ändå och löneskillnaden lär inte vara så stor. Ska man flytta utomlands till ex Zürich kanske det är andra krav på akademisk bakgrund?

Av Fooesque
Skrivet av ChrisDev:

Många som läser YH (de flesta antagligen) får ju första jobbet just via LIA, och där jag hade min praktik (stort företag) sa de att LIA ofta är mer värt än någon universitetsutbildning eftersom att de som gjort LIA har provat på och satt sig in i verkliga arbetsuppgifter och levererar ofta snabbare.

Yes, det är precis min poäng. De flesta som erbjuder LIA har för avsikt att anställa men det gäller inte alla. Sen har de företag jag jobbat på alltid haft "överbokning" på LIA för att kunna skilja agnarna från vetet så att säga... I praktiken blir det som en förlängd provanställning och (nästan) kostnadsfri onboarding.

Av Fooesque

En nära vän som gick klart YH för något år sen berättade att det var svårt för stora delar av klassen att få tag i första jobbet. Detta i Malmö/Lund. Det var absolut inte tal om några fantasilöner men hyfsade löner med tanke på att det rör sig om två års studier och potential till bra löneutveckling (jämför gärna sjuksköterska...).

Inte alla företag med LIA-platser har rekryteringsbehov vilket annars är bästa vägen in. Så försök se till att fixa plats där det finns ett faktiskt behov av folk.

"På min tid" så var det inte tal om fyra olika intervjuer, psyk- och logik-tester, hemuppgifter/projekt för vara med i urvalet för ett jobb vilket verkar vara standard idag. Jag ser det som svårare att få in foten efter en YH eller bootcamp än som systemvetare/ingenjör. Dessutom verkar många YH-utbildningar vara rent skräp sett till upplägg och nivå/pedagogik (change my mind!).

Räkna med några "hundår" på första jobbet för att "bevisa dig". Då lär du antingen kliva upp i lön där du redan jobbar eller ha goda möjligheter att gå tvärs över gatan och höja lönen rejält. Rinse-repeat så har du snart 50'/mån nettolön *fantasilön achieved*. Precis därför många företag drar sig för att rekrytera juniorer också men om de inte kan konkurrera lönemässigt efter anställning så gör de något fel...

Av Fooesque

Annonsen är avslutad

Av Fooesque

Söker GPU ~1660S/2060/5700

Tjena!

Söker GPU till sonens dator.
Från 1660Ti/S och upp mot 2060S/5700XT är av intresse.

Läs hela annonsen här

Av Fooesque
Nytt bud: 2 100 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Fooesque

Produkt: AMD Ryzen 5 5600G
Länk: https://www.amazon.se/dp/B092L9GF5N
Kategori: Processorer
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5834674
Pris: 1 514 kr

Amazon ligger just nu 10% under det redan bra erbjudandet från Inet.

Av Fooesque

Bokade tid 11/3 och fick tid då för idag. Efter fotot nyss fick jag veta att leveranstid just nu är 11 veckor. Tjohej!

Av Fooesque

Tjänsterna har olika utbud så kör hellre rotation mellan tjänsterna så du kan se det vill.
Släng in fler tjänster i cykeln så får du ett snittpris under 100kr/mån och ett rejält utbud om du bara "planerar" lite.

Vi kör en hel drös tjänster här hemma men just nu är det mest SVT Play som vi vuxna glor på.
Barnen föredrar Youtube. Netflix och Disney+ går emellanåt. Apple TV+ måste jag komma ihåg att säga upp.
HBO kan jag inte minnas när jag såg på senast men det är i alla fall billigt...

Av Fooesque
Skrivet av Paddglutt:

2. Du köper presentkortet från Gifted som inte har något som helst samarbete med Webhallen.

Jag är nyfiken på hur detta fungerar rent praktiskt.
Det kan knappast handla om någon form av bulvanhandel med Webhallens egna presentkort - då skulle återbetalning inte vara något problem.

Av Fooesque
Skrivet av MrShizzle:

Fast värt att tillägga här är att det INTE är ett vanligt kortköp som TS har problem med, det är ett förladdat betalsätt köpt från ett ANNAT bolag som INTE har samarbete med Webhallen. Jag utgick från att retoriken var underförstådd.

Klart att det skiljer sig en aning genom att kunden har ett betalmedel direkt från "Adyen" men det är fortfarande Webhallen här som strulat till det genom att misslyckas med att slutföra transaktionen på ett acceptabelt sätt.

Har du koll på hur integrationen ser ut mot Gifted? Jag har aldrig handlat eller integrerat men i o m att Webhallen accepterar betalmedlet så måste antingen direkt eller indirekt ha någon form av inlösenavtal och köra flödet som aktiverar presentkortet.

Av Fooesque
Skrivet av MrShizzle:

Om Stadium i det här fallet informerar mig om att de inte har mottagit pengarna och att det ligger på Adyen att återbetala pengarna så är det ju inte Stadium jag skapar en tråd om för att klaga på.

Backa bandet och tänk till en minut.

Jag skulle inte kontakta Adyen i exemplet ovan. Du trollar?
Att ta ansvar för återförsäljarens transaktioner är inte direkt mitt ansvar som konsument.

Av Fooesque
Skrivet av MrShizzle:

Jo men bara för att pengarna försvann från kortet innebär det inte per automatik att Webhallen faktiskt fått pengarna.

Jobbar dagligen med diverse intregrationer med presentkortsportaler, betalgateways och liknande mot vårt system och det är sällan det är så pass "straight forward" som man kan tycka. I många fall så reserveras beloppet för att invänta en slutgiltig och fullskalig transaktion, kalla det en initial handkakning och sedan en skarp för att slutföra köpet, om nu detta inte kunde ske mellan Webhallen och Gifted så är det ju upp till Gifted att se över vad som har hänt.

Du brukar ringa Adyen och fråga varför ditt misslyckade köp av strumpor på Stadium är draget från kontot också?
Jag brukar kontakta återförsäljaren när jag har problem med köp hos en återförsäljare. PSP:n ser jag normalt inte som min motpart i ett köp.