Inlägg

Inlägg som jonbass har skrivit i forumet
Av jonbass

Tack så mycket

Jo, det finns alltrid en risk med att löda på komponenter, och är man ovan och löda skulle jag nog rekomendera och skaffa ett trasigt moderkort eller liknande och träna på tills det känns bra.
Sedan kan 8800ULTRA modden vara lite knepig eftersom området som ska lödas är ganska litet, men som jag skrev är man försiktig och ser till att allt sitter rätt innan du strömförsörjer kortet ska det inte vara någon fara.

Om ni är väldigt osäkra på och löda men vill ändå göra en spänningsmodd med en VR, det fungerar och använda ledande lim istället för och löda. har aldrig själv testat detta men vet att det fungerar, men även denna teknik är inte super enkel, speciellt på små lödpunkter.

Sedan har vi pencil modden, denna brukar vara det första som blir beprövad när man är ny på spänningsmoddar. Nu finns det tryvärr ingen bra pencil modd för 8800ULTRA/GTX, det är snarare så att penn modden är svårare än lödningen. Du måste på med så ytterst, ytterst lite för att sänka motståndet till rätt värde, och detta kan vara ytterst svårt.

Sedan precis som jag skrev längst nere i tråden jag länkade till, det finns alltid en risk med att löda eller rita på sitt grafikkort, det händer komponenter går sönder vid moddar, därför rekomenderar jag inte detta för den som inte är beredd på ta konsekvenserna.

Av jonbass

Här har jag skrivet en lite mer detaljerad spänningsmodd för ULTRA/GTX korten, nu ber jag om ursäkt sweclockers men måste länka till ett annat forum för detta :).

http://www.nordichardware.se/forum/8800-ultra-gtx-voltmodd-bi...

Inom en snar framtid kommer det en ännu mer detaljerad beskrivning med fler bilder etc, men tills vidare är detta vad jag kan erbjuda.

Hoppas det hjälper dig påvägen, när det gäller lödning på komponenter, behöver det inte vara jättesvårt eller någon större risk för att pajja grejerna, var bara försiktig, och var 100% säker att allt sitter på rätt plats innan du strömförsörjer kortet.

Om det är nått du inte förstår, tveka inte och fråga.

Lycka till // Jonas

Av jonbass

Tack så mycket för alla kommentarer :), sedan måste jag be om ursäkt att det tagit sådan tid för mig att svara, varit upptagen med så mycket annat att jag inte haft tid helt enkelt.

Det jag kan säga om det här moderkortet är att det knäcker allt som jag tidigare testat för Core 2 Duo / Kentsfield , stabiliteten och överklockningsmöjligheterna är grym.
Moderkortet blir bättre och bättre för var gång som jag kör, det tar lite tid att lära sig alla inställningar och hur dom påverkar hårdvaran men när man väll kommer underfund med dom är detta kortet helt otroligt.
Sedan kylningen, är helt fantastikst, tempen ligger runt 35 grader på NB även med rätt hög spänning, efter längre tids körning kan tempen stiga emot 40-42 men detta med hög spänning.

Precis som jag tidigare nämnde är DFI lanparty P35 det absolut stabilaste moderkortet som jag haft möjligheten att testa till Kentsfield/Core 2 Duo.

Här är några fler resultat på luft, det kommer mer resultat under veckan med lite extremare kylning både på grafikkortet och processorn.

System:

CPU:....Intel QX6850
Mobo:..DFI LANPARTY UT P35-T2R
RAM:...OCZ Flex 9200
GPU:....Gainward 8600GT
PSU:....Silverstone Olympia 1000w

Processorn är kyld med en zalman 9500AT, denna kylare är inte optimal för Quad Core vilket också håller tillbaka mig litegranna i överklockningen.

Vcore: 1.424v// CPU: 4027Mhz

http://img80.imageshack.us/img80/640/cpu4026id4.jpg

Jonbass 2007-10-15

Vcore: 1.44v// CPU: 4040Mhz

http://img80.imageshack.us/img80/401/064040nt6.jpg

Jonbass 2007-10-15

Vcore: 1.45v // 4066Mhz

http://img80.imageshack.us/img80/5714/06cpu4066kx7.jpg

Jonbass 2007-10-15

Dom sista resultaten kan förbättras en del skulle jag gissa, tror jag kan köra igenom 3D mark 06 i 4066Mhz med ca 1.44v, men efter en del testande valde jag att höja spänningen lite ordentligt för att säkert ta mig igenom. Men hur det än må vara är jag väldigt nöjd med dessa resultaten, med tidigare moderkort har gränsen med 1.44v varit ungefär 3900Mhz, detta är alltså mer än 100Mhz högre med fortfarande ganska låg spänning.

Jag kommer posta fler resultat senare i veckan.

Av jonbass

DFI LANPARTY UT P35-T2R Bilder & Resultat

DFI LANPARTY UT P35-T2R Bilder & Resultat

Inledning:

För inte allt för längesedan skaffade jag DFI´s 680i LT moderkort och jag har varit väldigt nöjd, det har nog varit ett av dom absolut stabilaste moderkort som jag haft möjligheten och testa alla kategorier. Detta moderkort har kraschat kanske 5 gånger sammanlagt och det har aldrig beror på moderkortet i sig utan alltid på mig, och detta imponerar stort på mig för även det stabilaste moderkort brukar kunna ge mig sig vid extreme överklockning.
Men efter det jag sålt mitt ena 8800ULTRA grafikkort har jag inte heller någon egentlig användning av ett SLI moderkort, och jag började fundera på att kanske prova på nått nytt. Eftersom DFI´s 680i LT har varit ett dröm moderkort var det också väldigt svårt för mig att hitta en ersättare, jag har läst recensioner och sökt på forum om olika moderkort men inte känt att något riktigt tilltalat mig. Men sökande och funderande bestämde jag mig att inte byta tillverkare utan bara moderkort, så jag beställde hem ett LANPARTY UT P35-T2R.

