Inlägg

Inlägg som Choffe har skrivit i forumet
Av Choffe
Skrivet av CloX:

Jag kör SAS Amex + SAS MC för Eurobonuspoäng.
Kör primärt Amex för att få 2-4-1 voucher (köpa resa för halva poängpriset).
Har blivit en del resor, nu senast till Bali i business med Thai Airways.

Drar till Seychellerna med Ethiopian i Business om en månad! Precis fått ihop årets 2-4-1 (blir troligen bara en i år och nedgradera Elite i väntan på alliansbyte), och ska se om jag kan boka in något med Star Alliance innan Skyteam tar över och bonustillgång och priser blir ytterst oklart.

Av Choffe
Skrivet av frong:

Kan man inte lägga Amex som bakomliggande på t ex Curve och använda det överallt?

Tyvärr fungerar inte Amex med Curve, det hade varit en fantastisk lösning annars.

Av Choffe
Skrivet av Kalium:

Har också haft refunder sen ett tag tillbaka och varit supernöjd. Sedan Januari 2023 har jag fått in ca 3600kr i cashback.

Just nu står valet mellan Everydaycard och Amex Blue. Fördelen med Everydaycard är ju att det inte är Amex, funkar helt enkelt på fler ställen. Nackdelen är att Everydaycard skulle ge mig aningen mindre total cashback än Amex Blue. Jag måste kolla igenom var jag brukar handla och om dom ställena tar Amex. Har ju ändå ett Nordea debitkort som jag kan ha som backup i värsta fall om inte Amex skulle funka.

Samma ställe som påstår att 50% av inköpsställena inte tar Amex (min egen känsla och därmed anekdotiska bevisföring är att det inte stämmer, men beror såklart på var man handlar) har även en hyfsad lista över vilka ställen som tar och inte tar Amex: https://kreditkortguiden.se/var-funkar-amex/

Som referens har jag Januari-Mars i år haft ca. 80% av min spend på Amex, men då har det varit mycket resor som betalats, både privat och för jobb. Större summor jag betalat med Mastercard under den perioden är Friskis-årskort och Hemnet-annons.

Upp till var och en såklart, men den här "Amex funkar inte" är i min mening oerhört uppblåst och förs främst vidare av människor som aldrig själva haft Amex.

Av Choffe

Jag är ett starkt Amex-fan, men kör med SAS-produkterna. Amex går prima på hotell, flyg, tåg etc, och på de allra flesta restauranger och butiker. Bor dock i Stockholm för närvarande, och här tar fler ställen det än på diverse småorter. Så det bästa skulle jag väl säga är att söka både Amex Blue och Norwegian, och ha Norwegian eller annat Visa/Mastercard som backup-kort när Amex inte accepteras!

Av Choffe

Bank Norwegian - 0,5% cashback upp till 100k SEK spend. Ingen årsavgift.
Amex Blue Cashback - 1,25% cashback, årsavgift 420 SEK. Så du behöver spendera ca. 4700 kr/mån för att gå plus på Amex Blue Cashback jämfört med Bank Norwegian.

Sen finns väl diverse bensinkort, men där är ofta cashbacken bara på just den macken etc.

Av Choffe

@eFoppa och @Blomman90, kan ni inte vara vänliga och fortsätta ert barnsliga gnabb i PM? Ni tillför absolut ingenting förutom någon oklar tuppfäktning om vem som har mest fel. Som ni noterar fortsätter det F1-relevanta-diskussioner runt era inlägg. Lyft blicken lite.

Av Choffe
Skrivet av Superfrog:

Vi gick också över till F1TV förra året i och med Viaplays höjningar, men jag avskyr kommentatorerna på F1TV. De pratar konstant, men säger egentligen ingenting. Detsamma gäller alla försnack - totalt bortkastad tid, så skippar dessa.

Saknar verkligen Janne och company på Viaplay, men inte tillräckligt för att motivera månadskostnaden.

Intressant, jag saknar inte Viaplay-gänget för fem öre. Tyckte det var VM i att inte ha ens nästan koll på vad som händer på banan, och konstant upprepande av de basala reglerna. Snällt mot nya tittare, men 15 race in i säsongen? Sky-kommentatorerna all the way!

Av Choffe
Skrivet av Dashio:

Jag följer ITP1 vad hamnade du på till slut då?
Tack för länken! Ska kolla igenom den

Jag tog löneökning, även om den är liten är det sannolikt något man har glädje av över tid. Du får ju dessutom 30% tjänstepensionsavsättning. Om du känner att den faktiska ökningen blir för liten kan du som andra sagt kollat om du kan få löneväxla till extra tjänstepension istället.

Dock borde du ju generellt ha med dig de extra semesterdagarna framåt också, så ta och räkna på vad du tycker att en semesterdag är värd för dig i pengar, och agera därefter!

Skulle definitivt inte kvitta löneökning eller dagar mot något så förgängligt som en ny telefon.

Av Choffe

Unionen har hyffsad guidning på ämnet om du vill översätta allt till pengar: https://www.unionen.se/rad-och-stod/lonevaxling-mot-fler-seme...

Har haft samma dilemma själv. Något som också är värt att ta i beaktning är vad du har för pensionsavtal. Följer du ITP1 eller liknande?

Av Choffe
Skrivet av Radovic:

Jag är irriterad på min Wi-Fi extender/booster. Den ger super goa speeds på 5 GHz men på 2.4 GHz så får jag hälften av speeden trots att jag har den där boostern. Av samma märke dessutom så de - boostern och routern - borde ju jobba lika bra ihop: som en advokat och revisor på skatteflykt...utflykt, till Bahamas menar jag...

