Inlägg

Inlägg som AlbinLoan har skrivit i forumet
Av AlbinLoan

Som någon tidigare skrev. Konsumenter lär inte vara prio med all efterfrågan av grafikkort iom A.I från företag.

Av AlbinLoan

Om detta inte går att stänga av så är jag övertygad om att Apple ler och tänker 'kom till pappa'. Som någon skrev. Pro versionen ska inte ha annonser.

Det är rätt sjukt faktiskt om nyheten även i inkluderar pro användare. Tur vi inte har obligatoriska chip i skallen.

Edit: ju mer jag tänker på idén ju mer ironisk blir den. Fatta säljaren. Nej nej. Windows vill du ju inte ha. Den har ju en massa annonser inbyggt som du inte kan stänga av.

Av AlbinLoan

Raytheon i Antarktis

Har hört en drös information om företaget Raytheon och Antarktis. Personer jag lyssnar på kring detta verkar veta vad de pratar om och jag ar novis i ämnet.

Jag skulle gärna vilja veta mer från er som är mer insatta. Väldigt intressant detta:
https://youtu.be/fuD0al4GG-o?si=05HHQe8shmiQyX49

Av AlbinLoan
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Vad gör till synes vartenda djäkla företag idag? Samlar data om dig. Den enda förmildrande faktorn är att de flesta också är inkompetenta på att samköra denna data för att bygga en riktigt läskig profil om alla sina användare. Ett företag som levererade sådana tjänster du beskriver skulle ha en otrolig massa otroligt värdefull information om nästa generations arbetstagare. Gissa vad LinkedIn eller Meta skulle betala för den informationen…

Det låter inte orimligt, men det finns också väldigt mycket nytta med det. Tror allt har att göra med vad och vilken sida man står vid som är plus eller minus- tänk huruvida det är bra eller inte.

Alla våra telefoner loggar ju allt om oss både via kameror och touch samt information i mobiltelefonen, så det är egentligen inget nytt. Folk gnäller om Tiktok men förstår inte att så fort vi installerar ett OS på en dator eller telefon så är vi exponerade. Sedan hur det används eller ej vet jag inte.

Av AlbinLoan
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Jag sätter en femma på att om någon lyckas sälja in en idé som slår mynt av detta kommer Kina ruskigt fort hamna på efterkälken vad gäller grovhet...

Ja, i många länder kan det nog bli så om ledarna ser behovet för det. I Sverige är jag tveksam till det.

Utveckla gärna hur du tänker. Det är intressant.

Av AlbinLoan
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Intressant serie. Avsnitt 2. Superläraren får mig att tänka på en sak.

Vi har hur många otroligt begåvade lärare som år efter år säger i princip säger samma sak, folk vill att någon annan ska bekosta lön till dessa så de får se läraren säga samma sak till dem live. Jag liknar det lite som att kräva att få se en teater live och inte acceptera inspelat.
Visst kan lite frågor komma, detta har varit ett problem. Nu med Ai så borde det ej vara ett så stort problem.
Småskolan är en sak, men tusan högskolor har också livepresentationer.
Man blir lite fundersam på vad som händer i framtiden när det gäller detta.

Intressanta tankar.

AI kommer att förändra lärarrollen. Istället för att främst vara kunskapsförmedlare kommer lärare att fungera som guider och mentorer, stödja eleverna i deras personliga och akademiska utveckling, samtidigt som de använder teknikens möjligheter för att skapa meningsfulla lärandeupplevelser. Exempelvis kommer mjuka värden vara viktigare än någonsin, att förmedla värden och etik, analysera data m.m.

Har läst forskning på att människor har stora utmaningar med att ta in information genom röst. Exempelvis kan Adam bara lyssna på Albin eller Karin i endast 7 minuter innan Albins hjärna inte kan ta in mer information från den rösten utan en paus på grund av frekvensen, hastigheten, tonaliteten m.m, men kan lyssna på Bertil eller Diana i 23 minuter utan att tappa betydelsefull fokus.

