Inlägg

Inlägg som shugge har skrivit i forumet
Av shugge
Skrivet av Faxekondi:

OCH, om jag inte vill ha en kabel hängande från Y-splitten framför grafikkortet, Är det då den jag länkade till första inlägget jag ska köpa?
Tack

Ja, Corsair Type 4 kablar ska det vara till det nätagget.

Av shugge
Skrivet av Faxekondi:

Är det dessa kablar jag ska köra då?
Och enbart koppla i en av Y-splitten?

<Uppladdad bildlänk>

Ja.

Av shugge
Skrivet av Faxekondi:

Hej.
Ska bygga min första dator. Undrar om PSU-koppling till GPU.
Vissa rekommenderar 2 separata PCIe-kablar till grafikkortet för tillgodose strömförsörjning. I lådan finns enbart en som delar sig till två (Daisy Chain) och en som inte delar sig. Ska jag köra på den som delar sig eller köpa en till PCIe och köra separata kablar?

Förstår ni mina tankar?
Tack på förhand

Om köpa, är det sådana här då?
2-pack, så blir de enhetliga.

https://www.webhallen.com/se/product/306162-Corsair-Individua...

Man ska helst använda 2 separata kablar från nätagget.

Använd både den som är singel och den som är delad (men koppla enbart in ena kontakten från denna sladd i grafikkortet).

Av shugge
Skrivet av Willieh:

Stort tack för alla tips och svar!

Verkar vara ett vettigt alternativ att uppgradera moderkort och processor. Ska kolla kompatibiliteten också. Det är fräst nätaggregatets effekt och att moderkortet går in i chassit man ska dubbelkolla va?

Ang ram, är de någon som tror att jag kommer få någon märkvärd bättring av att enbart uppgradera till 16 gb?

Man får även kolla så att nätagget följer ATX standard och har rätt kablar/kontakter. Ska man byta chassi gör ATX standard att de även passar fysiskt (om chassit också är ATX).

Du får kolla hur mycket RAM du nyttjar idag i aktivitetshanteraren. Är du uppe och nosar nära 8GB så nyttjas förmodligen page fil på disken ofta och det ger försämrad prestanda (eftersom att läsa/skriva till disk är betydligt långsammare än till RAM).

Av shugge
Skrivet av Cr4zyt0e:

Jag förstår inte hur jag ska koppla fläktarna till moderkortet. Jag hittade sata kontakten som verkar vara ihopkopplade med alla fläktar? De andra vet jag inte hur jag ska koppla till moderkortet, se bilder nedan. Kanske kan man prova sata bara och se vad som händer?

<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>

Bild 2 ser ut att vara en kontakt för att sammankoppla fläktar. Det borde finnas minst 1 liknande kontakt (fast utan hölje runt pinnarna) för att ansluta till moderkortet för styrning av fläkthastighet.

Av shugge
Skrivet av Cr4zyt0e:

Jag har kollat nu och det fanns ingen hub? Det enda jag hittade var en påse med lite skruvar. När du säger hub antar jag att du menar en sån här? https://www.inet.se/produkt/7000403/kolink-inspire-5v-a-rgb-k... med fjärrkontroll?

Edit: Sladden från länken liknar den i chassit dock? Är det hubben kanske?

Nä, du ska nog bara koppla in sata ström från nätagget och en av fläktarnas sladdar i moderkortet.

Från Coolinks websida:

Citat:

There are six pre-installed Kolink Umbra ARGB Fans on the Kolink Observatory HF Mesh ARGB PC Case, in both 120mm and 140mm models. There are three 140mm fans mounted onto the front panel, whilst there are two 120mm fans are mounted on the top and a single fan on the rear panel. These fans can be controlled either via the integrated RGB button on the I/O panel, or by the lead 140mm fan connecting to your motherboard with a 5V 3-pin adapter.

To provide you with varied connectivity support, the Kolink Observatory HF Mesh ARGB PC Case has a comprehensive I/O panel. It features one USB 3.0, two USB 2.0, and HD audio, as well as a fan control and reset button.