Plus ➕ att lampan för connected visar rött vilket betyder att man "inte är connectad" trots att jag är connectad... J A G får tupp 🐓 juck...men men jag ska försöka lösa det själv innan jag ber om hjälp.

Varför har jag inte kopplat ihop Wi-Fi extender'n med routern via en Ethernet kabel...? Jo för att nån j@vel körde över Ethernet (8P8C) anslutningen med en traktor 🚜 Tackar tackar för vänligheten - speciellt på en helg. Det är som att gifta sig fast tvärt om...✅

Det är väl snarare standard att du får markant lägre hastigheter med 2,4 GHz än 5 GHz? Nu tog jag första bästa test jag tittat på innan: https://www.techreflex.net/d-link-dir-2150-ac2100-gigabit-wi-... Men på samma plats, i samma lägenhet ger 5 GHz 690 MBPS, 2,4 GHz 105 MBPS. De tekniska skillnaderna i bandbredd kommer du troligen inte ta dig runt med vare sig extenders eller boosters.

Av Choffe
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Alla möten som läggs mellan kl 11:00 till 13:00 på lunchtiden

Ja det är skitsvårt att hitta tid när folk är lediga för möten. Det senaste har flera insett att det finns en dag mitt på dagen som typ ingen är bokad på. Det har inneburit att jag dag efter dag är uppbokad kl 11:00 till 13:00 på möten.
Alla lunchrestauranger i närheten öppnar kl 11:00, kl 13:00 är det rester av de minst populära rätterna kvar.

Boka dig själv på den önskade lunchtiden, och tacka kategoriskt nej till mötesinbjudningar eftersom du redan är bokad på annat möte.

Av Choffe
Skrivet av Ymerio:

inte ledsen eller glad, mest förvirrad och skyldig. Köpte mat på ica maxi, kollade på mitt kivra kvitto ett par dagar senare. visade sig att jag missade att registrera 1kg ica köttbullar (färska). något råd, bör man kontakta dom eller vad? känner mig skyldig. visst, jag hade ett infektera öga. men den är ingen ursäkt.

Prata med någon i personalen nästa gång du är där, berätta om ditt misstag, säg att du vill göra rätt för dig. De kommer sannolikt säga att det är ingen fara, tack för att du berättar, men vi bjuder på det. Så kommer ditt samvete vara stillat och du kommer ha en fin känsla av butiken. Alla nöjda!

Av Choffe
Skrivet av Tobitheo:

Jag skulle inte klaga på det. Minns en gång när jag satt på bussen hem när jag gick i gymnasiet. Den bussen hamnade av någon anledning någon meter in i skogen. Som tur var så va det rätt odramatiskt och ingen blev skadad

Om man inte får klaga bara för att det hade kunnat vara värre hade ju den här tråden varit utan inlägg...

Av Choffe
Skrivet av serafim:

Utformad så att man ska kunna sitta på ett naturligt sätt mens man skiter??

Så den har plana och lite bredare delar att ha fötterna på så att du kan sitta på huk? Föredömligt!

Av Choffe

Jag har den här till jobb-laptopen (T14s Gen1 vill jag minnas): https://www.clasohlson.com/se/Laddare-USB-C-65-W-Exibel-/p/38...

Fungerar utan anmärkningar, men större än de du provat, smidigare än original dock, och en extra USB-A är smidigt på resa för att ladda andra enheter.

Av Choffe

Värt att notera är att gratis-versionen av Splitwise har en begränsning på att du bara kan lägga in 3 transaktioner per dag.

Av Choffe

Ska han ha fest snart? Isåfall är ju det här en kul grej: https://www.systembolaget.se/produkt/ol/stigbergets-5212606/ Oklar leveranstid dock!

Av Choffe

Ringde Telia igår då mitt 500/500 för 299 kr/mån går ut idag, för att kolla om det går att ta del av 250/250-erbjudandet istället. Svaret där var att det bara är att ringa 90200 och ändra avtalet. Insåg dock att 12 månaders bindningstid är suboptimalt då jag ev. ska sälja lägenheten under första halvan av nästa år, och inte kan flytta med bredbandet till nya boendet, så vill inte bli stående med någon slutfaktura.

Landade i att helt enkelt byta till 100/100 Mbit på deras hemsida, för hutlösa 549 kr/mån, men ingen bindningstid. Stod inget om några rabatter. När jag fick bekräftelsemailet stod det "Rabatt per månad i 12 månader: -250,00 kr per månad", vilket faktiskt verkar stämma. Väldigt lustigt att få en rabatt som inte står utskriven någonstans, men väl en trevlig överraskning. Your mileage may vary, men det kanske ligger något sparat för er andra också.

Tldr; Jag landade i 100/100 Mbit för 299 kr/mån, utan bindningstid genom att själv "ändra abbonemang" på Mina Sidor hos Telia.

Av Choffe
Skrivet av tuomi:

Bara jag som inte lyckas mata in koden någonstans?

Det finns ett fält längst ner på sidan, i den nedre "bannern" efter att du matat in regnummer och ska välja tjänster.

Av Choffe

30 lock ska tas av och fyllas med snabbtorkande cement, och man hoppas vara klar till 02:30 lokal tid för att köra i 90 minuter. Kommer ju vara oerhört pigga team som ska ställa upp på linjen då... Sicket jippo.