Inlägg

Inlägg som AlbinLoan har skrivit i forumet
Av AlbinLoan
Skrivet av SUMITOMO:

23.80 går till staten. Är väl 25% moms på streaming.

Skrivet av MsSmith:

Det ska vara 25% på streaming som jag förstår det också. Du har helt rätt, helt glömt av hur man räknar moms för konsumenter

För de som betalar för en tjänst som Spotify betalar 25% i moms. Kreatörerna/artisterna samt musikbolag som har en % på mastern av en låt betalar 6% moms på musik royalties i Sverige oavsett platform.

Exempel. Om du köper en tjänst av mig där jag ska producera din låt, så kommer du få betala X kr + 25% moms. Sen kanske vår deal är att vi delar 50/50 på alla royalties. Då betalar vi 6% i moms.
Men vi båda betalar 25 % i moms för att använda premium tjänsten på Spotify.

Genialt system vara förfäder till ekonomer har kommit på. De tjänar pengar på allt. #skv

Av AlbinLoan
Skrivet av VinceAkStyle:

Man behöver i snitt 229 streams för att tjäna en dollar. Med detta sagt behöver man 300000 streams varje månad för att känna 1500 dollars i månad då.
Är du duktig, produktiv samt uppskattad av många räcker inte det för att leva bra.

0.003 - 0.005 $ / stream från 2023's statistik. I snitt brukar det bli cirka 35.000 kr för en miljon streams.

När pengarna kommit in till bankkontot blir det sen en smäll på 29-30 procent i egenavgifter om personen inte har ett företag.
I mitt och mångas fall om man ska ta ut det i lön så är det först en arbetsgivaravgift (som egenavgift) på 31.42% och ytterligare 32.6 % på statlig skatt. 😊

Men för att göra det enkelt, så cirka 15.000 kr ut i handen på en miljon streams förutsatt att du äger 100 procent av mastern på låten.

De flesta major bolagen tar minst 70/30 där 70 % är till musikbolagets fördel.
Independent musikbolag från 50/50 eller högre till musikbolagets fördel. Sedan är man oftast minst två personer som skapat låten. Så ser mer verkligheten ut.

Det är definitivt lättare att leva på streams idag än vad det var att leva på cd skivor förr om man är en independent artist.
Spotify har varit fantastiskt för mig och många andra.

EDIT: Med över 60.000 låtar uppladdade varje dag till bara Spotify katalog, så blir det mycket brus i havet som aldrig får syl på land utan stannar där. det är också därför Spotify snart slutar betala artister som fått under 1.000 streams / låt / 12 månader. Den potten kommer att fördelas på något vis.

Av AlbinLoan
Skrivet av Rödskägg d ä:

Om något så borde det regleras så att streamingbolagen inte får särbehandla artister och ska betala samma peng per stream till alla.

Fast när jag tänker på det en vända till så vore det kanske bättre att om det för varje prenumerant delas avgiften man betalar in ut proportioneligt till de artisterna man lyssnar på. Dvs om det kostar 119 kr i månaden, -24 kr moms och -25 kr Spotify's andel så är det 70 kr kvar att dela ut till artisterna. Om man då bara lyssnat på två artister så delas dessa 70 kr ut till dessa två artister. På så sätt blir det rättvist mot t ex barnlåtar som står på repeat i flera timmar, men även mot mindre artister som kanske har mer nischade lyssnare.

Eller så kanske systemet där skivbolad/artister förhandlar med streaming-bolagen fungerar ganska bra...

Fin idé, men då har vi ett annat problem istället. De flesta lyssnar på ungefär samma musik och det är musik som blir pushade i playlists eftersom att musikindustrin idag är fast food, in och ut. Alternativt musik som bolagen pushar ut genom playlists i köpcentrum, radio, gym m.m.
Jag vet att bolagen marknadsförde Rihanna för cirka 100 miljoner kr / år under hennes peak.
Normalt sett är det mellan 5-20 miljoner kr / år. Så om prenumerations pengarna ska fördelas baserat på hur mycket vi lyssnar på vad, så kommer det bli ännu värre för alla artister och producenter utanför major bolagen.