AI kommer ta individanpassningen till nya och personliga sätt genom att anpassa lärandet efter varje elevs unika behov med hjälp av funktioner som bl.a. röststyrning, åldersanpassade material, olika inlärningshastigheter, interaktiva spel och färger med mera. Inte bara för lägre åldrar utan även för vuxna.
Skolverket kan lära ut samma sak till olika personer på olika sätt och på de sätt som är mer optimalt på individnivå. Resultatet kommer därmed att bli betydligt mycket bättre än vad det är idag. Dessutom kommer AI lära sig vad för skills och utmaningar elever på individnivå har som kommer att dokumenteras, analyseras m.m. Precis som de gör i Kina fast kanske inte så grovt:
https://www.youtube.com/watch?v=JMLsHI8aV0g&t

Av AlbinLoan
Av AlbinLoan
Skrivet av underd0g76:

Vi har väl inte ens riktigt kommit underfund med vad medvetandet är.

Korrekt. Ändå vet vi mer om det medvetna än om det undermedvetna. Problemet med det såkallade medvetna är till exempel det här:
Vi går tillsammans på stan och pratar glatt. Plötsligt stannar någon av oss och tittar mot en butik, övertygad om att se något intressant. Vi följer med in och tar en snabb titt på 10-20 sekunder, bara för att inse att det inte finns något av intresse där. Vi fortsätter vår promenad. “Hittade du något?” frågar vi. “Nej, ingenting”, svarar personen som stannade. Men den verkliga anledningen kan vara att någon som gick förbi oss väckte en minnesbild, kanske genom en speciell doft. Så den verkliga anledningen till varför personen stannade från första början var doften och eftersom personen tittade i stunden så försöker hjärnan hitta en logisk anledning om varför personen stannar och tittar vänster och ser en butik och väljer att gå in.

Även om vi tror att våra handlingar är logiska och medvetna, är det ofta vårt undermedvetna som styr oss, vilket vi har dålig koll på. Har för mig det är cirka 5-10% av alla våra beslut som tas medvetet, resterande omedvetet. Hur man nu kom fram till detta vet jag ej. 😊

Har hört och läst ett flertal ggr att försäkringsbolag i USA som investerar extrema summor på just att förstå detta för att skapa olika former av försäkringar i framtiden. Undra vad de kommer att kosta? 😊
Fullt rimligt och logiskt att göra. Speciellt eftersom den digitala biologin och den digitala världen så småningom kommer bli större och mer attraktiv än den 'verkliga' och vad jag kallar analoga världen kommer att vara.

Edit:
I den moderna vetenskapliga forskningen finns det en växande förståelse för att människans hjärnor är mer sammanlänkade än vi tidigare trodde. På samma sätt som telefoner skickar meddelanden och information till varandra genom ett nätverk, tror många forskare att våra hjärnor också delar och utbyter information på ett liknande sätt, även om vi inte är medvetna om det.

Det finns flera sätt som detta nätverk av hjärnaktivitet kan manifesteras på. Till exempel, när vi interagerar med andra människor, påverkar vi deras sinnesstämningar, tankar och känslor genom våra ord, gester och handlingar. På samma sätt kan vi också påverkas av andra utan att vara medvetna om det, vilket skapar en slags osynlig utväxling av information mellan människors hjärnor.

Forskning inom området social kognition har visat att vi människor har förmågan att förstå och empatiskt reagera på andras känslor och intentioner genom så kallad “spegelneuronaktivitet”. Detta innebär att när vi ser någon utföra en handling eller uttrycka en känsla, aktiveras samma delar av vår hjärna som om vi själva utförde handlingen eller kände känslan. Dena förmåga till empatisk resonans och utbyte av information mellan människor kan ha djupa implikationer för vår sociala interaktion och förståelse för andra. Det kan också förklara varför vi ibland kan känna oss påverkade av andra på ett sätt som är svårt att förklara med logiska resonemang.

Av AlbinLoan
Skrivet av jojomondag:

Bra skrivet de flesta verkar inte tänka på djupet. Upskattar likasinnade tack Albin.

Tjena Josef.

