PizzaClockers - pizzans hemligheter!

Permalänk
Medlem
Skrivet av wilsontaylor:

Då är jag verkligen en amatör vad gäller bröd 😂
Jag har kikat på Lilla Napolis recept - mitt hushåll har en rumstemp på ca 24,5-25. Har du ett kreativt tips på hur jag löser det tas det tacksamt emot!

Degkalkylator
https://pizzanainferno.se/advanced.html

Permalänk
Medlem
Skrivet av wilsontaylor:

Då är jag verkligen en amatör vad gäller bröd 😂
Jag har kikat på Lilla Napolis recept - mitt hushåll har en rumstemp på ca 24,5-25. Har du ett kreativt tips på hur jag löser det tas det tacksamt emot!

Minska jästmängd eller jästiden.
Under sommaren kan man även ha mindre procent vatten i degen.
Andra låter degen jäsa en stund och sedan stoppar in den i kylen. Degen kommer fortsätta jäsa tills degen når 5 grader då jästen blir inaktiv..

Permalänk
Medlem

Coolt! Är helt obekant med jäsrör, antar man kan skippa det?

Skrivet av Bozzeta:

Minska jästmängd eller jästiden.
Under sommaren kan man även ha mindre procent vatten i degen.
Andra låter degen jäsa en stund och sedan stoppar in den i kylen. Degen kommer fortsätta jäsa tills degen når 5 grader då jästen blir inaktiv..

Fattar, tack! Återkommer vid nästa pizzabak. Under tiden får ni gärna skjuta in några bilder på era pizzabak… 🫶🏼

Permalänk
Medlem
Skrivet av wilsontaylor:

Coolt! Är helt obekant med jäsrör, antar man kan skippa det?

Det är bara av intresse för att se volymen av hur mycket en deg jäser.
Om degen är överjässt så är det enklast att minska jästen. Skaffa en gramvåg.
Behövs väldigt lite...

Permalänk

Jag kan rekommendera Vito på youtube! Bom bom bom!

https://youtu.be/G-jPoROGHGE?t=422
Just detta klipp så går han igenom sin metodik för hur han hanterar degen.

Att den snubben fortfarande gör content på enbart pizza så här tre år senare är däremot bortom mig.

Edit:
Sorry wilson. Jag citerade dig först för att ge tips till något du kanske inte ville ha. Måste blandat ihop användarnamnen med någon tidigare, så jag har nu ändrat till ett vanligt generellt svar. Kort och gott.

Borde försöka sluta läsa saker efter tolvslaget. Hälften går in.

Visa signatur

En shot på det, tack

Permalänk
Medlem
Skrivet av wilsontaylor:

Coolt! Är helt obekant med jäsrör, antar man kan skippa det?

Går såklart att skippa, men jag tycker det är väldigt bra att ha. Ett jäsrör är inte så komplicerat som det låter, det är bara ett vanligt regnrör som man lägger en bit deg i.

Permalänk
Medlem

Tack hörrni! Även till dig RakatKadaver - jag har sparat (och uppskattat) klippet ändå

P.S. Finfina pizzor Olläh. Ser fram emot finare degar!

Permalänk
Medlem

Uppdatering!

Har fortfarande inte testat Lilla Napolis (eller annan >24h jäsning), men nu har jag testat två olika recept med 75 respektive 70% hydration (säger man hydrering på svenska?) och konstaterar att det är för jävla svårt, för mig. Två pizzor sprack i ugnen, dom som klarade sig var dock väldigt goda. I framtiden ska jag hålla mig till 60-65%-iga degar och även prova längre jäsning för smakens skull.

Permalänk
Medlem
Kunde ej ladda upp 2 bilder från mobilen, så dubbelpost it is
Permalänk

Ändå friskt vågat! Överlevarna ser riktigt bra ut.
Jag håller mig på 66,6% som max. Allt annat vore heligt.

Visa signatur

En shot på det, tack

Permalänk
Medlem
Skrivet av wilsontaylor:

Har fortfarande inte testat Lilla Napolis (eller annan >24h jäsning), men nu har jag testat två olika recept med 75 respektive 70% hydration (säger man hydrering på svenska?) och konstaterar att det är för jävla svårt, för mig. Två pizzor sprack i ugnen, dom som klarade sig var dock väldigt goda. I framtiden ska jag hålla mig till 60-65%-iga degar och även prova längre jäsning för smakens skull.

