Igor's Lab har publicerat en uppdatering kring rapporterna om instabilitet och krascher på upplåsta Raptor Lake-processorer, skickad från Intel till moderkortstillverkare. Intel skriver att det fortfarande håller på att utreda saken, men att det ser ut som att felet ligger i moderkortstillverkarnas standardinställningar.

Intel har sett att flera tillverkare av moderkort med styrkretsar i 600- och 700-serierna har ignorerat företagets rekommenderade inställningar för en rad skyddsmekanismer. Det handlar om att Current Excursion Protection (CEP) och [Enhanced] Thermal Velocity Boost (TVB/eTVB) är avstängda samt att IccMax Unlimited är aktiverat. Dessutom har vissa tillverkare stängt av C-states och höjt PL1 och PL2 över Intels rekommenderade gränser. Användare som aktiverar Windows Ultimate Performance-läge har också högre risk att drabbas av instabilitet.

PL1 och PL2 är inställningar för maximal effekt processorn kan dra under körning, men Intel påpekar att inställningen IccMax också är viktig och ska följas. Den gäller den maximala strömstyrka processorn kan dra.

Intel uppmanar tillverkare att hålla sig till de rekommenderade inställningarna som standard och att visa tydliga varningar till användare för alla inställningar som innebär att de rekommenderade värdena överskrids. Företaget skriver också att det under maj ska publicera en uppdatering till allmänheten om fynden tillsammans med rekommenderade BIOS-inställningar.