Recension: Kolink Observatory Lite ATX-chassi

Permalänk
Medlem

Recension: Kolink Observatory Lite ATX-chassi

För 600 kr är Kolink Observatory Lite generellt ett rimligt alternativ för pengarna. Själva chassit påminner om budgetchassin för högst 400 kr, men de 4 inkluderade belysta fläktarna höjer värdet på chassit en del.

Mesh: 7/10 Bra luftflöde som vägs ner av begränsningen till manuellt fläktstyrning. Rimligt alternativ för de flesta byggen.
Vanliga: 4/10 Katastrofalt luftflöde. Bör endast användas för system med låg effekt om utseende, belysning och glas är högsta prioritet.

Introduktion
Kolink Observatory Lite-serien ser vid första syn ut att vara mycket lik föregångaren utan "Lite" i namnet. Den behåller den tidigare designen med 4 RGB-belysta fläktar och en respektive två glaspaneler för Mesh och icke-Mesh-varianten. I Mesh-varianten är glaspanelen i fronten framför insugsfläktarna istället utbytt mot ett stålnät (mesh) som borde göra luftflödet betydligt bättre. Invändigt är Observatory Lite betydligt kortare än sin föregångare samt har mindre utrymme för kabeldragning på baksidan.

Kvalitet
Liksom för många andra belysta chassin i prisklassen är det tydligt att en stor del av kostanden för chassit är de belysta fläktarna. Det ger uppfattningen av ett chassi för 300-400 kr med ett kit RGB-fläktar värda 250 kr tillagda. Stålet är inte det tunnaste jag har stött på, men man bör ändå vara försiktig att inte ta i allt för hårt vid byggnation. Detta gäller särskilt för de olika skruvgängorna, då de lätt blir förstörda även vid måttlig kraft på skruvmejseln. Andra kännetecknande aspekter för billigare chassin återfinns även i Kolink Observatory Lite, bland annat billiga lösningar för montage av SSD och hårddiskar, enklare och mindre användarvänligt montage av glassidopanelen med 4 skruvar i hörnen samt engångstäckplåtar för expansionskort. Det bör dock noteras att två återanvändbara täckplåtar ingår vilket delvis kompenserar för de resterande engångsvarianterna.

Design
Som tidigare nämnt är några av de största förändringarna jämfört med det vanliga Observatory att chassit är både kortare och har mindre utrymme för kabeldragning på baksidan. Detta leder till ett flertal komplikationer jämfört med den tidigare modellen. Den kortare längden innebär teoretiskt kortare maxlängd på grafikkortet (i praktiken får dock nästan alla grafikkort fortfarande plats) och mindre utrymme för långa nätaggregat samt kabeldragning i chassits källare. Det är även värt att nämna att Observatory Lite inte längre har stöd för moderkort bredare än ATX som sin föregångare, även om detta inte är någon stor förlust för de flesta användare.

Det smala bredden för kabeldragning gör att kabeldragning samt jämt montage av sidopanelen blir svårare. Detta är inget större problem för nätaggregat med antingen platta "ribbon"-kablar eller tunna ledare, men för nätaggregat med tjockare sleevade kablar blir det betydligt jobbigare, särskilt för processorkabeln. Längst fram i chassit finns en kanal med mer utrymme för kablar vilket underlättar, men mer utrymme hade fortfarande varit uppskattat. Även SSD-platserna som tidigare fanns på baksidan av vanliga Observatory är borta och har istället ersatts av SSD-platser på toppen av "källartaket". Det ingår dock endast skruvar för en SSD, och då dessa skruvar är speciella (inte vanliga SSD-skruvar) innebär detta i praktiken att det endast finns plats för montage av en 2.5-tumsdisk i chassit.