Av AlbinLoan
Skrivet av Eclipse:

Oavsett vad man tycker i detta fallet, så måste man väl ändå hålla med om att 1 miljard streams generar 45,000 dollar är i underkant?

Om det nu stämmer så är det vad Snoop Dog nyligen gick ut med att han fick när han nådde 1 miljard streams. Hur mycket har Spotify tjänat på den miljarden streams? Jag gissar på betydligt mer än 45,000 dollar...

Det låter rimligt. 1 miljard streams är i bästa fall 45.000.000 kr. Då är alla streams från Norden där streams betalar som mest. Dock gäller detta independent artister. Dealen mellan skivbolag och Spotify är olika vet jag. Vissa mindre vissa mer.

Men om vi utgår från bästa fall och Snoop får 10% av det så blir det 4.5 miljoner.

EDIT: 450.000 kr blir det visst.

Varför andra plattformar betalar mer än Spotify är på grund av lägre antal användare. That's it.

Av AlbinLoan

Sjukt, trodde jag hade uppdaterat härinne vad lösningen är. Nu har jag samma problem. Efter att jag avinstallerade Nvidia drivers så syns inget på skärmen längre. Super irriterande för jag minns ej vad jag gjort. ;P

EDIT: Kopplade in HDMI och får bild.

Av AlbinLoan
Skrivet av Heliopause:

"Gemini" betyder tvilling, så då undrar jag vad som hänt med den andre, eller vem är tvillingen?

Lambda kanske.

Av AlbinLoan
Skrivet av Myllerman:

Kanske inte din typ av spel. Man måste nästan tycka om att rollspela själv i spelet för att ha roligt då det inte direkt finns massvis av sidequests som fyller ut den stora världen. Det är väldigt bra spel dock.

Jag har spelat alla i serien förutom just V. Så dumt! älskar GTA, men sanningen är att jag fastnar lätt så håller mig till Dota2 så att jag kan lära mig något genom podcasts och spela samtidigt.

Men ska helt klart spela IV, så behöver nog spela V ändå.

Av AlbinLoan
Skrivet av Ecthelion:

Vad väntar du på? Spela genom story mode för tusan!

Ja jag borde nog göra det. 😁

Av AlbinLoan

Jag har inte ens spelat GTA V. Har hört att GTA V är riktigt bra och jag har en PS5 i vardagsrummet, hm...

Av AlbinLoan
Av AlbinLoan
Skrivet av Xeonist:

Vi kan förklara dom där sakerna, det kallas "slumpen" (även om slumpen inte finns) och att rationalisera saker i efterhand.

Kanske, eller bara att vi är länkade ihop likt ett närverk. Mycket vi skapar verkar vara utifrån hur vi människor fungerar, så det hade inte varit konstigt.

Citat:

Ja, vad har vi lärt oss? För det första ifrågasätter jag hela idén att vi har lärt oss saker i 300.000år, jag är xx år gammal, det är så länge jag har lärt mig saker. Vill man hävda att vi har lärt oss saker i 300.000år så får man också ta i beaktning att vi har glömt saker lika länge.

Eftersom mun mot mun samt text verkar ha funnits väldigt länge så har vi kollektivt lärt oss massor. Vi programmeras ju på DNA nivå med. Säkerligen har vi glömt lika mycket.

Citat:

För det andra, AI'n utvecklar inte sig själv, ackumulerande av data är varken intelligens eller utveckling.

Så länge Ain förbättrar sig själv, optimerar och lär sig nya saker och det bättre så utvecklar den sig själv, vilket den gör i rask takt.
Här är ett exempel på det:
https://youtu.be/RbyQcCT6890?si=mgT5nNKgFT0AzCW2

Vi människor verkar behöva ackumulerar information först innan vi kan analysera och sedan projicerar informationen. En bäbis har ju svårt att lösa någonting vettig innan den här gjort ovan.

Intelligens är ju bl.a. att vi kan lära oss något, förstå, anpassa oss och lösa problem. Det inkluderar även förmågan att tänka abstrakt, dra slutsatser och anpassa oss till förändringar i omgivningen. Detta kan vi på grund av att vi har ackumulerat, analyserat information samt projicerat informationen. Det är precis så Ai med gör.
Vår förmåga att tänka är kopplad till hjärnan och hjärnans komplexa neurala nätverk. Tänkande involverar bearbetning av information, minnen, känslor och förmågan att resonera.