Ja det är lätt att fastna i nuet med våra små bubbel tänk. Inom den digitala sfären så arbetas ingenting för nuet. Det i nuet som vi arbetar med handlar alltid om framtiden. Så det är viktigt att man förstår det och tänker längre. Även om allt kan ändras och kanske inte alls bli som vi tror. Då kan vi åtminstone arbeta mer proaktivt.

Jag hörde Sam Altman prata igår, vilket var väldigt intressant. Han tror att beräkningar blir vår framtida valuta. Inte orimligt alls. Lite samma princip som med Kinas sociala kredit poäng för allt i samhället fast på ett annat sätt.

https://youtube.com/shorts/aQupfhfSg0g?si=x38gVQb8-G1LEP4Q

Det som för mig är otroligt intressant men samtidigt ett stort mysterium, är hur så många personer med höga utbildningar inom IT, polis eller andra områden som jag har träffat på genom åren inte ser eller kan tänka i dessa banor.

Vad kan det bero på Josef? Är det att man är instängd i en bubbla med tydliga ramverk utifrån det man har lärt sig genom skolan? Är det rädsla?
Det är otroligt fascinerande hur som helst.

Av AlbinLoan
Skrivet av Sinery:

AI drönar lär ta hand om det.

Görs redan.

Av AlbinLoan
Skrivet av norrby89:

Va? Acers värsting med välvd skärm gick väll för närmare 100k med max specs, så 66k för en laptop med absolut bästa specsen är inte så farligt.

Helt missat den Acern.

Av AlbinLoan
Skrivet av Alexraptor:

Tyckte att Codemonkey uttryckte sig ganska bra om saken.
https://youtu.be/aT_nzqtWjgQ?si=_HzzWBx7F0N7EzAu


Intressant video.

Det finns många saker som människor har skapat där ett formellt språk inte har använts som bl.a. konstverk, musik, rörelser, dans, arkitekturer, design, matlagning, teknologi och innovation.

Det han säger om att vårt formella språk är en flaskhals när vi skapar digitalt jämfört med programspråk är sant utifrån hans tankesätt och idag, absolut. Utmaningen för mig med det han säger är att han inte verkade tänka igenom det han sa överhuvudtaget.
Anledningen till varför de olika programmeringsspråken existerar är på grund av att de är baserade på våra formella språk för att kommunicera instruktioner till en dator.

Mycket av maskininlärningen sker genom neuronnätverk som efterliknar biologiska hjärnor och metoder för att låta AI-system lära sig från exempel utan att explicit programmeras.
Exempel på detta inkluderar forskning inom områden som automatisk maskininlärning, där AI-system själva kan utveckla och optimera sina egna algoritmer och modeller med minimal mänsklig inblandning. När dessa former av AI's är tillräckligt smarta blir alla programmeringsspråk vi använder idag en stor flaskhals.

Tre exempel på stora sannolikheter i framtiden är direkt tankestyrda gränssnitt där avancerade hjärn-gränssnitt och neuroteknologi kan möjliggöra för oss att kommunicera direkt med datorer (kan begränsat idag) och digitala system. Allt vi vill skapa börjar trotsallt med en tanke.

Det andra exemplet är AGI-system där AI utvecklar fullständig förståelse för mänskliga preferenser, behov och avsikter. Ett sådant system skulle kunna skapa och anpassa digitala lösningar helt autonomt, baserat på en djup förståelse av användarnas önskemål och krav utan behovet av kodning.

Xenobots, som förvisso har helt andra arbetsområden, som att leverera medicin till specifika platser i kroppen, eller framöver få våra kroppsdelar att växa ut igen, så får det mig att tänka på det tredje exemplet. AI-system som evolverar och anpassar sig på ett organiskt sätt, likt biologiska organismer. Genom användning av evolutionära algoritmer och självmodifierande kod skulle dessa AI system kunna växa och utvecklas för att lösa nya problem och uppfylla nya behov utan att programmeras manuellt av människor.