Intel Bearlake P35

LANPARTY UT P35-T2R är baserat på Intels (Bearlake) P35, detta kan man säga är uppföljaren till Intel P965 styrkrets som varit omåttligt populär det senaste året. Den stora skillnaden mellan dessa två styrkretsar är att P35 har stöd för 1333FSB och DDR3, P35 kommer också fungera med Intels 45nm processorer.
P35 är inte speciellt nytt och det finns redan en hel del artiklar om just denna styrkrets, därför kommer jag inte att fördjupa mig mer om just denna.

DFI LANPARTY UT P35-T2R

DFI LANPARTY UT P35-T2R är som tidigare nämnt baserat på Intels P35 styrkrets, men som vanligt har DFI utrustat sitt moderkort med extra utrustning.
En av dom viktigare detaljerna på moderkortet som också fick mig att välja just DFI P35 är användandet av en 8 fas digital PWM istället för standard 6 fas, detta förbättrar möjligheterna för bl a quad core överklockning.
En annan nyhet är ljudkortet, DFI LANPARTY UT P35-T2R är utrustad med en Bernstein Ljud modul tillsammans med Realteks ALC885 high definition codec. Detta ljudkortet är enligt DFI en förbättring inte bara vad det gäller signal och ljud utan har även fått en betydligt enklare montering än karjan audio module. Ljudkortet använder sig av liknande uttag som på karjan audio modul men istället för att direkt fästa den till moderkortet fästs den med en kabel mellan uttag och modul, den är också flyttat från I/O portarna till PCI slotsen.
Moderkortet har 3st PCI-E portar tillgängliga varav en av dessa har full bandbredd på 16x, dom andra två delar på resterande banor. Det finns även tillgängligt en PCI-E 1x och tre stycken PCI 32 bitars portar. Till PCI-E 16x finns det precis som på några av deras tidigare modeller en floppy kontakt som tillför extra spänning till PCI-E porten, detta hjälper faktiskt speciellt vid överklockning.

DFI LANPARTY UT P35-T2R Layout & Design

Det första som slår mig när jag öppnar lådan är det otroligt snygga färgschemat som DFI valt att använda på detta kort, istället för orange och gult som tidigare varit ett genomgående tema för lanparty korten har DFI färgsatt med en lys grön färg tillsammans med gult. Detta är en förändring som jag gillar skarpt, visst har dom tidigare färgerna tilltalat mig också men med nya moderkort behövs förändringar.

Layouten som jag alltid tjatar om är helt otrolig på DFI LANPARTY UT P35-T2R , precis som på DFI lanparty 680i LT är detta bland dom absolut mest genomtänkta layouter jag sett.
Alla 8 SATA kontakterna sitter vinklade i 90 grader på sidan av moderkortet, detta gör kabeldragningen otroligt enkel, floppy kontakten är flyttade till nedre delen på moderkortet vilket jag också gillar. Eftersom dom flesta idag inte använder en floppy drive är det smart att inte lägga den bredvid dom andra portarna, detta förenklar inkoppling och urkoppling vid ex en BIOS flash då en floppy kan behövas.
8Pin EPS kontakten har DFI flyttat lite högre upp på moderkortet jämfört med Lanparty680i LT, även detta gynnar snyggare kabeldragningen. Men det som imponerar mest på mig är att området runt sockeln är helt rent, nu är iofs det här inget nytt för lanparty modeller men vill ändå nämna detta för alla som vill använda extreme kylning.
Som på tidigare modeller sitter det en reset och power knapp längst nere på moderkortet, dessa Knappar är väldigt bra att finna när man kör med kortet utanför ett chassi. Bredvid dessa knapparna sitter det en liten display, genom denna kan man läsa av bla felmeddelanden.

Kylning:

En stor förbättring på DFI LANPARTY UT P35-T2R är kylningen, det sitter tre stycken kraftiga aluminium flänsar som kyler Nordbryggan Sydbryggan och PWM. Dessa flänsar sitter dessutom ihopkopplade med en heatpipe, nu kanske inte detta känns helt nytt eftersom flera andra tillverkare nyttjar liknande lösningar. Det som däremot skiljer detta kortet ifrån andra tillverkare är den medföljande transpiper kylningen som DFI kallar det, detta är en extra kylning som kan monteras på både sydbryggan eller PWM kylningen och ger faktiskt en stor förbättring.

BIOS:

Här finns det egentligen inte mycket att säga annat än BIOS på detta Lanparty moderkort är helt klart en division för sig, det finns inte en tillverkar idag som kan matcha DFI vad det gäller inställningar och tweaknings möjligheter i BIOS.
För att inte vilseleda någon så vill jag också inflika att alla dessa inställningar är inte nödvändigtvis det bästa för alla användare, det tar tid och kräver en hel del tålamod för att verkligen bemästra detta moderkortet, men har du tid, tålamod och en gnutta erfarenhet är nog detta ett av dom absolut bästa och mest lämpade moderkorten för att slå rekord.

