Inlägg

Inlägg som Finkelzvin har skrivit i forumet
Av Finkelzvin
Skrivet av Pincett:

Vi betalar 558kr/mån för Allente "Basic" och det för att frun i huset vill kunna se på kanal 3, 4, 5 och använda sig av Viaplay streaming samt Showtime stream.

Finns det några vettigare inte "ful tv" alternativ man kan få dessa kanaler på?

Givet att det priset inte även inkluderar din internetuppkoppling, lät det inte som någon vidare bra deal. https://www.telia.se/produkt/tv-paket-max ger det du vill ha, så när som på att du får HBO Max istället för Showtime, för ett mycket lägre pris. Så om du shoppar runt bland olika leverantörer torde det finnas något som passar dig till ett bättre pris.

Av Finkelzvin

Med tanke på att 7600X utklassar G-varianterna av dessa processorer och kostar kring 2500-kronorsstrecket, blir ju prisbilden intressant.

Edit: utklassar i spel, det vill säga. I flertrådad produktivitet kan den 16-käriga 8000-varianten uppvisa fördelar.

Av Finkelzvin
Skrivet av talonmas:

"snäll mot plånboken"
Jag minns när dessa summor var för absoluta toppskiktet bland premiummodellerna. Vad hände?

Edit: Många svarade på min kommentar med att det inte är så dyrt o inflation o moms o bla bla bla. 2010 släpptes iphone 4. Den köpte jag för drygt 5000. Dvs exakt samma pris, med 35% inflation medräknat, som nya Pixel. Gå och läs forumtrådar från 2010 angående prissättningen. Det var knappast ord som "plånboksvänligt" som användes. Så återigen, när vande vi oss vid att så mycket pengar räknas som "billigt"?

Någonstans mellan tiden där telefonen var ett verktyg, till idag där telefonen för många är en livsnödvändighet, identitet, och inkomstkälla.

Man kan säga att tillverkarna har lyckats rätt bra med sina marknadsföringsstrategier.

Av Finkelzvin
Skrivet av Sysop:

Hur många deklarerade analogt (papper)?

Jag fick aldrig någon pappersdeklaration. Eller någon som helst indikation på att en deklaration fanns att göra. Gick in självmant på skatteverket för att jag visste att det var dags, och där fanns en att godkänna.

Kändes märkligt.

Av Finkelzvin

Man kan ju fråga sig vad "Ultra" står för, om alla modeller har den beteckningen. Planerar dom att lansera nedskalade modeller utan Ultra-beteckningen i framtiden? Eller är det ren PR-smörja för att Ultra låter imponerande?

Hade ju varit lämpligt att skippa Ultra för processorer utan upplåst multipel annars, tänker jag. Core Ultra 9 285/Core 9 285 är rätt mycket tydligare än Core Ultra 9 285/Core Ultra 9 275 för att signalera en betydande skillnad.

Edit: Missade att dom håller kvar K-beteckning på modeller med upplåst multipel. Antar att "Core Ultra" helt enkelt är det nya produktnamnet, istället för "Core", då, och modellskillnader kommer fortsätta att vara helt beskrivna med siffror.

Av Finkelzvin
Skrivet av Tralle:

varför behöva en sökmotor när vi kan bara fråga en ai och den ger ocss faktiska svar och söker fram länkar åt en om man vill sökmotorer är förlegade

Ja, och varför ska vi hålla på och döda djur på slakterier, när vi kan köpa kött på ICA?

Av Finkelzvin
Skrivet av DasIch:

Ingen av Systembolagets butiker har hela sortimentet. Sen är det förstås bekvämt att ignorera att butikerna har 13600 viner tillsammans och:

”Antalet olika viner på den danska marknaden är troligen närmare 100 000”

Och det är ett land med ungefär hälften av Sveriges befolkning.

Alla systembolagets butiker har hela sortimentet. Att de olika butikerna skulle ha 13600 viner tillsammans känns långsökt, menar du att alla viner är butiksexklusiva? Annars är det nog ett stort överlapp.

Att det finns "troligen närmare 100 000 viner på hela marknaden" känns irrelevant, om man måste resa land och rike runt för att ha tillgång till dom.