Kodare kanske alltid behövs, who knows, men kanske inte människor som kodar. En biologisk AI-robot som kodar make sense, även om det är långt fram. Med tanke på hur digital biologi håller på att utvecklas kan vi ju även fråga oss själva hur länge till vi människor faktiskt är människor. Jorden kommer förmodligen inte att vara beboeligt i människans form hur länge som helst. Det är dessutom svårt att leva i rymden i mänskligt format, så sannolikheten att vi förr eller senare blir limmade med tekniken i form av droider är faktiskt fullt möjligt och relativt logiskt beroende på hur långt fram man orkar tänka.

Vad Nvidias VD tänker och hur mycket av en visionär han och hans team är vet jag inte. Men killen i videon kommer nog alltid att vara just det, en kodare som använder AI, men absolut inte en visionär eller futurist i hans presens form.

Av AlbinLoan

Intressant. Undra vad Devin är kapabel till om ett år.

Av AlbinLoan

Första gången jag ser en konsument PC-laptop med Apple priser.

Av AlbinLoan

Han kanske är ute och cyklar, men samtidigt cyklar på en relevant väg som är värt för oss att tänka på.

Kommer kodare att behövas? Största sannolikhet ja men frågan är hur många och på vilket sätt och hur länge?
Vi behöver kodare idag som idag, men imorgon kanske inte som idag, om det make sense.

AI ackumulerar information, analyserar den för att projicera informationen precis som en mänsklig hjärna gör. Allt vi stoppar i den kommer den att lära sig. Allt som alla har stoppat i oss har vi fått chans att lära oss. Vi människor är kreativa djur med känslor, men känslor är inte relevant för ett programspråk. Kodning är inte relevant för känslor. Däremot är föregående viktigt för människor.

Vi får inte glömma bort att AI var inget en kodare sätt och pysslade ihop utan AI har skapats av bl.a. forskare, ingenjörer, psykologer och specialister inom områden som datavetenskap, maskininlärning, neurovetenskap och statistik för att förstå hjärnan bättre. Denna utveckling började redan på 50 talet, alltså nästan 20 år innan första persondatorn lanserades.

Kommer kodare behövas i framtiden?
Kanske inte på det sättet vi tänker på idag. Kommer ordet kodare att vara yrket?

Jag frågade GPTn vad det innebär att vara en kodare:

Citat:

En kodare, eller programutvecklare, är en professionell som skapar och underhåller mjukvara genom att skriva kod, vilket är instruktioner som en dator kan förstå och utföra. Att vara en kodare innebär att hantera olika aspekter av mjukvaruutvecklingsprocessen. Här är några huvuduppgifter och aspekter av att vara en kodare:

1. **Programmeringsspråk:** En central del av kodarens arbete är att använda olika programmeringsspråk för att skriva kod. Det kan vara språk som Java, Python, C++, eller andra beroende på projektets behov.

2. **Problemidentifiering och lösningsdesign:** Kodare arbetar med att identifiera problem eller uppgifter som behöver automatiseras och designar lösningar för att implementera dem effektivt.

3. **Testning och felsökning:** Att säkerställa att koden fungerar korrekt genom att testa och felsöka eventuella fel eller buggar som kan uppstå under utvecklingsprocessen.

4. **Samarbete:** Många projekt kräver samarbete med andra kodare och yrkesgrupper, som designers, projektledare och testare.

5. **Fortsatt lärande:** Tekniken utvecklas snabbt, så kodare måste vara benägna att ständigt lära sig nya språk, verktyg och tekniker för att hålla sig uppdaterade.

6. **Källkodshantering:** Användning av system som Git för att spåra och hantera kodändringar och möjliggöra samarbete med andra utvecklare.

7. **Dokumentation:** Skapande av dokumentation för att beskriva hur koden fungerar och hur andra kan bidra eller använda den.

Att vara en kodare handlar inte bara om att skriva kod; det omfattar hela mjukvaruutvecklingsprocessen, från problemidentifiering och design till testning och underhåll. Det kräver också kreativitet, problemlösningsförmåga och en önskan att lära sig och utvecklas.

