I veckan gästade Microsoft Gamings vd Phil Spencer Xbox Podcast för att prata om de nya ändringarna som bolaget ska göra till sin strategi.

De senaste månaderna har en del rykten om Xbox framtid cirkulerats på nätet, som att Xbox ska sluta producera nya konsoler och istället fokusera helt på att utveckla spel. Xbox exklusiva speltitlar ryktades även bli tillgängliga på andra konsoler.

Ryktena hade fel om Xbox-konsolernas framtid. Phil Spencer och Xboxchefen Sarah Bond bekräftar att nästa generations Xbox-konsoler är redan under utveckling. De gav inga specifika detaljer om hårdvaran men säger att det ska bli "det största teknologiska klivet i en konsolgeneration hittills".

Sarah Bond berättade även att de ska visa upp ny hårdvara redan i slutet av året. Vad för ny hårdvara som ska visas upp är inte känt ännu. Det stämmer överens med de läckta uppgifterna om en cylinderformad Xbox Series X från i fjol.

Xboxchefen har också uttryckt sitt missnöje över Windows prestanda på handhållna konsoler som Asus ROG Ally och Lenovo Legion Go, då han menar att operativsystemet inte var ämnat för mindre skärmar och kontroller. Phil Spencer lovar att uppdateringar för dessa är på väg.

I övrigt kommer samtliga spel från Activision-Blizzard att ingå i Game Pass, vilket sannolikt kommer påverka försäljningen av Call of Duty-serien som i många år varit bolagets storsäljare. Det första spelet från Activision-Blizzard blir Diablo IV som släpps på prenumerationstjänsten den 28 mars.

Ryktena hade dock rätt om att vissa Xbox-exklusiva spel kommer snart gå att spela på rivalkonsolerna Playstation 5 och Nintendo Switch. I nuläget handlar det om endast fyra titlar, som alla är över ett år gamla. Två av spelen är live-service medan de andra två är "mindre" titlar. Exakt vilka de fyra spelen är presenteras på Developer Direct i juni.

Starfield och Indiana Jones and the Great Circle är inte bland de fyra spelen, enligt Spencer. Microsoftchefen förklarar att det inte är ett permanent beslut utan snarare ett experiment som bolaget ska pröva tillfälligt, men som han har en öppen attityd mot för framtiden.

Jag tror fundamentalt på att inom nästa fem eller tio år kommer spel exklusiva till en plattform att bli en mycket mindre del av spelindustrin. – Phil Spencer.