Här är ett exempel på DFI´s otroligt massiva BIOS, detta är inställningarna för minnena.

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/DFIP35_-042.jp...

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/DFIP35_-043.jp...

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/DFIP35_-045.jp...

Jag skulle kunna fortsätta skriva meter vis om det här moderkortet, men eftersom jag vet hur tråkande för mycket text kan vara, så går jag över till det som jag gissar dom flesta vill se, bilder.

BILDER:

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/DFI_P35_-116.j...

Precis som Lanparty 680i LT följer det med två kartonger till DFI LANPARTY UT P35-T2R, en med tillbehören och en med deras lite speciella kylninglösning, transpiper.

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/DFI_P35_-119.j...

Detta är transpiperkylaren som kan monteras på antingen sydbryggan eller PWM flänsen, denna ger fakstikt bättre temperaturer även om jag personligen tycker den är något klumpig.

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/DFI_P35_-016.j...

DFI LANPARTY UT P35-T2R i sin helhet, som jag tidigare nämnde så gillar jag verkligen färgerna som DFI valt att använda.

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/DFI_P35_-080.j...

Detta är kylaren som sitter på sydbryggan, kanske lite väll överdimensionerad kan tyckas men för att kunna montera transpiperkylaren är detta ett måste.

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/DFI_P35_-032.j...

Längst nere på moderkortet sitter som vanligt frontpanelen, det som däremot är lite speciellt är att floppy kontakten blivigt placerad där.

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/DFI_P35_-028.j...

Även EZ start och reset sitter placerade längst nere på kortet, tillsammans en displayen där man kan läsa av bla felmedelanden.

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/DFI_P35_-029.j...

Spåren som finns i kylaren är som ni kanske redan förstått till för transpiper kylningen.

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/DFI_P35_-035.j...

Alla SATA kontakterna sitter vinklade 90 grader på sidan av moderkortet, jag gillar verkligen detta.

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/DFI_P35_-026.j...

Precis nedanför kylaren till sydbryggan sitter Clear Cmos jumpern, enkel att komma åt.

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/DFI_P35_-079.j...

På nordbryggan sitter det en något större kylfläns i aluminium, alla tre flänsarna är sammankopplade med en heatpipe.

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/DFI_P35_-098.j...

Den tredje flänsen i omloppet sitter på PWM området, ett bra val av DFI och välja en kraftig kylfläns för detta området som gärna blir väldigt varmt.

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/DFI_P35_-073.j...

Området runt sockeln är perfekt för extremare kylning.

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/DFI_P35_-047.j...

DFI Lanparty P35 använder sig av 8 fas digital PWM istället för standard 6 fas, detta förbättrar möjligheterna för bl a quad core överklockning..

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/DFI_P35_-097.j...

Transpiper kylningen går även att montera till PWM kylflänsen, nu blir det väldigt trång och klumpigt eftersom en aluminium platta måste användas som även täcker processorn. Detta enligt mig är inte den bästa lösningen för detta.

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/DFI_P35_-096.j...

En lite överraskande nyhet är möjlighet att ändra FSB´n med jumprar på moderkortet, dom hastigheter som går att välja är 800/1066/1333.

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/DFI_P35_-062.j...

Eftersom DFI plockat bort ljudkortet från I/O området har det också blivigt väldigt cleant.

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/DFI_P35_-066.j...

PCI-E och PCI platserna sitter placerade riktigt bra, tyvärr finns det endast en PCI-E 16x plats med full bandbredd.

Ni får ursäkta ev stavfel eller andra felaktigheter i texten, den är skriven under väldigt begänsad tid, jag ska gå igenom den och rätta alla fel vid senare tillfälle.

Resultat:

Här kommer några intitierande resultat med luftkylning.

System:

CPU:....Intel QX6850
Mobo:..DFI LANPARTY UT P35-T2R
RAM:...OCZ Flex 9200
GPU:....ASUS EN8800ULTRA//Gainward 8600GT
PSU:....Silverstone Olympia 1000w

Processorn är kyld med en Zalman 9500AT, resten av moderkortet kylt med luft/fläktar.

CPU:3840Mhz//FSB:480Mhz//Vcore:1.36v//NB.V:1.55//CPU VTT: 1.43v//GTL Ref:Disable

http://img112.imageshack.us/img112/8190/fsb480voltpt2.jpg

Jonbass 2007-10-08

CPU:3996Mhz//FSB:444Mhz//Vcore:1.41v//NB.V:1.55//CPU VTT: 1.43v//GTL Ref:Disable

http://img411.imageshack.us/img411/1843/06cpu3996hl7.jpg

Jonbass 2007-10-09

CPU:3984Mhz//FSB:442Mhz//Vcore:1.41v//NB.V:1.6//CPU VTT: 1.43v//GTL Ref:Disable

http://img75.imageshack.us/img75/2525/0617374iv4.jpg

Jonbass 2007-10-09

CPU:3984Mhz//FSB:442Mhz//Vcore:1.41v//NB.V:1.6//CPU VTT: 1.43v//GTL Ref:Disable

http://img75.imageshack.us/img75/8224/034984hn5.jpg

Jonbass 2007-10-09

DFI LANPARTY UT P35-T2R är ett av dom absolut bästa korten som jag testat när det gäller överklockning, tidigare körde jag på ett DFI lanparty 680i LT som även det var ett otroligt kompetent moderkort men i jämförelse med DFI´s P35 moderkort då ligger det inte ens i samma division.
Utan att tweaka GTL ref inställningarna eller höja spänningen markant lyckades jag höja FSB´n på min quad core till 480Mhz, detta betyder att FSB 500+ inte borde vara några som helst problem med lite tweakande.
Sedan kombinationen QX6850 och DFI LANPARTY UT P35-T2R är helt otrolig, med endast 1.41v ställt i BIOS lyckades jag köra igenom 3D Mark 06 i 3996MHz utan några problem, detta kan ha och göra med det ytterst lilla spänningsdroppet som detta kortet har, med 1.4125v inställt i BIOS får jag ut ca 1.41v under load vilket är det minsta droppet jag haft hittils på något moderkort för C2D/ Kentsfield.

