Test: Klockfrekvens över tid och upplåst effektbudget

Klockfrekvens över tid

Specificerade klockfrekvenser för moderna processorer presenterar som bekant endast det spann som den specifika modellen arbetar inom. Den faktiska uppnådda klockfrekvensen varierar beroende på vilken typ av arbetslast som används, exempelvis om den är enkel- eller flertrådad, och därför ska vi nu titta närmare på några olika typer av scenarion ihop med AMD Threadripper 7980X och 7970X för att se vilka nivåer de uppnår.

Då båda processorerna ligger klistrade mot sin effektbudget på 350 W under flertrådad belastning slänger vi även in mätdata för modellerna när effektbegränsningarna är lyfta med hjälp av Precision Boost Overdrive (PBO).

Ingen av modellerna har något problem med att uppnå den maximala klockfrekvensen som är uppmärkt på kartongen. Faktum är att båda modellerna överskrider de nivåerna med god marginal. Vid enkeltrådad last uppnår Ryzen Threadripper 7970X strax över 5,6 GHz, vilket är en bra bit över sin annonserade nivå vid 5,3 GHz. Flaggskeppet 7980X ligger och svävar runt 5,3 GHz-strecket, även det en bit ovanför 5,1 GHz som processorn är märkt med som maximal turbofrekvens.

När vi kikar på klockfrekvenserna för Ryzen Threadripper 7970X under flertrådad belastning så landar dessa ganska högt för att röra sig om en 32-kärnig modell runt 4,7 GHz-strecket. Med spärren lyft för effektbudgeten kan modellen kliva upp med ungefär 100 MHz men slår sedan i en annan vägg – värmen. Den försämrade energieffektiviteten vid höga klockfrekvenser ihop med den stora mängder kärnor gör helt enkelt att processorn värmethrottlar ihop med vår AIO-kylare.

Som väntat kan inte Ryzen Threadripper 7980X hålla samma klockfrekvenser under flertrådad belastning som 7970X inom sin effektbudget – det rör sig trots allt om ett dubblerat antal kärnor som ska samsas om effekten. Nivån som uppnås är ändå relativt hög runt 3 750 MHz, vilket kan jämföras mot det forna flaggskeppet 3990X som landade strax under 3,1 GHz när det begav sig.

Med upplåst effektbudget blir det riktigt spännande siffror, då modellen nu kliver upp över 4,3 GHz över samtliga 64 kärnor. Effektuttaget blev vid detta scenario ganska galet, vilket vi presenterar i ett diagram lite längre ned på den här sidan.

Som väntat vinner Ryzen Theadripper 7970X inte särskilt mycket på att få sin effektbudget upplåst, då vi ganska snabbt slog i värmebegränsningarna. Det rör sig endast om en dryg procent högre prestanda i Cinebench 2024. För Ryzen Threadripper 7980X finns det dock lite att hämta, då modellen svingar upp med cirka 10 procent högre prestanda när effektbegränsningarna är borttagna.

Med upplåst effektbudget ökar i vanlig ordning effektuttaget, vilket för 64-kärniga Ryzen Threadripper 7980X är i hästväg. Hela systemet drar nu 720 W under belastning, vilket är ett uppsving med 210 W över grundutförandet. Ryzen Threadripper 7970X hålls tillbaka av sin värmethrottling och ökar "endast" med 70 W när effektbudgeten lyfts.