Du kan strunta i det.
Man måste ha mjöl med hög proteinhalt minst 12.5-13% och säkerställa att degen håller ihop dvs gluten.
Alla de här sk youtubeexperterna gillar att prata men är dåliga på att förklara kemin bakom brödbakning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av RakatKadaver:

Ändå friskt vågat! Överlevarna ser riktigt bra ut.
Jag håller mig på 66,6% som max. Allt annat vore heligt.

Tack! Haha, jo, jag hör och ställer mig i 60-66,6-lägret 😉

Skrivet av Bozzeta:

Du kan strunta i det.
Man måste ha mjöl med hög proteinhalt minst 12.5-13% och säkerställa att degen håller ihop dvs gluten.
Alla de här sk youtubeexperterna gillar att prata men är dåliga på att förklara kemin bakom brödbakning.

Jag kanske är trött, vad ska jag strunta i?
Jag använder Caputo pizzeria (röd), så det är 12,5%. Att just mina sprack är jag övertygad om var handhavande snarare än råvarornas fel 😌

Permalänk
Medlem
Skrivet av wilsontaylor:

Tack! Haha, jo, jag hör och ställer mig i 60-66,6-lägret 😉
Jag kanske är trött, vad ska jag strunta i?
Jag använder Caputo pizzeria (röd), så det är 12,5%. Att just mina sprack är jag övertygad om var handhavande snarare än råvarornas fel 😌

Kan även tillägga till mjölinfon att Caputo röd och caputo blå är samma mjöl, bara att den blåa är 15kgs säck

Visa signatur

|CPU: I5 9600K | MB: ASUS Z97 PRO GAMER |RAM: Corsair 16GB Vengeance LP |GPU: GTX 1070 | PSU: EVGA Supernova G2 750W | Kylare: NZXT Kraken X61 |Burk: NZXT H440 |

Permalänk
Medlem

Andra baket i år. Får väl tillstå att jag blev riktigt nöjd med dessa😋

Permalänk
Skrivet av loffman:

Andra baket i år. Får väl tillstå att jag blev riktigt nöjd med dessa😋<Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk>

Det är en napolitansk capriciosa jag ser??

Nu tycker jag faktiskt att det inte bara räcker med bild. Jag vill ha toppings också.
Samt att brödet har för mycket fokus i tråden nu. DE ANDRA SMAKERNA DÅ.

Visa signatur

En shot på det, tack

Permalänk
Medlem

Det är en napolitansk Fungi du ser Tunt skivade champinjoner som marinerat i olivolja ett par timmar.

Permalänk
Administrativ avgift

Halloj nu börjar sommarsäsongen o lite deff så nu tänkte jag försöka knåda ihop ett lågkaloripizza recept

Några tips på hur jag får ner kalorierna i degen? Lågkalori ost man kan få på?

Visa signatur

Jonsbo i100| 7950x3D | B650-i | 2x16GB DDR5 CL30@6000 | 2TB m.2 | 4090 TUF | SF600 | Samsung G9 49 | Vive Focus 3 | Noctua fans | Custom loop

Permalänk
Medlem
Skrivet av andra94:

Halloj nu börjar sommarsäsongen o lite deff så nu tänkte jag försöka knåda ihop ett lågkaloripizza recept

Några tips på hur jag får ner kalorierna i degen? Lågkalori ost man kan få på?

Jag brukar inte använda så mycket ost, en boll mozarella i vatten räcker till 2-3 pizzor för mig beroende på storlek, blir inte så många kalorier per pizza.

Permalänk
Medlem
Skrivet av secretlyunknown:

Jag har också varit inne och kikat typ var och varannan dag. Jag tror att de kan vara så att de har aktiverat produkten på hemsidan men kanske väntar på att släppa för försäljning..... hoppas jag iaf

Kolla vad som damp ned idag!