Jag kommer givetvis att fortsätta pressa mina komponenter, ska också koppla upp min Singel stegare senare i veckan för lite mer extreme överklockning.

Av jonbass

Precis som Mittens skriver så finns det info om detta i manualen, det finns en liten jumper på moderkortet som du flyttar för att Cleara Cmos, det finns i manualen en liten "ritning" som visar vart jumpern sitter och hur den ska flyttas.

BIOS inehåller dom inställningarna som behövs för att ditt system fungera, dessa måste finnas kvar även när ditt system stängs ner och därför sparas dessa på ett speciellt minne enkelt förklarat, minnet där informationen finns försörjs av batteriet som sitter på moderkortet.
När du byter BIOS är det viktigt att Cleara Cmos (nollställa BIOS enkelt förklarat), eftersom det nya BIOS kan behöva andra värden än dom som finns i det äldre och använder du då dom sparade inställningarna från det äldre BIOS kan detta skapa problem, även andra komplikationer kan uppstå därför är det bra att cleara Cmos vid byte av BIOS.

Jag hoppas detta förklarade litegranna av varför det är bra och cleara Cmos och varför, nu så finns det betydligt grundligare förklaringar om vad Cmos/BIOS etc är för nått och hur det fungerar, sök på nätet, Google

Av jonbass

Det finns möjlighet att använda winflash som är ett program där du kan flasha i windows, nu rekomenderar jag ändå att flasha med floppy eller USB minne eftersom det är något säkrare.
Idag är iofs Winflash väldigt säkert att använda också, så länge du har ett stabilt OS och ett stabilt system i övrigt (dvs inte överklockat) ska det inte vara några problem.

Du kan hitta winflash på Asus hemsida eller ute på nätet, tror tom det finns ett avsnitt i manuallen där du kan läsa dig till hur det fungerar.

Om du har en floppy drive eller en USB sticka så kan du använda Asus EZ flash vilket är minst lika enkelt som win flash, du bara laddar hem filen (BIOS) som du ska byta till, lägg filen på en nyformaretad floppy eller USB sticka och starta om, inne i BIOS tools hittar du Win flash, starta programmet (EZ Flash) välj filen som du ska använda (enkelt att manövrera i EZ flash, du förstår när programmet startar).
Sedan är det bara och flasha, kom ihåg att Cleara Cmos efter du flashat.

Lycka till.

Av jonbass

Om du vill ha ett bra stabilt överklockningsvänligt SLI moderkort för sockel 775 så är DFI 680i LT det som jag skulle rekomendera, nu så finns det tyvärr ganska få butiker som säljer det moderkortet här i Sverige men det finns bla på TBH som är kundcertifierat.

Sedan finns det Asus Striker Extreme eller EVGA som också är helt OK moderkort, nu så är det många som klagar på 680i moderkorten men personligen så har jag aldrig haft problem med dom. Det man ska komma ihåg med dessa mobos är att dom kan vara lite komplicerade och det tar lite mer tid att hitta rätt men när man väl gör det så är dom otroligt stabila, det som jag däremot har ogillat med SLI moderkorten är att dom är något varmare än Intels kort. Det är också en av orsakerna till varför jag rekomenderar DFI´s moderkort eftersom dom skickar med ordentlig kylning för både nordbryggan och sydbryggan, dessutom precis som tidigare DFI kort så finns det otroliga möjligheter för överklockning.

Du kan hitta lite mera info om DFI 680i LT här.

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=155373

http://se.pricerunner.com/pl/35-925058/Moderkort/DFI-LanParty...

Av jonbass

Tack så mycket

Jo CPU´n verkar vara ett bra exemplar, men även DFI och QX6850 är en otroligt bra kombination som också det har en del inverkan på överklockningen. Som tidigare DFI moderkort är även 680i LT-T2R ett rätt så komplicerat mobo som behöver sin beskärda del av tweakning och testning för att hitta rätt, men när man väl kommer underfund med inställningarna så presterar det otroligt bra.

Nu så börjar luftklockningen vara lite trist men har fortsatt att köra några rundor till och precis som jag skrev tidigare så blir denna kombinationen av moderkort/processor bättre hela tiden. Jag kommer att koppla upp min SS någongång under denna vecka så att jag kan höja resultatet lite ordentligt, tyvär så har det varit fel på kompressorn men tror det ska vara ixat nu.

men fram tills kompressorn är uppkopplad så poster jag några luft resultat.