Skrivet av DasIch:

Det är alltså inte Systembolaget som tar in dessa produkter utan de är skyldiga att förmedla dem. Och återigen, knappast några produkter som skulle försvinna om man lade ner monopolet.

Menar du att sortimentet magiskt dyker upp? Naturligtvis är det systemet som tar in produkter i sortimentet. Produkter skulle inte försvinna, men du får hålla tummarna för att någon butik, fysisk eller på nätet, tar in dom. Var är vinsten i att ta bort ett sortiment och hoppas på att det kommer tillbaka? Vad är poängen?

Skrivet av DasIch:

Systembolagets utbud i mindre orter tenderar att vara riktigt torftigt. Du skulle troligen få ett bättre utbud utan monopolet när ICA, COOP och alkoholbutiken på hörnan konkurrerar med varandra.

Alla systemets butiker har samma sortiment. Går du in på systembolagets hemsida och produkten finns där, kan du köpa den i vilken systembutik som helst (med undantag för särskilda småskaliga produkter som inte kan beställas i hela landet, men det är det leverantörer som dikterar, inte systembolaget).

Av Finkelzvin
Skrivet av DasIch:

Nej, det är inte vad artikeln säger. De jämför bara viner mot Systembolagets fasta sortiment, och det är knappast så att alla Systembolagets butiker erbjuder hela sortimentet.

Systembolaget: 2400 artiklar totalt, vi höftar och säger att hälften är vin. Godtyckligt? Ja, kanske, men sett till kvadratmeterfördelning i butikerna är det inte orimligt.

De andra butikerna: 3900, 1400, 800, 2000, 1000, 1100, 300, 600, 1000, och 1500.

Tycker inte systembolaget behöver skämmas i sammanhanget, även om man skulle runda ner sortimentet till 1000 olika viner.

Skrivet av DasIch:

Vidare är det leverantörerna, inte Systembolaget, som står för beställningssortimentet. De skulle knappast sluta med det om monopolet upphörde.

Märkligt argument. Naturligtvis är det leverantörerna som står för sortimentet, så är det väl för alla butiker? Vet inte hur många saker jag köpt där jag får svaret "finns ej i saldo, väntar på leverans från tillverkare". Betyder det att varan inte fanns i butikens sortiment?

Edit: Saker jag köpt från andra butiker än systembolaget, det vill säga.

Skrivet av DasIch:

Ps. Det är för övrigt lustiga fantasier att det bara skulle säljas fulöl och dussinvin på ICA. Min lilla lokala ICA-butik har redan en del bättre öl. De skulle knappast sluta med det om de fick sälja starköl.

Har du besökt de mytomspunna matvarubutikerna utomlands alla monopolopponenter fantiserar om? Det har jag, och det som säljs är precis det jag sa. 80% ointressanta volymvaror, med ett litet utbud "finare" varor. Varför skulle jag vilja ha det, istället för en butik där jag kan beställa så gott som vad jag vill från hela världen?

Ja, naturligtvis skulle det finnas specialiserade butiker, som tillsammans förmodligen erbjuder samma sortiment som systembolaget. OM du bor där de finns. Systembolaget är rikstäckande. "Men du kommer kunna beställa på posten!". Det kan jag redan nu. Gjort många beställningar på öl och vin från nätbutiker, så vad är det jag går miste om för att systembolaget finns?

Av Finkelzvin

Artikeln säger att de butiker som jämförs utomlands har ungefär lika stort sortiment som systemets fasta sortiment, minus beställningssortiment (som inte räknas, av nån anledning? Kan du gå in i dessa butiker utomlands och kräva att dom beställer vilken vara som helst - nästan - och du kan hämta den inom 2 veckor, utan avgift?)

Försvinner monopolet kan vi i bästa fall hoppas på att specialistbutiker poppar upp som kan erbjuda liknande sortiment systembolaget kan idag, med troligen högre priser, för att dom inte har samma etablerade logistikkedjor, och andra vinstanspråk. Men man kommer kunna köpa pripps på långburk och lådor med dussinvin på Ica, hurra!

Av Finkelzvin
Skrivet av qc3fxv3a:

Mitt resonemang bygger på att han begick avtalsbrott när han ställde in överenskommet datum.