Hahaha alltså... jäävlar vad tryck det blir i grillen. Kan knappt stå framför den. Sätter en deg ikväll och gör ett par pizzor imorgon så får vi se hur det blir. Känns som att jag har allt jag behöver nu med biscotti-stenen och gasboostern.

Visa signatur

Gaming: RTX 2070 & 3770k
Studier: MacBook pro retina 13
Ljud: QH-1339 & ett par rackans smidiga AirPods
Telefon: iPhone 6s plus
Skärm: ASUS 27" ROG Swift PG279Q med sån där g-sync

Permalänk
Medlem
Skrivet av MuLLvaD3n:

Kolla vad som damp ned idag!

https://imgur.com/kBiEhFX.jpg

Hahaha alltså... jäävlar vad tryck det blir i grillen. Kan knappt stå framför den. Sätter en deg ikväll och gör ett par pizzor imorgon så får vi se hur det blir. Känns som att jag har allt jag behöver nu med biscotti-stenen och gasboostern.

Vad är detta till för? Alltså, jag fattar vad en regulator gör, men om pizzaugnen redan nu går upp till ca 420-450 grader, vad mer vill man uppnå?

Genuin fråga från en amatör 😌

Permalänk
Medlem
Skrivet av wilsontaylor:

Vad är detta till för? Alltså, jag fattar vad en regulator gör, men om pizzaugnen redan nu går upp till ca 420-450 grader, vad mer vill man uppnå?

Genuin fråga från en amatör 😌

Ännu mer värme

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Ännu mer värme

Jo, jag trodde jag gjorde det tydligt att jag förstod det, men vad är syftet med värme över 450c?

Permalänk
Medlem
Skrivet av wilsontaylor:

Jo, jag trodde jag gjorde det tydligt att jag förstod det, men vad är syftet med värme över 450c?

I kort så handlar det om att få baktiden närmre 50-60 sekunder, istället för 90 sekunder. (Svårt att få under 90 i en vanlig Ooni 16).

Alltså att jag bakar den närmre hur man bakar traditionella napolitanska pizzor i vedugn!

Visa signatur

Gaming: RTX 2070 & 3770k
Studier: MacBook pro retina 13
Ljud: QH-1339 & ett par rackans smidiga AirPods
Telefon: iPhone 6s plus
Skärm: ASUS 27" ROG Swift PG279Q med sån där g-sync

Permalänk
Medlem
Skrivet av MuLLvaD3n:

I kort så handlar det om att få baktiden närmre 50-60 sekunder, istället för 90 sekunder. (Svårt att få under 90 i en vanlig Ooni 16).

Alltså att jag bakar den närmre hur man bakar traditionella napolitanska pizzor i vedugn!

Alright, påverkar det resultatet så pass? Eller är det bara en grej för ultranördar (som jag ändå ser dig som baserat på dina tidigare pizzor)? 😁

Ser fram emot bilder på pizzorna med nya regulatorn!

Permalänk
Administrativ avgift

Någon som har en TLDR för:

Optimal Deg - Vilket mjöl?
Vilken temperatur bör pizzastenen vara?
Ska man vända på pizzan efter en stund?
Hur mycket vill man grädda 60-90sekunder?
Förvärma alla ingredienser såsom kebab medmera?

Vilka är era bästa tips på hipsterpizzor när det kommer till kvalitétsingredienser?

Visa signatur

Jonsbo i100| 7950x3D | B650-i | 2x16GB DDR5 CL30@6000 | 2TB m.2 | 4090 TUF | SF600 | Samsung G9 49 | Vive Focus 3 | Noctua fans | Custom loop

Permalänk
Medlem
Skrivet av wilsontaylor:

Alright, påverkar det resultatet så pass? Eller är det bara en grej för ultranördar (som jag ändå ser dig som baserat på dina tidigare pizzor)? 😁

Ser fram emot bilder på pizzorna med nya regulatorn!

Ja - vi är nere på ultrameganördar nivå, för det räcker inte bara med regulatorn, du måste ha en sten, (biscotti), som pallar värmen utan att göra pizzan till en kolbit, en ugn som pallar det och teknik där du hinner vända / osv.

Imorgon blir det testkörning! Skickar upp bilder efter det.