Processorn är kyld med en zalman 9500AT som tyvär inte riktigt klarar av att kyla quad core ordentligt, moderkortet är även det kylt med luft.

http://img240.imageshack.us/img240/3627/0616514lodi6.jpg

Här så har jag använt ca 1.42vcore idle
Detta är det bästa 3D mark resultat hittils, är snart ikapp 06 resultatet med QX6700 som jag då kylde med SS.

http://img240.imageshack.us/img240/9890/06info16473qo3.jpg

Idle tempen ligger helt OK men även med så här lite spänning på CPU´n så sticker den iväg under load.

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/PI_4090.jpg

Detta resultatet är med lite mer än 1.43 Vcore idle på CPU´n, jag skulle tro att 4150-4200 på luft inte är omöjligt om jag använder en bättre luftkylning. jag lyckades med en runda i 4115 Mhz med systemet kraschade när jag skulle ta en screen. Ska öka spänningen lite till och se om jag kan stabilisera litegranna.

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/Ls_DDR_500.jpg

Sedan har vi minnena, 500 Mhz 1T 4-4-4-12, detta är helt klart ett bra resultat för mina minnen med tanke på att jag inte ens varit i närheten av detta med tidigare moderkort. resultatet är med 2.32v på minnena.

Kommer fler resultat undet veckan:

Av jonbass

När du monterar kylaren så kommer pastan att fördelas jämnt över heatspreadern och bottenplattan på kylaren så det bhöver inte alls vara mikroskopisk noggranhet, nu så är det också lite beronde på vilken kylpasta du ska använda. Om du tex ska använda AS5 så brukar det rekomenderas att ett tunt lager av pasta appliceras på IHSén och då är det bara du lägger en klick i mitten och sedan stryker ut den så det känns bra för dig, sedan när du monterar kylaren så kommer dom ställen där pastan är applicerad lite tjockare och fördelas jämt.
Det fungerar också att lägga lite pasta i mitten av IHSén och sedan när du monterar kylaren så fördelas pastan ut över IHSén, varför många väljer att använda kreditkorts tekniken är för att det kan vara svårt att veta exakt hur mycket pasta som behövs för att täcka ytan när du lägger en klick i mitten.
Nu så behövs inte kylpasta precis över hela heatspreadern utan kärnorna som sitter skyddade under täcker bara en bit, men för att verkligen vara på den säkra sidan är det absolut inte alls fel att lägga ett lager över hela heatspreadern. Kom ihåg det endast behövs ett tunt lager, och om du använder kreditkort/platspåse och smetar ut pastan så se då till att det inte är så mycket pasta att det börjar och rinna ner efter kanterna på CPU´n när du monterar på kylaren.

Jag tror det sammafattar det lite kort, jag hoppas du förstår vad jag skrev om du inte förstår nått så är det bara och fråga. Lycka till / Jonbass

Av jonbass

Jag skulle nog rekomendera dig att inte höja så mycker mer över 1.6 speciellt inte med luft, för även om tempen är OK så börjar spänningen bli skadlig när den blir för hög. Nu så kan du säkert gå litegranna över gränsen för benchning men för 24/7 körning så rekomenderar jag dig inte att köra på för hög spänning, men precis som nämns så är tempen väldigt viktig i detta fallet och skulle nästan vilja att du kollade CPU värdet i TAT eller liknande.

Sedan som PreacherMan nämner så borde du kanske ta dig lite högre med så pass mycket spänning och så bra temperaturer, nu så kan det givetvis vara så att du fått ett dåligt exemplar men tror nästan hellre att du helt glömt bort andra delar av systemet och endast höjt CPU´n och spänningen för den.
När du kör med en CPU som har låst multipler uppåt så kommer du också behöva höja FSB´n vilket betyder påfrestningar på moderkortet, för att då kortet ska klara av detta så behöver du höja spänningen för både Nordbryggan, sydbryggan etc.

Det kan helt enkelt vara så att din CPU klarar av 3600 Mhz med kanske så lite som 1.55v men att ditt system kraschar pga andra faktorer, så det jag skulle rekomendera dig är att testa dig fram och inte bara genom spänningen på CPU´n utan även testa även andra kombinationer för dom olika komponenterna.

Sedan en annan sak som du ska tänka på att många moderkort voltdroppar under load men även under Idle, så om du ställer in 1.6v i BIOS så kanske CPU´n endast får 1.5v (i extrem fall) under load. Nu så kanske detta var och ta i men det finns abolut moderkort som droppar så mycket även om jag iofs inte tror att ditt gör det, men det kan vara en kombination av fel värden redan från början och ett stort voltdropp som också har en viss inverkan på stabiliteten.
Tyvärr så är det svårt att veta exakta värdet förän du kan mäta med en multimeter under load körning, men som sagt detta kan vara en av faktorerna varför du inte får upp CPU´n högre än 3600 Mhz.

Jag hopopas att det löser sig för dig // Jonbass

Av jonbass

Om jag inte har helt fel så sitter det ett moderkort baserat på Intels 945G i denna lådan, nedanför så har du mera info om detta chipset.
Nu så måste jag nog göra dig besviken och säga att dessa moderkorten förmodligen inte stödjer Quad Cores, nu vågar jag inte lova med 100% säkerhet att det är så eftersom jag personligen inte ägt detta moderkortet eller inte heller haft möjligheten att testa det.

