Kinesiska spelare som är sugna på den senaste grafiken från Nvidia kan nu lockas att slå till på ovanligt billiga grafikkort baserade på RTX 4080 och 4090 – för bärbara. Ett antal företag i Kina har köpt in lager av de laptopanpassade kretsarna och placerat dem på specialbyggda PCI-Expresskort som marknadsförs som ”RTX 4080M Desktop” och liknande, skriver Videocardz.

Kretsarna som används i korten har inte lyfts ur några färdigbyggda bärbara datorer utan kommer direkt från Nvidia, men företaget verkar än så länge inte särskilt bekymrat över tilltaget trots att korten har flera uppenbara problem. Korten började dock dyka upp på kinesiska e-handelssajter nu i januari, så det är möjligt att Nvidia kommer försöka stoppa spridningen av korten om de visar sig vara populära.

Det allvarligaste problemet är att det inte verkar gå att använda standarddrivrutiner utan kunder måste förlita sig på specialanpassade drivrutiner från korttillverkarna eller själva ge sig på att modifiera de officiella drivrutinerna. Ett annat uppenbart problem är att de inte täcks av Nvidias egna garanti.

För spelare är det också viktigt att komma ihåg att kretsarna må kallas RTX 4080 och 4090, men de har inte i närheten lika hög prestanda. Båda korten har ett effekttak på 175 watt.