Av shugge
Skrivet av jri87:

Hej. Ja jag hade 2 stickor i när jag tog den där bilden.

Det verkar vara XMP som ställer till det.

Med det avstängt har jag kunnat använda datorn en längre stund utan problem.

Men om datorn kraschar med XMP igång. Betyder det att ramminnerna är defekta?

Har du flyttat minnena till slot 2 och 4? Det kan göra skillnad.

Ibland kan det hjälpa att helt nollställa bios genom clr cmos ich sen aktivera xmp på nytt efter BIOS uppdatering eller byte av RAM.

Men som ovan nämnt är det inte defekt och inte garanterat att xmp ska funka i alla scenarier. I vissa fall kan en ökning med enbart några 0,01V räcka för att göra systemet stabilt.

Av shugge

Veckans Epic:

Dragon age Inquisition - game of the year edition
https://store.epicgames.com/en-US/p/dragon-age-inquisition-ga...

Av shugge
Skrivet av jri87:

Såhär såg det ut när memtest frös senast. Då med båda stickorna i. I slot 1 och 3<Uppladdad bildlänk>

Brukat vara slot 2 och 4 som ska användas som standard.

Av shugge
Skrivet av Ande:

Jag förstår att det inte går att få ett svar rakt av. Vad innebär det för 1,35 V-minnena att köras i 1,4 V? Ska de klara det?

Det ska inte vara några problem.

Det kan t.o.m. ev vara så att du kan få ner timings till cl30 på det gamla kitet också när de körs i 1,4V, men då får du manuellt ställa in det.

Av shugge

Du kommer inte att kunna få annat svar än att det kanske funkar.

Lägsta (sämsta) gemensamma nämnare kommer att styra vad de körs i om du aktiverar xmp/expo, dvs att samtliga kommer att köras i 6000MHz CL36 och 1,4V.

Av shugge
Skrivet av Cr4zyt0e:

Det är 6 st fläktar och verkar stå samma på alla. Man borde ju kunna koppla kedjan till en enda pin?

<Uppladdad bildlänk>

Då kan du ha upptill 10 sådana fläktar per kontakt på moderkortet.

Men som ovan nämnt så ska det finnas en hubb i chassit att koppla dem till och jag förmodar att den drar ström från SATA kontakt från nätagget då.

Av shugge
Skrivet av Cr4zyt0e:

Jag måste köra alla 6 st fläktar vid en kontakt då andra kontakten måste vara till CPU fläkten.

Jag förstår. Har inte kollat påsen i chassit ännu det kanske ligger en dosa där.

Hur många A står det på klistermärket på fläktarnas motor? En fläktheader på moderkortet klarar normalt ca 1A (de som är gjorda för att även kunna driva pumpar brukar klara 2A).

Av shugge
Skrivet av Cr4zyt0e:

Okej, vi kör som det är sagt med nuvarande moderkort. Men det verkar som att fläktarna i chassit ör kedjekopplade? Alltså att alla är ihopkopplade tillsammans? Ska man då koppla kedjan till pinen på moderkortet? Blr det inte överhettat då eller för mycket för en pin? Du ser bilder här: #20468097

Av produktbilderna för fläktarna att dömma så ser det ut som att man kan seriekoppla dem.

Att driva 3-4 fläktar per fläktanslutning på moderkortet ska inte vara några problem så länge man inte kör extrema fläktar på flera Ampere var.

Av shugge
Skrivet av Cr4zyt0e:

Det kan vara så att ljusen inte funkar i fläktarna enligt inlägget? Det var lite därför jag köpte det från början för jag har alltid viljat ha ett sånt. så ja kan tänka mig att köpa nytt moderkort som stödjer min nya processor men som man vet att styrning av fläktar och ljus kommer funka med. Samt att mina DDR4 ram mimnen funkar där med.

Edit: Antar att detta funkar då socket är samma på båda?
https://www.inet.se/produkt/1903371/msi-a520m-a-pro
https://www.inet.se/produkt/5304697/amd-ryzen-5-5600-3-5-ghz-...