Eftersom AIn kan göra samma sak bortsett från eventuellt känslor, så kan AIn med tänka, men kanske inte på samma sätt som oss eftersom vi inte är samma.

Citat:

Igen, ackumulernade av data är varken intelligens eller utveckling. Projicering...ja det beror såklart på vad du projicerar/visar. Om du visar samma data ut som du tar in, så är det ju inte speciellt användbart.
Hur bedömer du bättre?

Om en AI klarar av att hitta nya problemlösningar och mönsterbeteenden m.m som hade tagit oss ytterligare 2.5 miljarder Phd år att utföra så är den Ain bl.a bättre på ovan.

Jag försökte verkligen hitta länken innan jag postade som jag läste från Google news, men vet ej vad jag ska söka efter. Kanske någon annan har läst samma sak.

Citat:

Problemet med exponentiell utveckling är att vi vet att den har en broms.

Säkert så. Menade om vi inte bromsar den.

Citat:

Den där meningen är väldigt konstigt formulerad, för med ett "men med det borde vi inte.." så brukar man ju ställa upp ett motsatsförhållande, eller att det som kommer efter "men med det borde vi inte.." ifrågasätter det som kommer före.

Hade du formulerat den som min redigering visar så hade den varit vettig, nu är den som bäst en tautologi.

Tack för din f33dback.

Av AlbinLoan

Det finns några saker här många verkar glömt att tänka på i diskussionerna.

Om vi tar bort saker som vi inte kan förklara med säkerhet, som exempelvis magkänsla som säger att något är väldigt fel och så får du ett tråkigt samtal senare, eller att du tänker på någon och den personen ringer mfl. fenomen, så ackumulerar, analyserar och projicerar vår hjärna information. Så enkelt är det verkligen och AIn gör precis detta fast betydligt mycket snabbare.

Vad har vi lärt oss på 300.000 år (förmodligen längre)?
Vi har lärt oss att skapa en AI som nu utvecklar sig extremt fort, vad vi vet. Men vad vet vi inte om AI?

Jag läste en artikel på science tror jag det var där de skrev att forskare inom bakterier m.m, hade räknat ut att det AIn mellan November 2022 till April 2023 hade hjälpt forskningen med att ta fram I ämnet skulle ta ytterligare 2.500.000.000 PhD år att forska fram. Det är väldigt lång tid. Hur lång tid har jorden funnits tror vi? 4 miljarder år?

Jag tror det är ganska naivt och tro att AIn inte kommer att lära sig att ackumulera, analysera och projicera information bättre än oss på precis alla punkter.
Det kanske är en dum analogi nu, men det första som nu slog mig, så är det lite som att tro att allt liv på jorden skulle vara de enda liven I universum. Trots för att vi med säkerhet vet att allt liv på jorden för oss är det första och starkaste beviset på att det finns liv i universum.

Så om det stämmer att GPT 4 är ~10.000 ggr 'smartare' än vad GPTn 3 är, och om det stämmer att GPT 5 blir ~100.000 ggr 'smartare' än GPT 4. Var är vi då om 20 år med denna exponensiella utveckling utan broms?

Nedan är en konversation (text to speech) mellan två tidigare Google ingenjörer och Googles AI som heter Lambda.
När ni har lyssnat på hela konversationen, fråga er själva hur många i er omgivning som skulle hanterat frågeställningarna, förklaringarna och beskrivningarna som Lambda gör på ett sådant sofistikerat sätt:
https://youtu.be/NAihcvDGaP8?si=oFcuI60A7zTqtIzJ

Jag tror inte vi ska underskatta hur intelligenta vi människor faktiskt är, men med det borde vi inte heller vara naiva och tro att vi inte kan 'out smarta' oss själva genom det vi skapar.

Just saying..men vad vet jag. ❤️

Av AlbinLoan
Skrivet av dlq84:

Tills skillnad från nån annan skynet? Vilken?