Men kolla igenom specen 945G och se om du kan hitta någon info om Quad Cores, det kan ju vara så enklet att det fungerar med en BIOS uppdatering som tidigare nämnts.
Om du ska flasha BIOS för att få kompatibilitet så måste du nog låna eller köpa en processor för att använda i moderkortet, nu så finns det Celeron CPU´s som du kan använda för detta eller så köper du helt enkelt ett förflashat BIOS chip på komplett, SHG, Eksit etc.

http://www.intel.com/products/chipsets/945g/index.htm

Jag hoppas det ordnar upp sig/ Lycka till

Av jonbass

Jag skulle säga att det är värt och vänta, kolla igenom lite recensioner etc så kan du se skillnaden. Nu om du har tänkt att köra SLI senare så kanske du ska kolla in en 680i moderkort men annars så tycker jag absolut du ska vänta på Blitz, annars så har du alltid Asus P5K moderkorten som också är otroligt fina.

Nu som jag skrev tidigare i en tråd idag så är Striker Extreme ett väldigt fint moderkort och tror absolut du kommer att vara nöjd med det om du väljer att gå den vägen.
Men jag tycker du ska kolla in lite recensioner och se själv vad du tycker dig behöva, sedan ligger ju valet litegranna på vad du ska använda ditt system till.

http://techgage.com/article/asus_blitz_extreme_formula_mother...

http://www.tbreak.com/reviews/article.php?id=520

http://enthusiast.hardocp.com/article.html?art=MTM3MiwxLCxoZW...

www.google.com // asus blitz formula

Av jonbass

Annars så kostar det inte egentligen något extra att beställa ifrån Danmark eller Tyskland, frakten från danmark (lite beroende på vart du beställer) ligger på ca 200:- och Tyskland samma där. Sedan fraktiden brukar vara ca 2-4 dagar från Tyskland och ca 2-3 dagar från danmark vilket är riktigt bra, dessutom får man oftast grejerna utkört.

Sedan om man tittar på priserna i Tyskland så ligger dom en bra bit under dom svenska vilket gör att även om frakten kostar 100:- mer än här i sverige så tjänar man igen detta på komponenterna.

Nu håller jag med er alla att det är super tråkigt att ingen vill ta hem ordentlig vattenkylning och annan extremare kylningar här i Sverige, i mina ögon så behövs det en ordentlig entusiast butik och jag tror personligen att det skulle kunna gå runt så länge dom ser till att vara kunniga inom området och ta in rätt grejer.
Sedan som Coolerfreak nämner, dom butiker som tex Gtek som redan är inriktat på moddning och kylning skulle kunna dra upp sin omsättning om dom satsade lite mera på entusiast prylar som Thermochill, Danger Den, EK etc.

Jag tror att om fler skulle höra av sig till bla Komplett, Webbhallen, Gtek och andra större butiker och be dom ta in vattenkylning och annan extremekylning så skulle dom förhoppningsvis vara tvungna att lyssna på kunderna och ta in det som vi vill ha.

Roligt att se att jag inte är ensam om att tycka detta,

Av jonbass

Om du får ett likadant moderkort tillbaka så ska du inte behöva installera om, eftersom det är samma hårdvara så stämmer drivrutinerna överens med systemt i övrigt vilket gör att hård / mjukvara kan kommunicera på rätt sätt.

När det gäller Windows OEM (Original Equipment Manufacturer) så är det lite speciellt, enligt avtalet så får du endast använda mjukvaran på systemet som den är installerad på. Du får alltså inte använda samma OS på en annan dator, även om du skulle sälja ditt nuvarande system så får du fortfarande inte installera din OEM version på ditt nya system utan programet är kopplat till den dator som det först installerades på.

Överklockning omfattas inte av garantin, om du klockar sönder en processor, moderkort etc så är detta ditt eget ansvar och inte på tillverkaren, nu är det trots detta väldigt vanligt att komponenter som går sönder under hård hantering skickas in och byts ut mot ny hårdvara trots att ansvaret egentligen ligger på användaren.

Du behöver alltså inte oroa dig, om moderkortet är trasigt och försäljaren är seriös så kommer du att få ut ett nytt på garantin oavsett om du klockat eller inte.

Av jonbass

Kanske lite förvirrande

Asus Striker Extreme är ett otroligt kompetent moderkort, jag har varit super nöjd med Strikern och när jag skrev mini recensionen använde jag bla EVGA 680i som referens. Nu var Strikern stabilare än EVGA moderkortet vad det gäller Quad core och på flera sätt också bättre överklockare så därför höjda jag kortet till skyarna eftersom det var bästa 680i moderkortet på marknaden då(enligt mig), (nu så vill jag bara inflicka att EVGA släppte en Rev1A moderkort speciellt för quad där gtl ref var fixat och fungerade riktigt bra med quad) men idag är inte Strikern bäst längre utan DFI ligger på topp och därför skrev jag så ovanför.

Egentligen har jag inte gjort någon hästvändning utan jag har bara andra referenser idag än vad jag hade då, sedan är fortfarande Striker Extreme ett otroligt bra moderkort för SLI fans så där är ingen skillnad.

Många av Nvidias partner skyndade sig ut med sina 680i moderkort och tyvär så resulterade detta i inte helt optimerade moderkort med en del buggar, nu finns det alltid buggar på nya moderkort men för många av dessa 680i moderkorten så var felen rent i hårdvaran vilket gjort det omöjligt att fixa till genom en enkel BIOS uppdatering.
Nu fixade EVGA en ny revision av sitt 680i moderkort (nämnt) som var optimerat för quad core vilket jag ger dom en stor eloge för, men andra tillverkare som Asus, Abit etc har inte fixat till sina moderkort vilket har resulterat i en del problem speciellt för Kentsfield användare.