Visa signatur

Gaming: RTX 2070 & 3770k
Studier: MacBook pro retina 13
Ljud: QH-1339 & ett par rackans smidiga AirPods
Telefon: iPhone 6s plus
Skärm: ASUS 27" ROG Swift PG279Q med sån där g-sync

Permalänk
Medlem

Har själv letat efter en prisvärd pizzaugn nu i över ett halvår så ville passa på att tipsa om denna:
Cozze 17" utan termometer

Har inte fått hem den ännu men tycker den ser väldigt lovande ut.
Det pratas mycket om Ooni och det är väldigt fina ugnar, men jämfört med detta pris så är dom nästan 3x så dyra.
Plus att Cozze ugnen har 3 brännare medans Ooni Koda 16 har 2.

Ska försöka skriva en liten review när jag provat den, kommer kunna jämföra med Koda 16 också då svärfar har en sådan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av andra94:

Någon som har en TLDR för:

Optimal Deg - Vilket mjöl? tipo 00
Vilken temperatur bör pizzastenen vara? 400+, min upplevelse har varit 400-420
Ska man vända på pizzan efter en stund? ja, annars blir den inte jämnt gräddad och ena kanten blir kol
Hur mycket vill man grädda 60-90sekunder? en pizzaugn löser det på 90-180 sek beroende på faktorer som deg och temp
Förvärma alla ingredienser såsom kebab medmera? fryst kebab? jag har aldrig värmt något, antingen in i ugnen med pizzan, eller färska råvaror på efteråt

Vilka är era bästa tips på hipsterpizzor när det kommer till kvalitétsingredienser?

Pratar vi pizzaugn?
Jag kan bara svara på frågorna utifrån min begränsade erfarenhet, men det kanske räcker.

Skrivet av MuLLvaD3n:

Ja - vi är nere på ultrameganördar nivå, för det räcker inte bara med regulatorn, du måste ha en sten, (biscotti), som pallar värmen utan att göra pizzan till en kolbit, en ugn som pallar det och teknik där du hinner vända / osv.

Imorgon blir det testkörning! Skickar upp bilder efter det.

Kul, lycka till.

Skrivet av Fruttyh:

Har själv letat efter en prisvärd pizzaugn nu i över ett halvår så ville passa på att tipsa om denna:
Cozze 17" utan termometer

Har inte fått hem den ännu men tycker den ser väldigt lovande ut.
Det pratas mycket om Ooni och det är väldigt fina ugnar, men jämfört med detta pris så är dom nästan 3x så dyra.
Plus att Cozze ugnen har 3 brännare medans Ooni Koda 16 har 2.

Ska försöka skriva en liten review när jag provat den, kommer kunna jämföra med Koda 16 också då svärfar har en sådan.

Gör gärna det. Jag valde Ooni pga tryggheten i en beprövad produkt samt deras supportrykte. Men visst är det dyrt.

Permalänk
Officiell jultomte

På torsdag ska jag blanda min absolut första napolitanska pizzadeg. På lördag ska det bakas i en vanlig hushållsugn.

Har beställt hem pizzastål och en spade, samt köpt Caputo-mjöl.
Använder mig av PizzApp som jag läst mycket gott om. Kommer köra 60% vatten, kalljäsning i 48 timmar ungefär.

Skriver här så att jag kan svara mig själv med en bild på resultatet sen. Får man in tekniken och vill utveckla kanske man investerar i en pizzaugn.

Visa signatur

PC1: i5-13600kf, 32gb DDR5@6000MHz, GTX 1080, Prime Z690-A, Windows 11
PC2: Ryzen 5 5600X, 16GB DDR4, GTX 1070Ti, ROG STRIX B550-F, Windows 10
SRV1: i5 10500T, 16GB DDR4, Debian
Home Assistant-tråden | Stryktipset

Permalänk
Medlem
Skrivet av wilsontaylor:

Gör gärna det. Jag valde Ooni pga tryggheten i en beprövad produkt samt deras supportrykte. Men visst är det dyrt.

Absolut och ingen skugga på Ooni dom gör jättefina ugnar, har bara inte möjlighet/lusten att lägga dom pengarna på en pizzaugn just nu. Vi får se om jag ångrar mig 😅
To be continued!