När kommer döden för x86? Vad tar över?

Permalänk
Medlem

När kommer döden för x86? Vad tar över?

Har funderat ett tag på nu hur framtiden inom processorer kommer se ut, och när Intel får kasta in handsken och se x86 övergiven.
Dom flesta är väl överens om att x86 kommer dö förr eller senare? Hur lång tid dröjer det?
Finns det något idag som hade fungerat bra bara mjukvarustödet hade funnits när det kommer till det vi använder datorerna till idag (för min del mest gaming)?

Man brukar säga att vi i framtiden inte kommer ha mycket hårdvara i datorerna hemma i framtiden utan allt kommer beräknas i molnet. Jag är tveksam. (Betyder dock inte att det inte kommer vara en grej.)

Hur ser framtiden ut? Vad kommer ersätta x86? ARM? RISC-V?
Kommer kvantdatorer vara en grej i hemmen?

Permalänk
Medlem

x86 blir kvar LÄNGE, kanske får det och andra i samma CPU nu när chiplets är populära.

Datorer stannar hemma, jag menar användbar prestanda för gaming finns redan i iGPU.
Men visst stordata och kvant hamnar i molnet

Permalänk
Medlem

Den dagen du bara behöver koppla in din telefon/padda i en docka och får ungefär samma prestanda som x86 och en medel-gpu så kommer det åtminstone inte vara långt kvar.

Apple är nära men priset på deras produkter är på tok för högt för att kunna få ett bredare genomslag i allmänheten. Det och att dom inte bryr sig om gamers ö.h.t. gör att det ändå ser ganska ljust ut för x86 under överskådlig framtid.

Permalänk

Programutbudet inom många tekniska områden på andra OS är Microsoft Windows är i princip obefintlig. Hade då typ alla i hela värden jobbat med dessa tekniska områden, så skulle man kunna säga att x86 kommer leva kvar för alltid.

Nu är det snarare så att man kan se den grupp ovanför nästan som obefintlig bland jordens nästan 8 miljarder människor. Och då kan alternativen snabbt komma fram.
Alternativen kan bli lite olika och det kvittar egentligen vad, utvecklingen går emot att folks datorer blir en slags terminal. Där folk utan internet inte långt ifrån upplever att datorn fungerade som om de hade strömavbrott.

Vad alternativen blir, ja det blir många. Apple tar några, ChromeOs, Windows Arm, någon linuxdistribution etc.

Ett problem är att om antalet personer som köper x86 minskas rejält, så kommer mindre pengar in och utveckla denna plattform, tillslut kommer denna plattform då bli så dyr.

Permalänk
Datavetare

Min gissning är att x86 kommer finnas kvar länge, Intel/AMD har i nuläget väldigt stor marknadsandel och båda dessa har egentligen allt att förlora på att x86 ersätts med något annat då de inte kommer ha i närheten samma kontroll över ersättaren.

Finns numera väldigt stora tekniska landvinningar som nära nog eliminerar de barriärer som historiskt funnits mot att byta CPU-arkitektur.

Det är sant att många program bara finns till Windows/x86. Men dels handlar det primärt om lite äldre program och framförallt finns idag teknik både i Windows och MacOS som gör det väldigt effektivt att köra x86_64 program på ARM64 CPUer.

Ser ut som kommande Qualcomm Snapdragon X Elite kommer matcha AMDs/Intels bästa iGPUer i spelprestanda, då får man komma ihåg att spelen är fortfarande x86_64.

Ovan betyder ändå att GPU-mässigt ligger Qualcomm/AMD/Intel rätt långt efter Apple (M3 Pro kör Baldurs Gate 3 i 1920x1080 "high" i över 50 FPS medan övriga behöver "low" för att komma över 30 FPS), men tror att bl.a. AI-racet kommer göra att vi kommer få se betydligt starkare iGPU-lösningar framöver från alla tillverkare.

Kör ARM64 version av Windows 11 via Parallels på en M3 Max MBP, är förvånansvärt mycket programvara som redan idag finns som "native ARM64" även på Windows (typ allt som är "open source", men även propretär programvara från Microsoft, JetBrains m.fl.). Mycket pekar på att Snapdragon X Elite kommer prestera bättre än allt som Intel/AMD har på mobilmarknaden sett till CPU, får se om de kommer ikapp/förbi när Intel/AMD släpper nästa generation slutet av året (Snapdragon X Elite kommer ut i sommar).