Många av designvalen i Observatory Lite får en att undra om Kolink eller dess tillverkare ens testade att bygga en dator i sitt eget chassi. Det finns inte tillräckligt mycket utrymme för att dra USB 3-kabeln direkt bakom sidopanelen utan att böja den obekvämt mycket, och den måste istället dras till något av de nedre hålen vilket ser mindre "rent" ut. Det finns inte heller någon bra plats att montera RGB-hubben för fläktarna på baksidan av chassit. Kabeln från fläkten längst bak räcker inte hela vägen ner till främre delen av källaren där det finns lite extra utrymme, och kabelkanalen i fronten av chassit är nästan alltid för fylld med kablar för att få plats med RGB-hubben där. Den bästa platsen är troligtvis det övre högra hörnet i huvudkammaren. Se dock till att rotera hubben korrekt innan montage då den dubbelsidiga tejpen som håller den på plats kan vara svår att lossa. Till skillnad från vanliga Observatory behöver fläktarna inte längre kopplas in i nummerordning, vilket är en uppskattad förbättring.

Likt många av Kolinks produkter verkar även QC (kvalitetskontrollen) vara dålig på denna. Det övre vänstra skruvhålet för nätaggregatet (sett från chassits baksida) är förskjutet någon millimeter. Det går fortfarande att dra i alla nätaggregatsskruvar rakt om denna skruven sätts i först, men detta är inte en bra ursäkt för ett sådant uppenbart designfel. Förskjutningen verkar dock vara mindre än på vanliga Observatory, där jag inte kunde dra i skruven rakt alls. En av fläktarna på ett av de 4 exemplaren jag har byggt i hade även ett tydligt tickande missljud direkt från fabriken.

Kompatibilitet
Det finns plats för totalt två 3.5-tumsdiskar och skruvar ingår för montage av samtliga. Kabeldragningen lär dock bli plågsam vid användning av båda diskarna då de till stor del blockerar nedre delen av kabelkanalen samt att det inte finns tillräckligt mycket utrymme på på baksidan för att dra tjockare kablar (bl.a. 24-pin) ovanför hårddiskplatserna. Nätaggregatets längd är begränsad till 15 cm om det ska lämnas rum för kablarna som kommer ut ur det. På modulära nätaggregat krävs ungefär en extra centimeter utrymme för de modulära kontakterna och nätaggregat längre än 14 cm är därmed inte lämpliga.

Chassit lämpar sig inte väl för radiatorer större än 120 mm. En toppmonterad radiator är med de flesta moderkort och minnesmoduler omöjligt. Det är för övrigt en dålig idé ur ett luftflödesperskeptiv (se kommande del). Radiatorer upp till 280 mm kan teoretiskt monteras i fronten, men detta är återigen en dålig idé då frontfläktarna inte är lämpliga för att kyla radiatorer samt begränsat luftflöde i icke-Mesh-varianten. 120 mm radiatorer kan monteras i den bakre fläktplatsen. I detta fall kan det vara nödvändigt att montera fläkten mellan radiatorn och chassit som en distans. Det finns även tillräckligt mycket plats för rimliga grafikkort; även långa modeller som Asus STRIX får plats utan större problem.

Kylning och ljudnivå
Gemensamt för båda versionerna av Observatory Lite är att de kommer med 4 st. förinstallerade RGB-fläktar. I de testade exemplaren hade fläktarna på Mesh-varianten högre ljudnivå och därmed troligtvis högre hastighet vid högsta fläkthastighet. Mesh-varianten skiljer sig i att glasfrontpanelen är utbytt mot ett stålnät med hål för bättre luftflöde. Fläkthastigheten kan justeras något via den inkluderade fjärrkontrollen, men det går inte att på något sätt styra fläkthastigheten via moderkortet eller på annat automatiskt sätt. Fläkthastigheten återställs även till högsta varje gång datorn har varit avstängd, och behöver därmed manuellt sänkas vid varje uppstart om användaren inte önskar köra högsta fläkthastighet.

Ventilationen för frontfläktarna på icke-Mesh-varianten och toppfläktarna på båda varianterna verkar vara onödigt begränsad. I toppen av chassit finns endast några små glipor mellan stålet där luft kan strömma ut, jämfört med de vanligtvis hexagonala hålen som finns i nästan alla andra chassin. Likaså är luftinsuget på frontpanelens sidor onödigt tilltäppt av plast med endast några små glipor – någonting som inte är vidare relevant på Mesh-varianten då den kan suga in luft direkt genom stålnätet (mesh).