Det som DFI har gjort annorlunda gentemot andra Nvidia partners är att först och främst att välja ett annat chipset och utgå ifrån, 680i LT som dessutom är en billigare variant av 680i. Sedan släpptes DFI´s moderkort inte allt för länge sedan och detta har och göra med att dom såg till att kortet var "färdigt" innan dom skickade det till slutkund, har personligen nog aldrig varit med om ett sådan här stabilitet på ett nytt moderkort och BIOS som på DFI´s 680i LT.
En annan sak som gör DFI en vinnare i mina ögon är att moderkortet kostar mindre än ex Strikern, detta har givetvis att göra med den billigare 680i LT chipset som kortet är baserat på.
Sedan är DFI övertklockaren dröm och 680i LT är inget undantag, bla så finns GTL / VTT inställningarna i BIOS vilket gynnar FSB överklockning av kenstfield. DFI´s 680i LT är god för 450-500Mhz FSB med kenstfield medans dom flesta andra 680i moderkorten har en spärr mellan 300-350Mhz.

Andra aker som gör DFI ett sådant bra moderkort är bla deras kylning på nord och sydbryggan, till norbryggan följer det med en speciell kylare som håller grymt hög kvalite och inget av dom andra 680i moderkorten har någonting ens i närheten liknande. På sydbryggan har DFI en aktiv kylare som håller låg ljudnivå samtidigt som den kyler otroligt bra, sedan runtom på moderkortet sitter det små flänsar som kyler andra delar som blir varmare under körning.

Så varför jag tidigare rekomenderar Striker Extreme var därför det då var enligt mig bästa valet för SLI körning medans idag har DFI tagit över den tronen, nu precis som jag nämnde ovanför så gör inte detta Strikern till ett dåligt moderkort tvärtom det är fortfarande ett otroligt bra val men om jag idag ska rekomendera nått så blir det DFI och speciellt för den som vill kunna klocka kentsfield.

http://www.skebo.ac/jonbass/DFI680iLT/index.html

Av jonbass

Det ska bara vara och tuta och köra, inga problem.

(Jag ska kolla upp detta med BIOS så att jag inte ljuger för dig, återkommer med svar senare)

Sedan om du vill flasha BIOS så är floppy/USB minne att föredra, använd EZ flash eller awdflash beroende på vad du är van och använda.
Men moderkortet ska fungera utmärkt, däremot om du ska köra med en 1333CPU så kan du behöva byta BIOS men är ganska säker att kortet ska starta upp ändå.
Det som däremot är problem med Strikern är minnena, det är inte säkert att kortet startar upp om du har "fel minnen", om detta händer så brukar det fungera att låna ett par billiga DDR2 minnen och prova boota med dessa sedan ställa om i BIOS rätt volt etc.

Nu så kan jag nästan lova dig att DFI är värt pengarna, nu så säger jag absolut inte att Strikern är ett dåligt moderkort utan jag säger att DFI är bättre än alla andra 680i moderkort i dagsläget med hästlängder.
Både vad det gäller stabilitet och överklockning så knäcker DFI Strikern ganska ordentligt dessutom.

Men jag vet att Strikern kan kännas lockande med alla tillbehör etc dessutom är det ett otroligt snyggt moderkort, sedan som jag skrev är kortet helt OK.

Vad det gäller DFI så kan du hitta kortet i Tyskland och få det för ca 2400:- med frakt, sedan TBH i sverige är konsument bedömda så där är det inga problem att handla om du nu skulle ändra dig angående DFI.

http://se.pricerunner.com/retailer/4015/reviews

Jag tror du kommer att bli nöjd hur du än väljer, sedan har du några fler frågor angånde Strikern eller DFI så är det bara du säger till.

Lycka till.

Av jonbass

Jag har bytt ut mitt Striker Extreme mot ett DFI 680i LT och för den som vill skaffa ett SLI moderkort så är DFI helt klart rätt väg att gå, detta är det absolut stabilste SLI moderkorten ute idag för core 2 Duo och kentsfield.

Jag tyckte nog att Striker Extreme också var ett riktigt bra moderkort, nu så var det iofs en del problem med kenstfield och speciellt FSB´n men dessa problemen brodde nog mycket på att asus skyndade sig att släppa ut moderkortet innan det egentligen var färdigt.
Nu har Asus släppt en hel del BIOS uppdateringar så dom buggar som har funnits börjar att rättas till, sedan har jag personligen inte haft några egentliga problem med Striker Extreme förutom just FSB´n för Kentsfield.

Men skulle jag idag få rekomendera ett SLI moderkort så är det absolut DFI 680i LT över Striker Extreme, DFI har verkligen sett till att färdigställa moderkortet innan dom släppte det vilket känns otroligt bra för slutkunden.
Under dom veckorna som jag haft möjligheten att testa DFI moderkortet så har jag inte märkt att några som helst stabilitetsproblem eller konstiga buggar, det enda som jag egentligen kan anmärka på är att spännings övervakningen inte riktigt stämmer till 100%.
Nu så släppte DFI ett beta BIOS som fixade detta med övervakningen så det är egentligen inget problem utan bara en BIOS bugg.