Utmaningen ligger bl.a. i att hålla utbildningssystemet relevant, flexibel och dynamisk för att hålla tempo med AI, vilket kan bli svårt då skolor och utbildningsprogram förmodligen och med största sannolikhet inte kan hålla jämna steg med den exponentiella utvecklingen av AI samt i den hastighet AIn kan utveckla sig själv.
Detta innebär att en ny syn på utbildning och samarbetet mellan utbildningsinstitutioner och industrin blir avgörande för att säkerställa att kodare är rustade med relevanta färdigheter i en framtid ingen vet hur den ser ut, eftersom vi inte verkar veta vad vi egentligen har skapat? Hur vet vi då vilka behov det ska finnas?

Analogin kan vara att vi människor skapades av gud men att vi kan leva ett fullt fungerande liv utan att behöva gud. Eller att slumpen skapade oss och allt utan att vi har ett behov av slumpen.

Att människor utbildar människor att koda i framtiden kommer förmodligen vara en flaskhals. Sannolikheten tror jag är mycket större att ett fåtal människor i förhållande till antal kodare kommer utveckla AI som sedan utbildar elever mot spetskompetens inom något utvecklarområde.
Det blir en effektiv metod att använda AI för personlig anpassning och optimering av utbildningar. Individuell inlärning genom AI kommer förmodligen anpassa sig till varje elevs specifika behov, styrkor och svagheter. Detta kommer göra utbildningar mer effektia och anpassade, vilket i sin tur sparar tid och ökar elevernas inlärningseffektivitet.

Hur lång tid ska detta ta och hur snabbt kommer de befintliga inblandade personerna i AIs utveckling komma innan det sker?

AI utbildar elever i kodning att utveckla något en AI inte kan utveckla med hjälp av mänsklig kreativitet? Fundera på den lite.

Men visst. Elon Musk och andra företag kommer genom exempelvis Neuralink att kunna mata in information i hjärnan likt första matrix filmen, men då kan vi också fundera på hur långt vi har kommit i AI utvecklingen.

Vi får inte glömma bort att det redan idag har utvecklats AI som kan lära sig och utveckla sig själv med relativt få regelverk.
Vår tanke kraft kommer dock alltid att vara snabbare än vad en AI kan utveckla eftersom allt börjar med en tanke i en utvecklingsprocess. Så även om kodare alltid kommer att existera så tror jag att nya yrket blir tänkare och AI en doer.

Hur många människor kommer det att behövas för att skapa en eller flera AI som kan skapa allt vi kan komma på att tänka på i en digital värld?

Vad händer när en AI kan alla programmeringsspråk, eller när vi tillsammans med AI skapar ett nytt språk där ingen människa behöver vara en flaskhals utifrån ett perspektiv om kompetens?

Frågan slog mig nyss och svaret av GPT blev:

Citat:

Tanken att AI skulle kunna utveckla sitt eget programmeringsspråk och agera som "doer" medan människor fungerar som "tänkare" är intressant. För att detta ska bli möjligt skulle det krävas avancerade nivåer av självmedvetenhet, förmågan att förstå och tolka mänskliga avsikter samt skapa nya, mer intuitiva sätt att kommunicera med AI.

För att möjliggöra detta måste AI-system utveckla en djupare förståelse för det mänskliga tänkandet och språk. Det kräver avancerade former av maskininlärning och sannolikt även element av artificiell generell intelligens (AGI). AGI skulle möjliggöra för AI att inte bara förstå specifika instruktioner utan också förstå sammanhanget och intentionen bakom dessa instruktioner på ett liknande sätt som människor gör.

För närvarande är detta en hög nivå av komplexitet och det är osäkert när eller om vi kommer att uppnå den nivån av AI. Mänsklig kreativitet, kontextuell förståelse och emotionellt intelligenta beslut är komplexa aspekter som utmanar nuvarande AI. Det är en spännande idé, men det finns fortfarande mycket arbete att göra inom AI-forskningen för att nå en så avancerad nivå av interaktion mellan människa och AI.

