Japan ska tillverka 2-nanometerskretsar med hjälp av USA

Permalänk
Skrivet av ChristofferC:

Tar ju dock 10 år eller så att bygga ett kärnkraftverk.

Nja det behöver det inte oftast är det tillstånden som tar längst tid, om man bygger på de platser där tillstånd redan finns så skulle det gå betydligt snabbare, om man dessutom bygger en helt färdigutvecklad reaktor så kan det gå på 3-4 år.

Det är inte det viktigaste, utan min poäng är att energipolitik måste vara långsiktig, som den var 50-1979, då byggdes en stor del av grunden för det svenska välståndet med en långsiktig energipolitik, inte bara när det gällde generering utan även distribution.

Det har förfelats på flera sätt, distributionen började slås sönder med avregleringen på 80-talet och nu är det lokala distributionsnätet guldäggen för elbolagen och den enklaste vägen till att hålla vinsterna uppe.

Alla pengar som tas in för driften av nätet borde läggas på att underhålla och bygga ut näten istället för som de senaste åren kontinuerligt uppräknade avgifter långt utöver inflation där bara en bråkdel läggs på underhåll, drift och utbyggnad och den större delen går direkt till vinstuttag.