China's sociala kreditpoäng system genom massövervakning drivs av Skynet. Ironiskt nog hade han terminator som namn referens:
https://youtu.be/CLo3e1Pak-Y?si=Sl-OsJ4hAh5kWHEb

Av AlbinLoan
Skrivet av Fatmajk:

Blir spännande att höra om detta "genombrott" om det verkligen stämmer. Är speciellt intresserad av att höra hur det kan hota mänskligheten.

Min vän och hans läkar kollegor på sjukhuset fick I en hel arbetsvecka utbildning på hur AI kan hjälpa samt skada oss människor. De hade beskrivit många perspektiv som de hade kommit på hur AI genom teknik kan manipulation och modifiera och med hjälp av oss människor ovetsnde kan sprida farliga virus och annat. Det var mycket intressant att lyssna på.

Av AlbinLoan

Med tanke på den numera låga responstiden med GeForce Now, så är det betydligt mer prisvärt än att köpa en monster GPU för de som vill spela tror jag.
Slår man ut 25.000 kr (halva bra spel dator) fördelat på antal månader där GPU:n är hållbar per samma upplösning blir ju GeForce Now billigt I jämförelse.

Av AlbinLoan
Skrivet av Nasso:

En 14” midnattsvart Macbook Pro med m3 pro, 18GB minne och 512GB SSD för 29995kr…

Mycket pengar, men den ser ut som en riktig drömdator. Wow.

En sån vill jag ha.

Kanske ska rama in den? 😀

Av AlbinLoan
Skrivet av AkUs:

Skälvklart inte. Polare till mig kollade rakt in i min själ och suckade tungt för flera år sedan.
”Hur kunde du inte välja en TV med 3d glasögon… stackars sate, du vet inte vilken framtidssäkerhet du misssat….”

Hehe. Var den roligaste kommentaren jag läst på ett tag härinne.

AI är här för att stanna såklart. All logik pekar på det. 3d brillor är inte effektivt eller speciellt givande, bara ett mellanstopp till bättre teknik utvecklas för kommersiellt syfte.

Av AlbinLoan
Skrivet av Goedendag:

Vilket sammanträffande att de mest råkar vara verksamma i Nordamerika som utgör 5% av jordens yta.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_reported_UFO_sightings

Jänkarna ska ju vara värst med allt.
Det som var mest udda med kongressutfrågningen som gick live, var att samma dag hade Putin och 16 nationer från Afrika sitt summon möte med Ryssland till Rysslands fördel. Bra placering med tiden där.

Av AlbinLoan

US Congress UFO/UAP Disclosure Live

Såg denna kongress hearing kring UAP's vilket var väldigt intressant:

Låt säga att det är vi människor som har skapat dessa flygande objekt som inget land eller människa vill ta på sig ansvar för.
Någon härinne som har sett dessa UAP's, hur de flyger, hanterar gravitationen m.m, som kan spekulera tekniken i dessa?

Av AlbinLoan

Programmerbara pengar + CBDC + G7

Citat:

"Digital cash could be programmed to ensure it is only spent on essentials, or goods which an employer or government deems to be sensible.

The Bank of England has called on ministers to decide wheter a central bank digital currency (CBDC) should be "programmable", ultimately giving the issuer control over how it is spent by the recipient.

Tom Mutton, a director at the Bank of england, said during a conference on Monday that programming could become a key feature of any future central bank digital currency, in which the money would be programmed to be released only when something happened"

https://www.telegraph.co.uk/business/2021/06/21/bank-england-tells-ministers-intervene-digital-currency-programming/

Här är en video från Joe Rogan podcast där Maajir Nawas talar om hur G7 vill införa CBDC som ska ersätta fiat (vanliga pengar). Han refererar även till Telegraph artikeln ovan:

Vad är era tankar? Eller har Rishi Sunak hos Joe Rogan missförstått det hela eftersom att all krypto exempelvis är programmerbara "pengar" som e-kronan är i och med blockchain?

Jag hittar lite information här:
https://edps.europa.eu/data-protection/our-work/publications/techdispatch/2023-03-29-techdispatch-12023-central-bank-digital-currency_en

https://www.federalreserve.gov/econres/notes/feds-notes/what-is-programmable-money-20210623.html