PizzaClockers - pizzans hemligheter!

Permalänk
Medlem
Skrivet av wilsontaylor:

Då är jag verkligen en amatör vad gäller bröd 😂
Jag har kikat på Lilla Napolis recept - mitt hushåll har en rumstemp på ca 24,5-25. Har du ett kreativt tips på hur jag löser det tas det tacksamt emot!

Degkalkylator
https://pizzanainferno.se/advanced.html

Permalänk
Medlem
Skrivet av wilsontaylor:

Då är jag verkligen en amatör vad gäller bröd 😂
Jag har kikat på Lilla Napolis recept - mitt hushåll har en rumstemp på ca 24,5-25. Har du ett kreativt tips på hur jag löser det tas det tacksamt emot!

Minska jästmängd eller jästiden.
Under sommaren kan man även ha mindre procent vatten i degen.
Andra låter degen jäsa en stund och sedan stoppar in den i kylen. Degen kommer fortsätta jäsa tills degen når 5 grader då jästen blir inaktiv..

Permalänk
Medlem

Coolt! Är helt obekant med jäsrör, antar man kan skippa det?

Skrivet av Bozzeta:

Minska jästmängd eller jästiden.
Under sommaren kan man även ha mindre procent vatten i degen.
Andra låter degen jäsa en stund och sedan stoppar in den i kylen. Degen kommer fortsätta jäsa tills degen når 5 grader då jästen blir inaktiv..

Fattar, tack! Återkommer vid nästa pizzabak. Under tiden får ni gärna skjuta in några bilder på era pizzabak… 🫶🏼

Permalänk
Medlem
Skrivet av wilsontaylor:

Coolt! Är helt obekant med jäsrör, antar man kan skippa det?

Det är bara av intresse för att se volymen av hur mycket en deg jäser.
Om degen är överjässt så är det enklast att minska jästen. Skaffa en gramvåg.
Behövs väldigt lite...

Permalänk

Jag kan rekommendera Vito på youtube! Bom bom bom!

https://youtu.be/G-jPoROGHGE?t=422
Just detta klipp så går han igenom sin metodik för hur han hanterar degen.

Att den snubben fortfarande gör content på enbart pizza så här tre år senare är däremot bortom mig.

Edit:
Sorry wilson. Jag citerade dig först för att ge tips till något du kanske inte ville ha. Måste blandat ihop användarnamnen med någon tidigare, så jag har nu ändrat till ett vanligt generellt svar. Kort och gott.

Borde försöka sluta läsa saker efter tolvslaget. Hälften går in.

Visa signatur

En shot på det, tack

Permalänk
Medlem
Skrivet av wilsontaylor:

Coolt! Är helt obekant med jäsrör, antar man kan skippa det?

Går såklart att skippa, men jag tycker det är väldigt bra att ha. Ett jäsrör är inte så komplicerat som det låter, det är bara ett vanligt regnrör som man lägger en bit deg i.

Permalänk
Medlem

Tack hörrni! Även till dig RakatKadaver - jag har sparat (och uppskattat) klippet ändå

P.S. Finfina pizzor Olläh. Ser fram emot finare degar!

Permalänk
Medlem

Uppdatering!

Har fortfarande inte testat Lilla Napolis (eller annan >24h jäsning), men nu har jag testat två olika recept med 75 respektive 70% hydration (säger man hydrering på svenska?) och konstaterar att det är för jävla svårt, för mig. Två pizzor sprack i ugnen, dom som klarade sig var dock väldigt goda. I framtiden ska jag hålla mig till 60-65%-iga degar och även prova längre jäsning för smakens skull.

Permalänk
Medlem
Kunde ej ladda upp 2 bilder från mobilen, så dubbelpost it is
Permalänk

Ändå friskt vågat! Överlevarna ser riktigt bra ut.
Jag håller mig på 66,6% som max. Allt annat vore heligt.