Även om Intel/AMD kommer ikapp i råprestanda blir jag förvånad om de inte hamnar långt efter Snapdragon X Elite sett till perf/W, så från och med i år lär den bästa laptop CPUn för bärbara Windows-datorer inte längre vara x86-baserad.

För nyutveckling är det högst relevant att Windows inte längre är i närheten lika dominant som det var för bara 10 år sedan, det börjar tvärtom bli rätt irrelevant på serversidan och har "bara" strax över 70 % på desktop. Framförallt har Windows tappat mycket bland utvecklare, går man tillbaka till 90-talet var det just att Windows blev den mest populära plattformen bland utvecklare som gjorde det till dominanten. De uppskattningar (finns ingen officiell statistik på detta, så är rätt stor osäkerhet) som finns pekar på att andelen MacOS är i alla fall dubbelt så hög bland utvecklare jämfört med MacOS totala andel samt att Linux faktiskt dominerar (men det inkluderar då användning av Linux både "native" och via WSL2, det senare lär vara långt större idag).

Hur är det relevant? Jo, även om binäröversättning av x86_64 till ARM64 fungerar har det ett par stora nackdelar. De två viktigaste är att starttiden av programmen blir rätt mycket längre, spelar inte så stor roll för ett spel men gör binäröversättning av kortlivade program (t.ex. kompilering) rätt värdelös i praktiken.

Det andra problemet är att även om Apple Silicon kan förnedra Intel/AMD i att ofta ha bättre perf/W (och samma eller till och med bättre absolut perf) även när den kör binäröversatt program så blir perf/W märkbart bättre om man kör "native" ARM64 binärer. Allt pekar på att Snapdragon X Elite kommer vara helt i nivå med Apple Silicon sett till prestanda och perf/W, och till skillnad från M-serien som bara är designad för MacOS är Snapdragon X Elite specifikt designad för Windows (och man har lovat bra Linux-stöd, möjligen menar man WSL2 men återstår att se...).

Ju viktigare Linux blir på server och andra marknader ju mindre blir barriären att gå ifrån x86. Blir därför väldigt spännande att följa släppet av Snapdragon X Elite i sommar. Kan ju bli en kalkon, men mycket pekar på att det blir den första högst relevanta icke-x86 plattform designad för Windows någonsin. Ovanpå det lanserade Microsoft sin egen ARM64 design innan jul, det för datacenter men visar ändå att Microsoft menar allvar i att stödja ARM64.

RISC-V kan bli relevant i framtiden. Idag är enda realistiska alternativet till x86_64 på server/desktop just ARM64. Under 2025 förväntas även Nvidia kliva in i CPU-marknaden på allvar, men gissar att det blir fokus helt på servers.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

x86 från Intel och AMD har dominerat speldator marknaden i 30 års tid. AMD planerade släppa släppa flera ARM CPU:er för flera år sedan men det blev inget med det. De som väntar på x86 döden får vänta många år till.

Permalänk
Snusfri

x86/x64 dominansen kommer att fortsätta ett gäng år till men ARM64 kommer att ta över allt mer.
För mig känns det liknande när Intel blev lite tagna på sänge av AMD när de kom med Ryzen fast nu är det både Intel och AMD som blivit lite tagna på sängen av ARM64.

Både Intel och AMD vet mycket väl att x86/x64 är på väg att nå vägens ände och jobbar med att ta fram ARM64 CPU'er.
Skall bli väldigt intressant att se Laptops och MINI PC's med Snapdragon X Elite i vår/sommar.
Kommer det modeller hyffsat billigt kan det mycket väl bli en sådan Laptop.

Visa signatur

WS: i9 13900K - 128GB RAM - 6.5TB SSD - RTX 3090 24GB - LG C2 42" - W11 Pro
LAPTOP 1: Lenovo Gaming 3 - 8GB RAM - 512GB SSD - GTX 1650
LAPTOP 2: Acer Swift 3 - 8GB RAM - 512GB SSD
SERVER: i5 10400F - 64GB RAM - 44TB HDD
NALLE: Pixel 7 Pro