Du menar avtalet ni kom överens om inte längre gällde? Det var det ni gjorde när ni sköt på det.

Av Finkelzvin

Om ni inte kom överens om något nytt datum när han fick respit (vilket det inte verkar som ni gjort), har du inget ben att stå på. Som läget verkar vara har ni inget överenskommet datum arbetet ska utföras innan, så hur kan du hävda att det gett upphov till merkostnader för dig?

Av Finkelzvin

Alla andra signaler gör att det verkar orosbådande, men att dras med obetalda fakturor är i allra högsta grad satt i system hos företag. Ett företag jag jobbade åt hade som företagspolicy att inte betala några fakturor inom 90 dagar, oavsett vad leverantören hade att säga om saken.

Av Finkelzvin
Skrivet av scienta:

Hur ska konsumenter bli uppmärksammade på produktnyheter, om inte nyhetssidor får skriva om dom utan att bli anklagade för att vara shills?

Av Finkelzvin
Skrivet av pine-orange:

Jag tror inte på den här historian. CSN ger dig inget lån på 200k, det är inte så det fungerar. Det krävs över 2 års studier för att få så mycket studielån.

Jag var under samma intryck som dig, men jag googlade först, var på väg att skriva i princip ordagrant det du sa.

CSN kan bevilja lån för terminsavgifter vid utlandsstudier, upp till ~400k. Galet. Det personen förmodligen gjort är sökt lån för detta, men istället för att betala terminsavgiften så brände hon det på nöjen. Vet inte riktigt om hon trodde lånen bara skulle försvinna efteråt, kan inte vara världens klipskaste människa.

Frågan är om det inte borde klassas som bedrägeri också, men det är en annan femma.

Av Finkelzvin
Skrivet av str8forthakill:

Folk tar CSN lån till allt möjligt utom studier, en i min närhet tog 200K CSN lån att bränna på en enstaka resa utomlands. Poff, pengar borta. Ingen hjälper henne nu, och kronofogden är efter henne.

Vafan väntar hon sig, det där var det mest korkade jag hört.

Med det sagt förändrar det inte min ståndpunkt. Studier är en av få saker det är rimligt att belåna sig för, och att jämföra personer som har skulder hos CSN med typen av människor som hamnar i Lyxfällan är trångsynt.

Av Finkelzvin
Skrivet av evil penguin:

Med tanke på att de uttryckligen pratar om Macbook Air så är det rimligen MacOS?

(Varför skulle det vara mer intressant med IOS?)

Ja, det var det jag menade. Blandade ihop iOS och MacOS.

Av Finkelzvin

Är väl mer intressant huruvida laptops med Windows ARM överträffar en M3 med iOS. Men det kanske var det dom menade?

Av Finkelzvin
Skrivet av robbe60:

har inte haft en skuld sen 1991.. jag får högt blodtryck bara av att titta på Lyxfällan..sicka jävla galningar..många av dom är inte värda någon hjälp!!

Kul för dig. Att ta lån hos CSN är dock en förutsättning för många som studerar. Kopplingen till Lyxfällan är förbryllande, är det lyxkonsumtion att studera?

Av Finkelzvin

Inte ens fått deklarationen ännu.

Av Finkelzvin
Skrivet av slipbit:

Man borde sätta ett vindkraftverk där du bor. Se om du bli ilsken över de lågfrekventa ljuden.

Kärnkraft är inte bara bra i teorin. Den har ju gett oss välstånd i 40 år i form av billig energi och därför. Man köper uran där det är billigt. Det vi har ska vi ju ha kvar som reserv. Det är inte att vara skenhelig. Det är att säkra sina naturtillgångar.

Jag bor långa perioder om somrarna nära ett område med stora vindkraftverk i närheten. Vissa nätter hörs de av och till, men inte värre än ljuden från en motorväg nära inpå huset där jag bor resten av året. Men om man väljer att störa sig på ljuden, är det såklart jobbigt.

Vet du något annat som gett oss välstånd i långt längre än 40 år? Att suga resurser ur fattiga länder så vi kan leva gott. Att vi inte använder våra egna urantillgångar är för att vi tycker det är för miljöförstörande att bryta den. Så istället köper vi den från andra, och skjuter problemet på dom. Jag tycker inte det är okej.