Där har vi nog svaret till vad kodare så småningom kommer att behövas till. Skämt och sido. 😊

Hur långt har vi kommit kring ovan?
Det finns AI som är otroligt bra på att läsa människors fysiska och känslomässiga uttryck redan idag. Finns även system för att läsa människors tankar och att vi med dessa system kan styra vår kropp, men även datorer och maskiner med endast våra tankar.
Vi har till och med lyckats skapa biologiska robotar som replikerar sig själva i vår kropp. Xenobots heter de.

Läste eller hörde ni text to speech konversationen mellan de två Google ingenjörerna och Googles Lambda AI? Jätte intressant.
När ni har lyssnat på hela konversationen så fundera ut hur ni själva hade svarat på frågorna som de grillar AIn med. Ju längre ni lyssnar, ju intressantare blir det:
https://youtu.be/NAihcvDGaP8?si=LYxs03IxfwbJ1Xnc

Intelligens, dvs kreativitet, vision och problemlösning kommer nog vara nyckeln till pandoras box vi själva har skapat. Om det tar 10 eller 1000 år. Vem vet.

Nu arbetar inte alla med AI så kodare kommer nog förmodligen alltid att behövas. Det är dock skoj att skriva av sig lite. Godnatt. 😊

https://openai.com/sora

Av AlbinLoan
Skrivet av talonmas:

Du har aldrig köpt ett nybygge hör jag. Priset för själva huset är redan lågt. Riktigt lågt. Sen börjar allt det dyra. Först markarbetet. Sprängning, bortforsling, ditforsling, fyllning, gjutning, koppla avlopp o el, bygga väg alt. förstärka väg.
Sen kommer allt på insidan. Badrum med avlopp kan man inte "fälla upp" bara. Sen ska allt väderskyddas för det svenska klimatet .
O just ja... Själva fastigheten måste först köpas (tomten) o sen lagfart, pantbrev o bygglovskostnader.

Har inte ens börjat räkna in materialval för interiören.

Nä du, "billigt" bara för att man 3d printer eller fäller upp saker, det blir det inte

OT: Testare av AI känns som ett bra jobb i framtiden

Hehe, det är 100% korrekt. Tack för update.

Av AlbinLoan
Skrivet av freethinker:

Det är för du tänker för kort.

När hela produktionskedjan är uppbyggd för att skötas av robotar kommer antalet variabler inte spela någon roll. Alla moduler utformas för att monteras av robotar, alla robotar arbetar i hop och vet exakt vilka moment som är utförda eller inte. Det kommer inte bli några misstag eller speciallösningar där en skicklig snickare behöver komma in och reda ut problemet.

Håller med. Kedjan kommer ju att effektiviseras och göras på olika vis.
Exempelvis att bygga hus som vi gör idag håller på att föras bort helt och hållet. Exempelvis kan man kika på Amazons nya hus där man betalar några hundra tusen för ett hus som man fäller upp.

Av AlbinLoan
Skrivet av pine-orange:

Min gissning är att det kommer dröja bra mycket längre än 10-15 år.

Säkerligen så. Framförallt när det handlar om etik och moral-frågor.
Sen har vi den yngre generationen som är 25-35 om 10-15 år och de bromsar förmodligen inte som vi och äldre har gjort. Nu vet jag iofs inte när du är född, men den yngre generationen tror jag är funtade annorlunda kontra 80-talister och neråt. Vad vet jag.

Av AlbinLoan
Skrivet av freethinker:

Inte i första vevan men kommer försvinna duktigt fort när Boston Dynamics / Teslas robotar blir allmänt tillgängliga. Byggarbetare som jobbar 24/4 och aldrig blir trötta.

Nej det är inte så lockande, men om du har en knapp du sätter på skallen utan en operation, hade det varit lättare?
Utmaningen är när majoriteten använder dessa. Då kommer man ligga i lä i i princip allting, så det blir väl en våg av det.

Lär dig spela piano på en timme kompetens mässigt, sedan träna motoriken med det. Eller ha internet i skallen genom tanke kraft för att plocka fram what ever information, eller vad man nu skulle vara ute efter. Svårslaget.

Av AlbinLoan

Frågan är väl också hur lång tid det tar innan vi människor har en knopp på tinningen, alternativt ett chip i skallen med AI som assisterar oss på olika sätt? 10-15 år?