Visa signatur

En shot på det, tack

Permalänk
Medlem
Skrivet av wilsontaylor:

Har fortfarande inte testat Lilla Napolis (eller annan >24h jäsning), men nu har jag testat två olika recept med 75 respektive 70% hydration (säger man hydrering på svenska?) och konstaterar att det är för jävla svårt, för mig. Två pizzor sprack i ugnen, dom som klarade sig var dock väldigt goda. I framtiden ska jag hålla mig till 60-65%-iga degar och även prova längre jäsning för smakens skull.

Du kan strunta i det.
Man måste ha mjöl med hög proteinhalt minst 12.5-13% och säkerställa att degen håller ihop dvs gluten.
Alla de här sk youtubeexperterna gillar att prata men är dåliga på att förklara kemin bakom brödbakning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av RakatKadaver:

Ändå friskt vågat! Överlevarna ser riktigt bra ut.
Jag håller mig på 66,6% som max. Allt annat vore heligt.

Tack! Haha, jo, jag hör och ställer mig i 60-66,6-lägret 😉

Skrivet av Bozzeta:

Du kan strunta i det.
Man måste ha mjöl med hög proteinhalt minst 12.5-13% och säkerställa att degen håller ihop dvs gluten.
Alla de här sk youtubeexperterna gillar att prata men är dåliga på att förklara kemin bakom brödbakning.

Jag kanske är trött, vad ska jag strunta i?
Jag använder Caputo pizzeria (röd), så det är 12,5%. Att just mina sprack är jag övertygad om var handhavande snarare än råvarornas fel 😌

Permalänk
Medlem
Skrivet av wilsontaylor:

Tack! Haha, jo, jag hör och ställer mig i 60-66,6-lägret 😉
Jag kanske är trött, vad ska jag strunta i?
Jag använder Caputo pizzeria (röd), så det är 12,5%. Att just mina sprack är jag övertygad om var handhavande snarare än råvarornas fel 😌

Kan även tillägga till mjölinfon att Caputo röd och caputo blå är samma mjöl, bara att den blåa är 15kgs säck

Visa signatur

|CPU: I5 9600K | MB: ASUS Z97 PRO GAMER |RAM: Corsair 16GB Vengeance LP |GPU: GTX 1070 | PSU: EVGA Supernova G2 750W | Kylare: NZXT Kraken X61 |Burk: NZXT H440 |

Permalänk
Medlem

Andra baket i år. Får väl tillstå att jag blev riktigt nöjd med dessa😋

Permalänk
Skrivet av loffman:

Andra baket i år. Får väl tillstå att jag blev riktigt nöjd med dessa😋<Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk>

Det är en napolitansk capriciosa jag ser??

Nu tycker jag faktiskt att det inte bara räcker med bild. Jag vill ha toppings också.
Samt att brödet har för mycket fokus i tråden nu. DE ANDRA SMAKERNA DÅ.

Visa signatur

En shot på det, tack

Permalänk
Medlem

Det är en napolitansk Fungi du ser Tunt skivade champinjoner som marinerat i olivolja ett par timmar.

Permalänk
Administrativ avgift

Halloj nu börjar sommarsäsongen o lite deff så nu tänkte jag försöka knåda ihop ett lågkaloripizza recept

Några tips på hur jag får ner kalorierna i degen? Lågkalori ost man kan få på?

Visa signatur

Jonsbo i100| 7950x3D | B650-i | 2x16GB DDR5 CL30@6000 | 2TB m.2 | 4090 TUF | SF600 | Samsung G9 49 | Vive Focus 3 | Noctua fans | Custom loop

Permalänk
Medlem
Skrivet av andra94:

Halloj nu börjar sommarsäsongen o lite deff så nu tänkte jag försöka knåda ihop ett lågkaloripizza recept

Några tips på hur jag får ner kalorierna i degen? Lågkalori ost man kan få på?

Jag brukar inte använda så mycket ost, en boll mozarella i vatten räcker till 2-3 pizzor för mig beroende på storlek, blir inte så många kalorier per pizza.