Av jonbass

Om du är ute efter ett stabilt moderkort som stödjer SLI dessutom fungerar bra att klocka med både Core 2 Duo och Kentsfield så tycker jag du ska kolla in DFI 680i LT, jag skaffade personligen detta DFI moderkortet för någon månad sedan och detta är absolut det stabilaste moderkortet till core 2 duo som jag haft möjligheten att testa. Dessutom så ligger prislappen helt OK till för ett high end SLI moderkort, dessutom är detta moderkortet väldigt väll utrustat med kylning på både nordbrygga och sydbrygga.

Om du skulle ha några frågor om kortet så är det bara och säga till så ska jag försöka svara på dom.

http://www.tbh.se/index.asp?id=3&kat_id=2461&prod_id=31681

http://www.skebo.ac/jonbass/DFI680iLT/index.html

Om du väljer bort SLI så finns det flera andra bra altenativ, som du själv var inne på så finns P35 moderkorten och där är nog tillverkaren en mindre viktig faktor utan dom flesta P35 korten är riktigt bra. Om du är ute efter ett överklocknings moderkort så skulle jag också här rekomendera att du tittar på DFI´s senaste tillskott, DFI LanPartyUT P35-T2R.

Här kan du läsa lite mera om just LanPartyUT P35.

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=153578&h...

Sedan som skrevs ovanför, om du inte ska bygga förän i höst så kanske du ska vänta med att bestämma dig tills du vet precis vad som fins ute då. // Lycka till

Av jonbass

Test med Intel QX6850 Extreme

Test med Intel QX6850 Extreme

Nu så är snart hösten här och det börjar vara dags att plocka ihop benchsystemet igen, jag skrev i en tråd i början på sommaren att jag skulle montera upp luftkylning på benchdator för att ha ett system som jag kunde testa nya PC spel på. Så under denna regniga sommar har jag suttigt inne och spelat STALKER och andra roliga spel för att fördriva min semester, jag hade gärna sluppit detta och varit och badat och solat istället men eftersom inte vädret tillåtet detta så har det blivigt många timmar framför datorn.

Men nu så är sommaren alldeles strax över och jag känner att det är hög tid och sätta ihop mitt system igen, nu så har det blivigt lite förändringar i min hårdvara sedan sist jag körde. Jag har bla skaffat DFI´s senaste Nvidia moderkort DFI 680i LT, detta är som dom flesta redan vet ett otroligt kompetent moderkort som ligger framför dom flesta andra 680i LT moderkort och speciellt vad det gäller överklockning av kenstfield.
Sedan sålde jag min QX6700 ES till en trevlig Göteborgs bo eftersom jag lyckades att få tag på det senaste tillskottet i Intels Extreme serie.

http://img528.imageshack.us/img528/7367/xk3v5957fx8.jpg

2007-07-10-Jonbass

http://img528.imageshack.us/img528/6353/qx68500131ac9.jpg

2007-07-31-Jonbass

http://img119.imageshack.us/img119/7549/qx6850039lk0.jpg

2007-07-31-Jonbass

Jag har nu haft drygt två veckor på mig att testa processorn och måste säga att jag är otroligt imponerad, bara i stock hastighet så är resultaten otroligt bra men det som verkligen utmärker denna CPU är dess överklocknings egenskaper.
Nu är det ju så att sommaren har kommit tillbaka och här i Skellefteå har vi haft fruktansvärt varmt dom senaste dagarna vilket gjort att jag inte kunnat pressa på så ordentligt som jag hade velat, qud core blir otroligt varma speciellt när volten höjs litegranna dessutom har jag endast tillgång till en ganska kass luftkylning vilket verkligen har hållit mig tillbaka.
Men trots värme och dålig kylning så är resultaten otroligt imponerande.

Här har jag några av dom resultaten som jag skrapat ihop i värmen.

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/4065.jpg

Jonbass-2007-08-02
Det är en otrolig skillnad gentemot QX6700, med QX6850 så kan jag med 1.375v ta en screenhot i 4066Mhz vilket är helt otroligt, det är nästan bättre än dual core processorerna.

http://img238.imageshack.us/img238/659/pi4039vz9.jpg

Jonbass-2007-08-04
med endast 1.395v så är Super PI i 4039Mhz inga problem.

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/06_3900.jpg

Jonbass-2007-08-07
Jag höjde ett snäpp till 1.41v och här så kunde jag köra igenom CPU testerna i 3D mark 06 utan problem, detta är 200Mhz högre än vad jag kunde klocka min QX6700 med 1.5v.

http://i132.photobucket.com/albums/q2/Jonbass_121/06_16406.jpg

Jonbass-2007-08-07
Detta är bästa resultatet i 06 hittils på luft, men ska så snart jag fått min Singel Stage färdig koppla upp den.

Av jonbass

Om du vill skaffa en QX6800 trots alla rekomendationer så måste du givetvis får göra det, nu så tycker jag personligen att du gör ett onödigt köp eftersom denna processor är en beställningsvara och du kommer att få den bara någon vecka/dagar innan intel preliminärt prissänker.

Om du vill köpa en så ta kontat med komplett eller annan större webb butik och be dom ta hem en åt dig, skulle tro att du kan ha den hemma hos dig om ca 2-4 veckor.
Nu så är det inte alls säkert att någon butik tar hem en QX6800 men prova och kontakta dom större och se om dom kan hjälpa dig, och leveranstiden är bara spekulationer från mig så kontakta någon butik och fråga så får du förmodligen betydligt mer tillförlitlig info.

Läs denna artikel innan du bestämmer dig.

http://www.hkepc.com/bbs/itnews.php?tid=789466&starttime=0&en...