Dock säger Inet att det är för ryzen 3000 i texten? Min cpu är ju 5 seriem.

Är det en sån man ska köpa till annars om jag inte byter moderkortet? Kopplar man in fläktarna i den då med? https://www.inet.se/produkt/7000403/kolink-inspire-5v-a-rgb-k...

5000 serien cpu:er släpptes senare än vad moderkortet gjorde, därför står det 3000 serien i beskrivningen. Kan alltså behövas BIOS uppdatering för att nyare cpu ska funka i moderkortet.

A520 chipset är ganska begränsat jämfört med b450/b550, så personligen hade jag inte köpt ett med a-serien chipset.

Enligt frågor och svar på Inets websida för chassit så är där flera som skriver att man ska man kunna ställa in färg på fläktarna genom att trycka på resetknappen på chassit. Så du behöver förmodligen inte ansluta själva rgb-kontakterna från fläktarna om du inte vill/behöver kunna styra färg med mjukvara.

Av shugge
Skrivet av Cr4zyt0e:

Är det någon som har ett moderkort att rekommendera för tydligen kommer inte RGB funka annars om ni läser här? #20467976

@perost @Fenrisulvfan @shugge ?

Måste beställa senast imorgon så jag får det på fredag från Inet. Vi kan lika gärna då ta ett som stödjer AMD Ryzen 5 serien så kanske jag slipper uppdatera bios också. Det är bra om det stödjer mina ram-minnen också? Kommer inte köpa nya då budgeten är sprängd.

EDIT: Verkar inte finnas moderkort med DDR4 minnen som stödjer Amd Ryzen 5. Så vi får återigen då spränga budgeten, vilket jag egentligen inte ville. Så jag behöver moderkort och ram minnen 16 GB så billigt men så bra som möjligt. Max 2000 kr till.

AMD Ryzen 5 5600 är en AM4 cpu och alla moderkort för den sockeln och de cpu:erna är det DDR4 minnen som gäller. Ska du byta moderkort enbart för att få möjöighet att styra RGB? Ett annat alternativ är annat chassi eller andra fläktar.

Av shugge

En bokstav i namnet innebär beta för Gigabytes BIOS, så det kan vara att den var för ostabil eller att version 10 non beta är på gång.

Av shugge
Skrivet av TheRedLightning:

Testat det men det gjorde varken till eller från.
Däremot testade jag att fabriksåterställa routern och börja om från början sas. Då gick det att få hastigheter uppemot 600-700 och då gjorde det skillnad om QoS var inaktiv, men då går det inte att ha bandbreddsbegränsning på gästnätverket som vi vill ha. Dilemma och lite moment 22 känns det som.

Återställde våra inställningar i Routern och testade igen, då gjorde det ingen skillnad om QoS var aktiv eller inaktiv. Så känns som det finns fler inställningar som sätter käppar i hjulen. Försöker hitta vilka det kan vara, hittar jag inte kommer jag fortsätta från början och se om jag kan hitta en lösning där det går att ha snabbt internet men ändå begränsning på gästnätverket.

Just ja, Ai-Mesh va ju inte inkopplad när vi fick hastigheter 600-700 om det nu ev har någon betydelse...

Vilket var det du testade? Jag skrev 2 olika förslag/frågor.

Av shugge
Skrivet av TheRedLightning:

Kom på att vi även har AiMesh med 2st ZenWiFi AC Mini om det kan va dom som spökar. Ska testa att stänga av dom och se vad vi kan kräma ur på bara routern.

Har du testat att koppla från/stänga av dem?

Har du Asus smart connect aktivt? Alltså funktionen som slår ihop 2,4GHz och 5GHz till ett gemensamt SSID? Testa att slå av det och säkerställ att du ansluter till 5GHz.

Av shugge

Enligt alla bilder man får upp om man söker på modellnamnet så ser det ut som att LAN2 är för internet/dator (övriga är för telefoni/tv) men det kan ev variera mellan olika leverantörer.