Nedan följer grafikkortstemperaturnen för ett Sapphire RX 580 Pulse 4 GB (1800 RPM fläkthastighet, 1366 MHz klockfrekvens, konstant rumstemperatur, Unigine Superposition) i ett flertal chassin inklusive de två versionerna av Observatory Lite:

  • Kolink Observatory Lite (side panel on, highest fan speed): 79 °C

  • Kolink Observatory Lite (side panel off, highest fan speed): 65 °C

  • Kolink Observatory Lite Mesh (SP on, highest fan speed): 68 °C

  • Kolink Observatory Lite Mesh (SP on, 2nd highest fan speed): 70 °C

  • Aerocool Bolt (side panel on, highest fan speed): 78 °C

  • Aerocool Bolt (side panel off, highest fan speed): 64 °C

  • Corsair Obsidian 1000D (8xLL120 front 900 RPM): 68 °C

Ljudnivån på Mesh-varianten vid högsta fläkthastighet är definitivt urskiljbar men inte distraherande om datorn är placerad på längre avstånd och användaren fokuserar på annat. Jag föredrar själv ett eller två steg under högsta fläkthastighet då ljudet inte längre märks av utan att lyssna efter det samtidigt som kylningen inte är särskilt påverkad. Ljudnivån på icke-Mesh-varianten är inte störande även vid högsta fläkthastighet, troligtvis jämförbar med ljudnivån på Mesh-varianten ett eller två steg under högsta fläkthastighet.

Luftflödet i varianten utan mesh är fullständigt oacceptabelt för ett chassi med 4 st. inkluderade fläktar. Temperaturerna med grafikkort vars effekt är högre än RX 570 blir jämförelsevis för höga. Grafikkort med lägre effekt som GTX 1650 Super lär fortfarande få betydligt högre temperaturer än i välventilerade chassin, men inte lika katastrofalt mycket högre som grafikkort med högre effekt.

Luftflödet i Mesh-variaten är bra vid högsta fläkthastighet och lär vara tillräckligt för grafikkort med betydligt högre effekt än RX 580-kortet som testades. Det är dock tråkigt att fläkthastigheten endast kan styras manuellt, vilket innebär att användaren antingen måste offra kylningen vid belastning eller ljudnivån vid låg belastning om han/hon inte manuellt vill justera fläkthastigheten vid varje belastningsskifte.

Extra tillägg: Det verkar som att fläktkontrollern varierar något beroende på när chassit är inköpt. De chassina som jag testade innan recensionen hade ett flertal olika steg för fläkthastigheten, men ett som jag inhandlade nyligen har endast max fläktastighet, låg fläkthastighet och avstängda fläktar.

Slutsats och prisutvärdering
Kolink Observatory Lite är en stor förbättring jämfört med vanliga Observatory, till största del på grund av det lägre priset. Grundfunktionalliteten (inklusive utseendet) är till stor del densamma men priset representerar nu bättre chassits kvalitet och funktioner. Varianten utan mesh har likt föregångaren katastrofalt luftflöde medan Mesh-varianten har bra luftflöde som delvis vägs ner av begränsningen till manuell fläkthastighetsstyrning.

Själva chassit är i grunden av lägre kvalitet med typiska nackdelar för budgetchassin. Kolink Obsevatory Lite är därmed inte ett optimalt val för användare som inte är intresserad av utseendet och de inkluderade belysta fläktarna, då andra chassin med betydligt bättre kvalitet kan fås för samma pris. Obsevatory Lite Mesh är annars ett bra val för användare som eftersöker ett chassi med bra luftflöde, belysning och glassida. Aerocool One bör dock övervägas istället då den erbjuder fler funktioner och bättre design till ett endast något högre pris (eller ibland samma pris). Observatory Lite (ej Mesh) är ett acceptabelt alternativ för system med mycket låg effekt och utan behov av bra kylning, om utseende, belysning och glas är högsta prioritet. Generellt känns priset på 600 kr rimligt för vad som erbjuds men andra alternativ bör även värderas.

Permalänk
Medlem

Jag skulle glatt skriva fler recensioner inom produktkategorierna chassin, moderkort och minnen. Det är dock inte rimligt för mig att spendera 6000 kr på ett moderkort bara för att skriva en recension. Om någon har förslag på en lösning, kontakta gärna mig.

För övrigt skulle det vara trevligt att få redigeringsbehörighet till tråden. Jag kommer eventuellt att lägga till bilder framöver.